Favorieten etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022 | Vlaamse types kunnen los op Berg Ten Houte Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022 | Vlaamse types kunnen los op Berg Ten Houte

Favorieten etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022 | Vlaamse types kunnen los op Berg Ten Houte

Tussen al het koersgeweld door gaat woensdag ook de Baloise Belgium Tour van start. Dit doet het met een zeer interessante etappe, die meteen belangrijk is voor het algemeen klassement. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022

Favorieten etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022 | Vlaamse types kunnen los op Berg Ten Houte

De 165 kilometer lange rit voert het peloton van Merelbeke naar Maarkedal, waar de organisatie een heel interessante finale heeft weten uit te tekenen. Om die twee plaatsen met elkaar te verbinden, moet het peloton enkele gekende Vlaamse hellingen over in het eerste deel van de etappe. Zo staan de Leberg, Berendries, Tenbosse en de Haaghoek op het menu.

Na 83 kilometer komen we voor het eerst bij de finish, waarna er nog vier rondes verreden moeten worden in de omgeving van Maarkedal. Hierin drie beklimmingen: de Fortstraat (900 meter aan 3,5 procent), de Ellestraat (1 kilometer aan 5,7 procent) en Berg Ten Houte (1 kilometer aan 5,7 procent). Deze beklimmingen moeten elk dus viermaal bedwongen worden.

Met name Berg Ten Houte is een interessante, om twee redenen: het eerste deel ervan ligt bezaaid met kasseien en de beklimming ligt zéér dicht bij de finish, op slechts één kilometer van de meet. De kans is dus groot dat de definitieve schifting doorgevoerd wordt en dat we na Berg Ten Houte met een solist of klein groepje richting de meet gaan.

De beklimming naar Berg Ten Houte.

Start: 13.20 uur
Finish: 17.25 uur

Weer etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022

Het is warm in West-Europa deze week en dat geldt ook voor België. Woensdag zal het naar verwachting zo'n 27 graden Celsius zijn in de omgeving van Maarkedal.

Favorieten etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022

Het is uitkijken naar de mannen die houden van het Vlaamse werk woensdag, daar we verwachten dat het voor sprinters als Fabio Jakobsen te lastig is. Wie dit wel uitstekend aan moet kunnen, is Mads Pedersen. De sterke Deen van Trek-Segafredo won al op lastigere aankomsten dit seizoen en zal - als hij over Berg Ten Houte komt - de te kloppen man zijn in de sprint. Enig puntje van zorg is: kan hij tegen de hitte?

Een andere snelle man, Jasper Philipsen, keert na drie weken zonder wedstrijden ook weer terug in koers. Mocht de kopman van Alpecin-Fenix het niet kunnen bolwerken, dan kan de ploeg van de Roodhoofts mogelijk schakelen naar Gianni Vermeersch, Dries De Bondt of Oscar Riesebeek.

Lotto Soudal komt met een zeer sterke ploeg naar deze Baloise Belgium Tour. De Belgische formatie kan Arnaud De Lie achter de hand houden voor een sprint, terwijl jongens als Victor Campenaerts, Tim Wellens en Florian Vermeersch offensief kunnen koersen. Arkéa Samsic heeft met Connor Swift, Amaury Capiot, Hugo Hofstetter en Kévin Vauquelin eveneens meerdere ijzers in het vuur.

Favorieten etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022 | Vlaamse types kunnen los op Berg Ten Houte
Tim Wellens

Bij Quick Step-Alpha Vinyl zullen ze hopen op een goede dag van bijvoorbeeld Florian Sénéchal, Yves Lampaert of Mauro Schmid. Sénéchal reed zeer sterk in de Ronde van Limburg, waar een lekke band in de slotfase hem van de zege hield. Mogelijk dat hij dat als energie kan gebruiken op deze aankomst.

Intermarché-Wanty-Gobert zal hopen op Sven Erik Bystrøm of Quinten Hermans, al is het op dit moment niet duidelijk hoe het met die laatste is na een aanrijding. Bij BORA-hansgrohe zullen ze de kaart-Danny van Poppel willen uitspelen in deze rit, terwijl overige WorldTour-formaties als Israel-Premier Tech (Sep Vanmarcke) en Cofidis (Max Walscheid) outsiders aan de start brengen.

Van Rasmus Tiller (Uno-X) verwachten we ook nog wel wat, terwijl het verder uitkijken is naar crossers als Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Ryan Kamp (Pauwels Sauzen), Thibau Nys, Lars van der Haar en Pim Ronhaar (Baloise-Trek).

Favorieten lezers etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022

Poll

Wie wint etappe 1 in de Baloise Belgium Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws