Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2023 | Potentiële guerrilla-rit rondom Mount Lofty! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2023 | Potentiële guerrilla-rit rondom Mount Lofty!

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2023 | Potentiële guerrilla-rit rondom Mount Lofty!

Na vijf dagen bikkelen zijn de coureurs inmiddels alweer bij de slotrit in Australië aanbeland. Waar de laatste dag van de Tour Down Under in het verleden nog wel eens een criterium was, moeten de coureurs dit keer flink aan de bak. In de Leiderstrui bereid je voor.

Parcours etappe 5 Tour Down Under 2023

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2023 | Potentiële guerrilla-rit rondom Mount Lofty!

Vijfmaal Mount Lofty: dat is wat de coureurs zondag te wachten staat. Deze heuvel van 2,7 kilometer aan 4,9 procent moet een nieuwe dimensie geven aan de Australische WorldTour-koers. Van start tot finish is het klimmen en dalen geblazen, dus het gaat een explosieve rit te worden.

Starten doen we direct bergop, waarna het voor de resterende 114 kilometer op en af is. Niet voor niets dat Jay Vine zich nog niet rijk rekende, temeer omdat de percentages van de slotklim wat vertekenen. Er zit namelijk een flinke aanloop vals plat voor, terwijl de laatste vijfhonderd meter juist rond de tien procent omhoog lopen. En daar kun je veel tijd verliezen of goedmaken.

De laatste steile meters van Mount Lofty.

Tijden
Start: 11.30 uur (02.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 15.35 uur (05.05 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 5 Tour Down Under 2023

Niets geks aan de (hori)zon. Het waait vanuit het zuiden, dus dat betekent dat de renners bergop meewind hebben. Verder is het met zo'n 25 graden Celsius lekker te noemen.

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2023

Hoe gaan de andere ploegen klassementsleider Jay Vine (UAE-Team Emirates) bestoken? Dat is de hamvraag op voorhand, al moet daarbij gezegd worden dat de Aussie tot op heden zeer sterk is en eigenlijk nog geen moment in de problemen is gekomen. Mede door de hulp van onder meer George Bennett en Alessandro Covi.

Simon Yates is tot op heden de schaduw van Vine in deze ronde, al blijkt het voor de klimmer van Jayco-AlUla verdomd moeilijk om daar uit te stappen. De Australische ploeg zal hier voor niets minder dan de eindzege aan de start staan en dat belooft spektakel voor de slotrit.

Pello Bilbao (Bahrain Victorious) maakte in de rit naar Campbelltown handig gebruik van die situatie. De Bask was daar de op twee na beste klimmer, maar won wel. Hij staat in dezelfde tijd als Yates en maakt dus ook nog altijd kans op de eindzege.

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2023 | Potentiële guerrilla-rit rondom Mount Lofty!

De mannen die we daarna tot de favorieten rekenen bleken tot op heden niet in staat om bovengenoemde renners te bedreigen. Rohan Dennis won wel in Victor Harbor, maar kende daarna enkele slechte dagen. Mauro Schmid (Soudal-Quick Step) en Jai Hindley (BORA-hansgrohe) waren er die dag ook bij, maar konden niet mee op Corkscrew.

Misschien dat iemand met een lange aanval of verrassingsmove nog een gooi kan doen naar de ritzege. Waarom niet pakweg Milan Vader met zijn mountainbike-explosiviteit? Verder noteren we de namen van bijvoorbeeld Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) en de INEOS-mannen Magnus Sheffield en Ethan Hayter. En wat te denken van Victor Lafay, die namens Cofidis net niet aan kon haken op Corkscrew?

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de slotrit in lijn van de Tour Down Under? 

Topfavoriet: Jay Vine (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Simon Yates (Jayco-AlUla) en Mauro Schmid (Soudal-Quick Step)
Long shots: Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Milan Vader (Jumbo-Visma), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) en Victor Lafay (Cofidis)

Poll

Wie wint de slotrit in de Tour Down Under?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws