Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2023 | Venijn zit in de beginfase, wie verrast de pure sprinters? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2023 | Venijn zit in de beginfase, wie verrast de pure sprinters?

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2023 | Venijn zit in de beginfase, wie verrast de pure sprinters?

Daags na een lastige etappe door het middengebergte lijken de sprinters weer een kans te krijgen in de Giro d'Italia. Vlak is de rit naar Salerno zeker niet, maar het wordt geen moment zo zwaar als een etmaal eerder. In de Leiderstrui bekeek het parcours en neemt je mee door de favorieten!

Parcours etappe 5 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2023 | Venijn zit in de beginfase, wie verrast de pure sprinters?

Het zwaartepunt van de vijfde etappe zit in de beginfase. Vanuit de start in Atripalda wacht bij kilometerpaal tien al de eerste gecategoriseerde beklimming. De Passo Serra is ongeveer vier kilometer lang aan 7,5 procent en biedt de mogelijkheid om een sterke kopgroep op te zetten. Daarna doet de Italiaanse organisatie net alsof het vlak is, maar niets is minder waar.

Na een zeer korte afdaling blijft de weg tot kilometer 73 namelijk geleidelijk omhoog lopen. Zo zitten er soms stukjes van vijf en zes procent tussen, maar vallen er dus geen bergpunten te verdienen. Nadien beginnen de renners te dalen richting de laatste (gecategoriseerde) klim van de dag: de Oliveto Citra. Dit onding begint na 110 kilometer koers en loopt op aan gemiddeld acht procent. Toch lijkt het niet lang genoeg om de pure sprinters écht op achterstand te rijden, tenzij ze na de top nog tijd verliezen op het stuk vals plat wat volgt.

De laatste zestig kilometer verlopen in licht dalende lijn. Wanneer finishplaats Salerno wordt bereikt, is het alweer een tijdje vlak geweest. Wat vooral opvalt is dat er gedurende de laatste zestien(!) kilometer geen enkele scherpe bocht meer wacht. Op vier kilometer van de streep moeten de renners wel rechts aan houden om de stad in te duiken, maar verder zijn het alleen maar rechte wegen. Het is zeker breed genoeg om de treintjes naast elkaar op te zetten en te gaan sprinten, tenzij de aanvallers natuurlijk kunnen verrassen.

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2023 | Venijn zit in de beginfase, wie verrast de pure sprinters?

Tijden
Start: 12.55 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Weer etappe 5 Giro d'Italia 2023

Het zit de renners voorlopig niet echt mee als het op het weer aankomt. Er wordt namelijk weer de gehele dag regen voorspeld. Gelukkig komt er maar weinig wind om de hoek kijken. Het is ongeveer zeventien graden Celsius, al zal de neerslag de gevoelstemperatuur wat laten dalen. Wederom een lange dag in het zadel wacht...

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2023

Dit was een typische etappe voor Thomas De Gendt (Lotto-Dstny) geweest, maar de Belg is helaas niet van de partij. Het meest realistische scenario is dat het 'gewoon' op een massasprint uitdraait. Ploegen als Trek-Segafredo, Alpecin-Deceuninck en Team Jayco AlUla zouden voor Mads Pedersen, Kaden Groves en Michael Matthews op de klimmetjes door kunnen rijden om de pure sprinters te lossen. Mocht dat onverhoopt toch niet lukken, zijn ze wellicht wel frisser en dus favoriet.

De vlakke finale vergroot echter de kansen voor de rapste mannen van het peloton. Jonathan Milan (Bahrain Victorious) won de eerste sprint en lijkt dan de grootste kans te maken. De Italiaan liet indrukwekkende vermogens noteren, al is het de vraag hoe hij de laatste ritten heeft overleefd. Het blijft immers zijn eerste grote ronde. Er hangen ook vraagtekens rond David Dekker (Arkéa Samsic). De Nederlander werd in dezelfde rit tweede achter Milan, maar moest al vroeg lossen in de hectische openingsfase van de vierde etappe.

Milan rijdt in de paarse puntentrui.
Milan rijdt in de paarse puntentrui.

Goed, welke outsiders zijn er nog meer? Misschien is Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) wel een belangrijke gegadigde. De Duitser kon lang mee in de heuvels en lijkt in een goede vorm te verkeren. Ook Fernando Gaviria (Movistar), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) en Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) weten normaal gesproken wel hoe je een varkentje als deze moet wassen. Voor Albanese geldt wel dat hij er een lange vlucht in etappe vier op heeft zitten.

De blokken van Team DSM en Intermarché-Circus-Wanty verdienen ook wat aandacht. Welke kaart spelen zij dit keer? Eerstgenoemde ploeg heeft de beschikking over de sterke Marius Mayrhofer en Alberto Dainese, terwijl Arne Marit en Niccolo Bonifazio kunnen wedijveren namens de Belgische formatie. Verder zullen Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani) en Simone Consonni (Cofidis) graag wat in eigen land laten zien.

Heel wat namen voor de sprint, maar stiekem kunnen we ook een geslaagde vlucht niet uitsluiten. Het heuvelachtige stuk nodigt uit om het eens te proberen. De broertjes Mattia Bais en Davide Bais (beide EOLO-Kometa) zullen sowieso wel mee zitten. Ook mannen als Simon Clarke (Israel Premier Tech), Laurenz Rex (Intermarché Circus-Wanty), Valerio Conti (Team Corratec) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) hebben het peloton eerder weleens weten te verrassen. Zoals gezegd werkt de vlakke finale wel flink in hun nadeel. Toch lijkt er, als de controle een beetje uitblijft, wel een kans te liggen. Iemand die zowel vanuit de vlucht én de sprint kan winnen, is Magnus Cort (EF-Education EasyPost). De Deen heeft nog geen hoogvorm aangetikt, maar kan als een duveltje uit een doosje winnen.

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Schaduwfavorieten: Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Michael Matthews (Team Jayco AlUla), Fernando Gaviria (Movistar), Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) en David Dekker (Arkéa Samsic)
Longshots: Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Magnus Cort (EF-Education EasyPost), Marius Mayrhofer, Alberto Dainese (beide Team DSM), Arne Marit, Niccolò Bonifazio (beide Intermarché Circus-Wanty), Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani) en Simone Consonni (Cofidis)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws