Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2022 | Steile Col de la Mûre ideaal voor klimmers met ambities Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2022 | Steile Col de la Mûre ideaal voor klimmers met ambities

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2022 | Steile Col de la Mûre ideaal voor klimmers met ambities

Parijs-Nice verveelt nog geen moment en reken er maar niet op dat dat op dag vijf anders zal zijn. De organisatie heeft een heel interessante rit uitgetekend, daags na de individuele tijdrit. We gaan heel veel klimmen, met het zwaartepunt in de finale. In de Leiderstrui bespreekt hier het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 5 Parijs-Nice 2022

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2022 | Steile Col de la Mûre ideaal voor klimmers met ambities

Een ideale dag voor de aanvallers, die onderweg nogal wat bergpunten te rapen hebben. Met de wind tegen (waarover hieronder later meer) zal het peloton de boel wel willen controleren en zijn we heel benieuwd wie de aanvallers van dienst zijn. De beklimmingen zijn namelijk vrij serieus. De Croix de Chaubouret na 26 kilometer koers stijgt al aan 6,7 procent over tien kilometer. Daar zullen alleen de sterksten overblijven in een kopgroep.

Na een klein pukkeltje - de Côte de Saint-Jeure-d'Ay - krijgen we in de finale drie serieuze puisten voor de kiezen. We beginnen met de Côte de Saint-Romain-de-Lerps, die in gemiddeld percentage dik over de 7 procent gaat. De top ligt op 75 kilometer van de streep, dus zullen de klassementsrenners zich hier nog wel gedeisd houden. Een hoog tempo om de boel al een beetje onder druk te zetten, daar leent deze klim zich wel voor.

Na drie van de vijf beklimmingen rijden we richting de voet van de Côte de Toulaud. Dit is meer een muur dan een echte klim, met 1,5 kilometer aan 9,7 procent. In principe een mooie springplank, ware het niet dat er na de top nog twintig vlakke kilometer volgen. We verwachten dan ook de meeste oorlog op de Col de la Mûre, met 7,6 kilometer aan 8,3 procent met recht een indrukwekkende col.

Na de top is het in razende vaart naar beneden en let hierbij op enkele venijnige haarspeldbochten. Eenmaal beneden is er eigenlijk geen tijd meer om nog iets te repareren, waardoor we rekenen op de sterksten in koers die het gaan uitmaken, vanuit de vlucht óf bij de klassementsmannen.

Het wordt steil op de Col de Mûre!

Tijden:
Start eerste renner: 11.10 uur
Finish laatste renner: Rond 16.00 uur

Weer etappe 5 Parijs-Nice 2022

De temperatuur is op donderdag bij de start om 11.10 uur al vrij prima. Elf graden en een zonnetje, daar mogen de renners niet over klagen. Het kwik stijgt gaandeweg de etappe naar zo'n 14 á 15 graden, maar vooral de wind wordt een interessante factor. Met windkracht 3 á 4 uit het zuiden is het oppassen geblazen tussen al het klimgeweld door. We koersen richting het zuiden, waardoor de wind veelal tegen zal staan. Rond de finish om 16.00 uur in Saint-Sauveur-de-Montagut zal het iets meer bewolkt zijn en daalt het kwik naar zo'n 9 á 12 graden.

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2022

We hebben dit jaar vooral renners in de aanval gezien, dus zien we niet in waarom dat donderdag niet zal gebeuren. In de tijdrit op woensdag zijn er verschillen gemaakt, die zullen vooral de beste klimmers in het peloton willen goedmaken. Uit de top van het klassement zijn we in dat opzicht vooral heel benieuwd naar Nairo Quintana. De Colombiaan van Arkéa-Samsic won dit jaar al de Tour de la Provence en de Tour du Var, kan hij het ook tegen de allerbesten bergop? Hij zal met alle liefde het blok van Jumbo-Visma willen aanvallen. Daar is Primoz Roglic uiteindelijk de te kloppen man. Of gaat Wout van Aert z'n boekje te buiten en haakt hij aan?

Er zijn veel uitdagers, mannen van wie we eveneens benieuwd zijn hoe goed ze op dit niveau zijn. Aleksandr Vlasov (BORA) is goed in vorm, getuige zijn eindzege in de Ronde van Valencia en vierde plaats in de UAE Tour. Ook Adam Yates maakt bij INEOS een uitstekende indruk, zoals eigenlijk altijd bij de start van het seizoen. De Brit overleefde de waaiers, kan hij nu na Tadej Pogacar in de UAE Tour ook Roglic het vuur aan de schenen leggen? Als Yates het niet kan, is er bij INEOS ook nog Daniel Felipe Martínez, die er goed voorstaat in het klassement.

Favorieten etappe 5 Parijs-Nice 2022 | Steile Col de la Mûre ideaal voor klimmers met ambities
Nairo Quintana

Kijken we naar Bahrain Victorious, dan maakt Jack Haig zijn rol als kopman waar. De Australiër staat na vijf dagen waar hij moet staan en is doorgaans ook niet te beroerd om iets te proberen. Dat geldt natuurlijk ook voor Simon Yates, maar hoe goed is de Brit op dit moment bergop? Parijs-Nice werd genoemd als zijn eerste grote doel, hij heeft podiumambities en zijn tijdrit was bizar goed. Yates zal de Col de la Mûre moeten aanvallen, als hij wat wil. Dat geldt overigens ook voor Clément Champoussin van AG2R, die in de tijdrit wel wat tijd verloor.

De Franse hoop in Parijs-Nice is gevestigd op Pierre Latour van TotalEnergies, hij staat er gek genoeg het beste voor na vijf dagen. Latour toonde dit seizoen al meermaals een goede vorm, dus waarom niet? Guillaume Martin (Cofidis) en David Gaudu (Groupama) verloren al flink wat tijd, maar misschien geeft dan hen wel juist de ruimte om iets te doen. De grote namen zullen hen - net als Latour - niet meteen gaan halen. Kijken we naar een vlucht die het eventueel kan halen, dan schrijven we ook mannen zoals Bauke Mollema (Trek) en Brandon McNulty (UAE) op; mannen die net als Gaudu in volle finale vooruit kunnen blijven met hun kwaliteiten en allen al een achterstand hebben opgelopen in het algemeen klassement.

Odds etappe 5 Parijs-Nice 2022

Primoz Roglic - 3.50
Wout van Aert - 7,00
Brandon McNulty - 11,00
David Gaudu - 13,00
João Almeida - 17,00

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 5 Parijs-Nice 2022

Poll

Wie wint de vijfde etappe in Parijs-Nice?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws