Favorieten etappe 4 Tour de France 2024 | Galavoorstelling op de Galibier, wie doet er mee? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024 | Galavoorstelling op de Galibier, wie doet er mee?

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024 | Galavoorstelling op de Galibier, wie doet er mee?

Op dag vier van de Tour de France verlaten de coureurs Italië, maar daarvoor moet het eerst wel serieus klimmen. De eerste échte bergrit van deze Ronde van Frankrijk staat namelijk op de rol, waar Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard mogelijk opnieuw een tikkie willen uitdelen? In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 4 Tour de France 2024

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024 | Galavoorstelling op de Galibier, wie doet er mee?

Na drie dagen Italië bereikt men op dag vier Frankrijk. De coureurs mogen terugkijken op een zwaar, vermoeiend weekeinde in de Laars, waar de hoge temperaturen er veeleisende dagen van maakten. Tel daar de manier van koersen en de afstanden (driemaal meer dan tweehonderd kilometer) bij op en je hebt het over een zeer lastig begin. En gezien het profiel van rit vier zijn de renners er nog niet vanaf.

Starten doen we namelijk in Pinerolo, in de provincie Turijn. Ditmaal niet voor tweehonderd kilometer, maar 'slechts' 138 kilometer. Daarin zitten wel drie stevige cols verstopt, waarmee de A.S.O. nog maar eens toont dat het af wil stappen van de traditionele beginselen van een Tour de France: de tijd dat we eerst vijf of zes keer mochten sprinten en dan eens de Alpen bereikten, is voorbij.

Vanuit het vertrek loopt de weg eigenlijk direct omhoog, officieel nog ongecategoriseerd. Na tien kilometer begint men dan aan de veertig (!) kilometer lange beklimming richting Sestrieres, waarvan de organisatie het normaal relatief gemakkelijke begin nu nog wat moeilijker heeft gemaakt door na acht kilometer klimmen (en negentien in totaal) een tussensprint te leggen in Castel del Bosco.

Wil pakweg Mads Pedersen hier de volle mep halen, dan zullen zijn goed klimmende ploeggenoten het Jasper Philipsen en co lastig moeten maken. Om van Fabio Jakobsen en Mark Cavendish nog niet eens te spreken, die in de eerste dagen toonden dat ze vroeg voor hun eigen tempo moeten kiezen.

Richting Sestrieres bereiken we een hoogte van meer dan 2000 meter, maar het is toch vooral een loper waar de kopgroep gevormd zal worden en er gespurt zal worden om de eerste échte bergpunten. Na een afdaling van tien kilometer volgt direct de Col de Montgenevere, de grens tussen Italië en Frankrijk. Deze is 8,3 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent en kent vooral een steile tweede kilometer, maar is voor de rest ook goed te doen.

Vervolgens trekken we de vallei in richting Briancon, om daar zoetjes aan te beginnen aan de Lauteret/Galibier. Een naam als een klok natuurlijk, met zijn profiel van 23,1 kilometer klimmen aan 5,1 procent tot op maar liefst 2642 meter hoogte. Het zwaartepunt qua stijgingspercentages ligt dan ook nog eens overduidelijk in het tweede gedeelte, als de renners inmiddels op hoogte rijden.

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024 | Galavoorstelling op de Galibier, wie doet er mee?

Op de top van deze Galibier zijn we er nog niet, want de finish ligt negentien kilometer later in Valloire. Het eerste gedeelte van deze afzink bevat nog wel redelijk wat bochten, maar al bij al hebben veel coureurs de Galibier al meermaals gereden. In de laatste kilometer vlakt het vervolgens wat af, waarna de renners - die nog wel moeten opletten in de technische slotkilometer - de finish van deze gepeperde bergrit bereikt hebben.

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024 | Galavoorstelling op de Galibier, wie doet er mee?

Beklimmingen
50,4 km: SESTRIÈRES (39,9 km aan 3,7%)
71,1 km: COL DE MONTGENÈVRE (8,3 km aan 5,9%)
120,7 km: COL DU GALIBIER (23,0 aan 5,1%)

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: rond 17.20 uur

Weer etappe 4 Tour de France 2024

Er was vorige maand even sprake van dat de Galibier wel eens geschrapt zou kunnen worden door de sneeuw, maar in de aanloop naar de Tour verdwenen die claims ook als sneeuw voor de zon. Dinsdag is het bovenop de col 11 graden Celsius, terwijl de temperatuur in Valloire al richting de 20 graden Celsius gaat. De wind staat in de finale voornamelijk tegen.

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024

Iedereen - renners, ploegleiders, analisten en zo verder - had het op voorhand van deze Tour de France over de schade die UAE-Team Emirates en Tadej Pogacar zouden willen aanrichten in de eerste dagen. Tijdens het openingsweekende te Italië bleef deze coup verrassend genoeg uit, waarbij opgemerkt dient te worden dat de ploeg uit de Emiraten in zijn geheel niet helemaal op punt leek.

Adam Yates deed zondag - net als Tim Wellens zaterdag - wel een goede kopbeurt, maar Marc Soler, Pavel Sivakov, Joao Almeida en Juan Ayuso lijken nog niet op hun best. Mogelijk dat men de laatste twee nog langer in het klassement wil houden en zodoende koos voor een ietwat defensieve tactiek, al viel Pogacar op zondag natuurlijk wel aan.

Eén man zat gezwind op het wiel: Jonas Vingegaard, Danish Dynamite van Visma | Lease a Bike. Een mooie gewaarwording na de blessures waar hij mee moest dealen, en dan was de punchy rit in en rondom Bologna nog niet eens écht zijn terrein. Daar komen we deze dinsdag pas terecht: de hoge Alpen, waar hij zich thuis zal voelen.

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024 | Galavoorstelling op de Galibier, wie doet er mee?

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) kwamen zondag later aansluiten en toonden op die manier ook dat ze goed in orde zijn. Daarachter klitte een groepje van twintig coureurs samen, die dus ook nog niet uit het veld zijn geslagen. Pakweg Primoz Roglic, namens BORA-hansgrohe vooraf gezien toch als één van de grote kanshebbers, zal op revanche azen.

Met een finish na een afdaling kom je ook automatisch bij goede dalers terecht. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) is dan de eerste naam waar je aan denkt, maar ook diens ploeggenoten Egan Bernal en Carlos Rodriguez en types als Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek) beschikken over goede daalkwaliteiten.

Alles valt en staalt echter met de tactische keuzes bij de ploegen van de twee topfavorieten, die er ook nog voor kunnen kiezen om mensen vooruit te sturen. Bij UAE-Team Emirates kunnen ze dat doen met de eerder genoemde namen als Yates, Almeida en Ayuso, Visma | Lease a Bike heeft ook nog Matteo Jorgenson hoog in het klassement staan. Roglic (Vlasov en Hindley) en Evenepoel (Landa) hebben ook nog een schaduwopkopman. Andere goede klimmers die namens in hun ploeg alleen hoog staan, zullen meer moeten kiezen.

Ook de vroege vlucht mogen we op voorhand niet uitvlakken, want die had op dag één en twee ook al het nodige te verdelen. Iemand als Romain Bardet zal wellicht niet direct meer vrijheid krijgen, maar wellicht dat enkele mannen die wat verder staan of geen bedreiging vormen dat wel krijgen: puncher Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) bijvoorbeeld, of iemand als Wout Poels (Bahrain), Derek Gee (Israel-Premier Tech) Ben Healy, Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels).

Favorieten etappe 4 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious)
Long shots: Primoz Roglic (BORA-hansgrohe), Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Adam Yates (UAE-Team Emirates), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels)

Poll

Wie wint rit 4 in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws