Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2024 | Grote klimmerstombola op Gotthardpass! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2024 | Grote klimmerstombola op Gotthardpass!

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2024 | Grote klimmerstombola op Gotthardpass!

Daags na de spectaculaire punch-zege van Thibau Nys trekken we op dag vier van de Ronde van Zwitserland écht het hooggebergte in, met daarbij ook nog eens een bekende finishplaats. In de Leiderstrui vertelt je graag meer over die mogelijk eerste clash tussen de klimgeiten!

Parcours etappe 4 Ronde van Zwitserland 2024

zwitserland 4

Halfweg de etappekoers trekken we voor het eerst écht het hooggebergte in, met uiteindelijk een aankomst op bij naar Zuid/Midden-Europa trekkende vakantiegangers de welbekende Gotthardpass.

De top van deze fameuze col bereiken we echter wel na een relatief vlakke etappe, welke start vanuit Rüschlikon (de finishplaats van dinsdag). Daarna volgt - na pakweg 155 kilometer - de tweetrapsraket, bestaande uit de beklimmingen naar Schöllenen (4,5 kilometer aan gemiddeld 8,0%) en uiteindelijk dan de Gotthardpass zelf (8,1 kilometer aan gemiddeld 7,0%).

Beklimmingen
5,3 km: Albispass (3,3 kilometer aan 7,0%)
156,9 km: Schöllenen (4,5 kilometer aan 8,0%)
170,9 km: Gotthardpass (8,1 kilometer aan 7,0%)

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: circa 17.00 uur

Weer etappe 4 Ronde van Zwitserland 2024

In startlocatie Rüschlikon is het woensdag rond het middaguur prima weer. De kans op neerslag mogen we als nihil bestempelen, terwijl het ongeveer zeventien à achttien graden Celcius zal worden. Gefinisht wordt er op twee kilometer hoogte, waar het dus logischerwijs flink wat koeler zal zijn. Een temperatuur van om en nabij de vijf tot tien graden Celcius ligt in de lijn der verwachtingen, terwijl het op en rondom de Gotthardpass ook stevig zou kunnen gaan regenen. Daar lijken de Zwitserse meteorologen echter nog een beetje over verdeeld...

Favorieten etappe 4 Ronde van Zwitserland 2024

In rit vier gaan we pas voor het eerst echt klimmen en dus is het nog niet echt mogelijk om op basis van de eerste drie relatief vlakke ritten een klim-balans op te maken. Toch steken er wel een aantal namen bovenuit als het gaat om de favorietenstatus in een rit als deze. Ten eerste noemen we dan graag Mattias Skjelmose van Lidl-Trek, niet in de laatste plaats vanwege de winning vibe bij de Amerikaanse ploeg. Vorig jaar won de Deen de Zwitserse voorbereidingskoers op de Tour, dus ook aan zijn goede herinneringen ligt het niet. In de eerste drie ritten was Skjelmose telkens bij de pinken, dus mogen we hem toch wel naar voren schuiven als één van de favorieten.

Ook Wout Poels moet genoemd worden. De Limburger van Bahrain Victorious liep een Giro d'Italia-deelname mis, nam zijn sportieve wraak in de Ronde van Hongarije en hoopt nu een Tour de France-plaatsje af te dwingen. De routinier zal dus gebrand zijn op een goed resultaat, iets dat hij zomaar eens op de Gotthardpass zou kunnen boeken. Dat geldt ook voor Felix Gall, de Oostenrijkse klassementskopman van Decathlon AG2R La Mondiale. Vorig jaar won hij een rit in Zwitserland, dit jaar hoopt hij dat met het oog op zijn Tour-kopmanschap te kunnen evenaren. Aan de sfeer binnen die ploeg zal het ook zeker niet liggen.

Vanuit Nederbelgisch oogpunt is het uitkijken naar Wilco Kelderman en Cian Uijtdebroeks, beiden uitkomend voor Visma | Lease a Bike. Kelderman staat na drie ritten keurig derde in het klassement, Uijtdebroeks is op zijn beurt weer teruggekeerd in koers na zijn Giro-DNF. Na drie Zwitserse (al kwam de koers ook in Liechtenstein) etappes staat hij op plaats 26 in de rangschikking, al zijn de verschillen natuurlijk nog klein.

wilco kelderman
Kelderman (links) wacht al héél lang op een nieuwe profzege

De gele trui is na drie dagen in bezit van EF Education-EasyPost-man Alberto Bettiol, die zelf al te kennen gaf dat hij hoopt op een paar goede dagen van ploegmaat Richard Carapaz, die op zijn beurt samen met Giro-revelatie Georg Steinhauser de kastanjes uit het vuur zal moeten halen. Ook man-in-vorm Lenny Martinez, die dit jaar al verscheidene zeges boekte, moet zeker genoemd worden als geduchte kanshebber.

INEOS Grenadiers heeft dan weer twee troefkaarten, zijnde Tom Pidcock en Egan Bernal. Beide heren ambiëren op een bepaalde manier het kopmanschap in de Tour en dus zullen zij sowieso hun beste beentje voorzetten in deze eerste bergetappe. Movistar-captain Enric Mas lijkt misschien nog een beetje in de luwte te willen blijven, maar zal morgen toch ook echt uit zijn kot moeten komen. Praktisch hetzelfde geldt voor UAE-boys Adam Yates en Joao Almeida, twee zo goed als zekere Tour-deelnemers.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 4 Ronde van Zwitserland 2024?

Topfavorieten: Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Adam Yates (UAE Team Emirates)
Outsiders: Egan Bernal, Tom Pidcock (beiden INEOS Grenadiers), Joao Almeida (UAE Team Emirates) en Lenny Martinez (Groupama-FDJ)
Long shots: Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), Enric Mas (Movistar), Wout Poels (Bahrain Victorious), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Wilco Kelderman en Cian Uijtdebroeks (beiden Visma | Lease a Bike)

Poll

Wie wint etappe 4 in de Ronde van Zwitserland?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws