Theuns claimt dat Démare hem duwde in massasprint Giro, Ewan en Gaviria wachten op nieuwe kans Wielrennen
Wielrennen

Theuns claimt dat Démare hem duwde in massasprint Giro, Ewan en Gaviria wachten op nieuwe kans

Theuns claimt dat Démare hem duwde in massasprint Giro, Ewan en Gaviria wachten op nieuwe kans

Niet Arnaud Démare, Fernando Gaviria of Caleb Ewan won de derde etappe van de Giro d’Italia, maar Mark Cavendish was de gelukkige. Bij Démare (tweede) en Ewan (achtste) leidde dat tot teleurgestelde gezichten. Gaviria was daarentegen best tevreden met zijn derde plek.

Theuns boos op teleurgestelde Démare

Een sprint is nooit hetzelfde, ook niet als de laatste rechte lijn over brede wegen loopt en weinig hindernissen kent. Er is altijd wel een verhaal. Zo haalde Cavendish, ondanks zijn ritzege, al uit naar Mauro Schmid, die hem had moeten helpen, maar in de finale kennelijk nergens te bekennen was. Ook was er kritiek uit het kamp van Trek-Segafredo en dat ging over de manier van sprinten van Arnaud Démare.

De Fransman van Groupama-FDJ werd tweede, maar volgens Edward Theuns van Trek deed hij dat niet reglementair. 'Ik zat in het wiel van Cavendish toen Mørkøv versnelde, maar op dat moment duwde Démare me weg en verloor ik een paar plaatsen. Ik kwam er vervolgens niet meer voorbij', zo klinkt het. Theuns werd uiteindelijk zesde. 'Over het algemeen ben ik tevreden, aangezien het lang geleden was dat ik zo'n massasprint had gereden.'

Démare kwam in zijn reactie via de officiële kanalen van zijn ploeg niet terug op het incident met Theuns. De spurter uitte vooral zijn teleurstelling na een gemiste kans. 'Ik ben teleurgesteld met deze tweede plaats, omdat we hier zijn om te winnen.' De druk is voor Démare dan ook hoog, omdat nagenoeg de hele ploeg om hem heen is gebouwd, waaronder Ramon Sinkeldam, die in de lead-out van de Fransman een belangrijke rol speelt. Alleen Atilla Valter heeft als klimmer in de ploeg een meer vrijere rol. 'Er komen nog andere kansen aan en ik ben fysiek in orde.'

Démare bezet na zijn tweede plek de vierde plaats in het puntenklassement. Hij won de bijbehorende paarse trui al eens in 2020. Met 44 punten volgt hij op achttien punten van leider Mathieu van der Poel. Op plek twee en drie staan Cavendish en Biniam Girmay met respectievelijk 53 en 55 punten.

Ewan en Gaviria leggen zich neer bij overmacht Cavendish

Gaviria toonde vlak voor de Giro d’Italia al dat de vorm er weer aan kwam na een sleutelbeenbreuk. Zo werd hij tweede in de WorldTour-koers Eschborn-Frankfurt. In de derde etappe van de Giro bevestigde hij zijn groeiende vorm met een derde plek achter Cavendish en Démare. ‘We vochten voor de ritzege’, vertelt Gaviria, die zijn ploeggenoten dankbaar is. ‘Zij deden geweldig werk door mij van voren te houden. We kijken al vooruit naar nieuwe kansen. Het resultaat van vandaag stemt ons tevreden, maar we azen ook op de winst’, aldus de Colombiaanse sprinter na afloop.

Waar Démare en Gaviria met respectievelijk een tweede en derde plek op zak kunnen spreken van een redelijk begin van de Giro, geldt dat allesbehalve voor Ewan. De sprinter van Lotto Soudal kwam in slotmeters van de openingsetappe ten val en hij noteerde slechts een achtste plek in de eerste échte massasprint. Het ontbrak de Australiër aan een goede positie. ‘Ik moest mijn sprint van te ver lanceren. Ik ben zeer teleurgesteld. Gelukkig voelden mijn benen wel heel goed. Er komen nog veel kansen aan’, toont Ewan zich via de kanalen van Lotto Soudal strijdbaar.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws