Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2022 | Vervelend obstakel kan pure sprinters kans ontnemen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2022 | Vervelend obstakel kan pure sprinters kans ontnemen

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2022 | Vervelend obstakel kan pure sprinters kans ontnemen

Op dag vijf van de Giro d'Italia staat een belangrijke slag om de puntentrui te wachten. De kans is groot dat we gaan sprinten, maar wie daar allemaal aan mee zullen doen...? In de Leiderstrui blikt vooruit op het parcours, het weer én de favorieten.

Parcours etappe 5 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2022 | Vervelend obstakel kan pure sprinters kans ontnemen

De Giro d'Italia gaat woensdag verder met een etappe van ruim 172 kilometer tussen Catania en Messina, de geboortestad van Vincenzo Nibali. De tweede rit op Siciliaans grondgebied kent één gecategoriseerde klim, die voor een groot gedeelte het koersverloop gaat beïnvloeden. Saillant detail is dat de top hiervan op bijna honderd kilometer van de finish gelegen is.

De Portella Mandrazzi is bijna twintig kilometer lang aan 4,4 procent gemiddeld, maar deze is voor de meeste klimmers in het peloton niet bijzonder interessant gelegen. Zeker niet omdat de finale van de race grotendeels over vlakke wegen verreden wordt. Juist voor de sterkere sprinters, die op de klim hun concurrentie pijn kunnen doen, liggen er kansen. Voor hen ligt er een mooie kans op de ritzege in de straten van Messina, als ook een belangrijke sloot punten voor de paarse trui.

De klim is zeer geleidelijk van aard, waardoor sommige rappe mannen hier eventueel nog lang bij kunnen blijven. Daarnaast is de klim lang genoeg om andere sprinters al op een grote achterstand te zetten. Mochten de ploegmaten van de gelosten zich goed weten te formeren, krijgen zij in de resterende honderd kilometer nog een kans om de schade te repareren. Maar hoeveel energie dat zal kosten...

Als het uitdraait op een sprint, is het oppassen voor twee bochten die in de finale geplaatst zijn. Op anderhalve kilometer van de finish moet het peloton eerst linksaf slaan, om enkele honderden meters later opnieuw een zeer scherpe hoek te maken. Vanaf daar is het nog maar zo'n 900 meter tot aan de finish, die in volledig rechte lijn verreden wordt.

De bocht op minder dan één kilometer van de finish. De renners komen van de weg aan de linkerkant van de afbeelding en slaan dan af.

Weer etappe 5 Giro d'Italia 2022

We hebben weinig op of aan te merken op de weersomstandigheden van woensdag. Het zonnetje schijnt, het wordt een graad of 21-22 en er wordt geen neerslag verwacht. Of de wind nog een rol gaat spelen? Met windkracht 2 vanuit het noorden verwachten we daar ook niet bijzonder veel van.

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2022

Gezien de laatste honderd dalende en vlakke kilometers na de Portella Mandrazzi kijken we naar de sprinters als grootste favorieten. Mark Cavendish is dan de naam die als eerste naar voren komt. De Manx Missile won de eerste massasprint overtuigend, terwijl hij zijn sprint erg vroeg lanceerde. De vraag is echter: blijft hij bij op de lange klim? In de etappe naar de Etna kwam hij al vroeg in de problemen. Cavendish beschikt echter over een sterke ploeg - die zich volledig zal wegcijferen om hem terug te brengen - mocht de Brit aanvankelijk moeten lossen. En is hij erbij in de finale, dan heeft hij ook de beschikking over de beste lead-out van het moment: Michael Mørkøv.

Met Caleb Ewan wil het vooralsnog niet zo vlotten in de Giro. Hoewel hij conditioneel in orde is, ontbreekt het de Australiër aan geluk. Zo spurtte de renner van Lotto Soudal in de lastige finish openingsetappe knap mee op de winst, maar ging hij door onoplettendheid onderuit. In de derde etappe mislukte vervolgens de lead-out. Etappe vijf is alvast een prima kans op revanche, daar Ewan geen problemen zou moeten hebben met de lange klim. Weet hij zich deze keer ook goed te positioneren?

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2022 | Vervelend obstakel kan pure sprinters kans ontnemen
Fernando Gaviria

Andere sprinters van naam zijn Arnaud Démare en Fernando Gaviria. De eerste werd in de eerste sprint tweede, maar was allesbehalve tevreden; ‘Ik kom hier om te winnen’, zei hij na afloop. Bij deze krijgt hij woensdag een nieuwe kans. Met een ploeg (Groupama-FDJ) die nagenoeg volledig om hem heen gebouwd is, zal hij de druk volop voelen. Waar Démare tweede werd, was Gaviria derde. In tegenstelling tot de Fransman was de Colombiaan juist erg blij met die uitslag. Begrijpelijk, hij is pas weer een paar weken in koers sinds hij terugkeerde van een sleutelbeenbreuk. De snelheid lijkt alvast aanwezig, echter heeft hij weinig steun vanuit de ploeg voor een lead-out.

Ook noemen we Mathieu van der Poel en Biniam Girmay. Beiden komen normaal in een pure sprint tekort, maar de lange klim onderweg kan de verhoudingen veranderen aan de finish. De ploegen van beide renners kunnen de klim aangrijpen om de pure sprinters te lossen. Wel zouden ze die inspanning dan lang moeten doortrekken. Durven ze dat aan? Van der Poel hoeft in ieder geval geen lead-out te verzorgen voor Jakub Mareczko. De erkende niet klimmer gaf er in de eerste bergetappe al de brui aan.

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2022 | Vervelend obstakel kan pure sprinters kans ontnemen
Mathieu van der Poel

Vanuit de tweede lijn mogen ook de nodige sprinters verwacht worden. Wat te denken van Giacomo Nizzolo en Phil Bauhaus. Beide renners hebben de kwaliteiten om een sprint te winnen. Alleen zal het voor Bauhaus zeer lastig worden met vrijwel geen ondersteuning. Bij Team DSM zal er weer een keuze moeten worden gemaakt tussen Alberto Dainese en Cees Bol. Gezien de klim onderweg krijgt Bol misschien deze keer de kans. Andere mannen om op te letten zijn de nummers zes en zeven van de eerste massasprint: Edward Theuns van Trek-Segafredo en Simone Consonni (Cofidis). Of zorgt Vincenzo Albanese van EOLO-Kometa voor een grote verrassing?

Odds etappe 5 Giro d'Italia 2022

Caleb Ewan - Bet365: 3,20 / Jacks: 3,00
Mark Cavendish - Bet365: 4,33 / Jacks: 4,50
Biniam Girmay - Bet365: 6,50 / Jacks: 6,00
Mathieu van der Poel - Bet365: 10,00 / Jacks: 10,00
Arnaud Démare - Bet365: 10,00 / Jacks: 10,00
Fernando Gaviria - Bet365: 12,00 / Jacks: 11,00
Giacomo Nizzolo - Bet365: 15,00 / Jacks: 13,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 5 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint de vijfde etappe in de Giro d'Italia 2022?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws