Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2024 | Milan Vader voor zijn trucje, of bestiert Del Toro de boel? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2024 | Milan Vader voor zijn trucje, of bestiert Del Toro de boel?

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2024 | Milan Vader voor zijn trucje, of bestiert Del Toro de boel?

We zijn vier dagen onderweg in de Tour Down Under en tot dusver is het vooral Sam Welsford en Isaac del Toro wat de klok heeft geslagen, maar de grote showdown moet nog komen. Zondag wacht Mount Lofty, maar eerst koersen we zaterdag richting Willunga Hill. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Parcours etappe 5 Tour Down Under 2024

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2024 | Milan Vader voor zijn trucje, of bestiert Del Toro de boel?

129 kilometer en 1377 hoogtemeters, dat is in cijfers uitgedrukt wat de coureurs zaterdag voor de kiezen krijgen in de Tour Down Under. Wie verder kijkt dan de nummertjes, ziet vooral pontificaal Willunga Hill staan: de heuvel die al 22 (!) keer scherprechter was in de Australische WorldTour-opener van het seizoen, maar er vorig seizoen even niet bij was.

Vanuit Christies Beach, nabij Adelaide, trekt men in honderd vlakke kilometers naar Willunga Hill, die tweemaal op de rol staat. De beklimming van drie kilometer a zeven procent staat voor een eerste keer op de rol met nog 25 kilometer te gaan, waarna het natuurlijk vooral draait om de aankomst bergop die er gepland staat.

Richie Porte wist er zes jaar op rij te winnen en ook klinkende namen als Alejandro Valverde en Simon Gerrans wonnen er, maar de laatste winnaar is nog altijd Matthew Holmes van Lotto Soudal in 2020. De inmiddels gestopte Brit won vanuit de vroege vlucht, maar krijgt nu dus een opvolger.

De eerste anderhalve kilometer is met 8,5 procent het zwaarst, dus de meer pure klimmers moeten daar direct het verschil zien te maken. In het tweede gedeelte van de klim lopen de percentages namelijk terug naar vijf a zes procent.

Beklimmingen
106,5 km: Willunga Hill (3 km a 7%)
129,3 km: Willunga Hill (3 km a 7%)

Tijden
Start: 11.10 uur (01.40 uur Nederlandse tijd)
Finish: 14.31 uur (05.01 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 5 Tour Down Under 2024

30 graden, een zonnetje en een briesje dat schuin in de rug staat op de slotklim. Dat is in het voordeel van de aanvallers, al zal het hele peloton wel genieten van deze omstandigheden.

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2024

Afgaande op de afgelopen dagen is er één man die in eigenlijk alle ritten indruk heeft gemaakt en dat is Jhonatan Narváez van INEOS Grenadiers. De man uit Ecuador won het inleidende criterium, mengde zich succesvol in de sprints, raapte al bonificatiesecondes op en toonde zich op Fox Creek in rit twee samen met Luke Plapp de beste puncher. Plapp is er na zijn valpartij op dag drie helaas niet meer bij, wat een hard gelag is. In eerste plaats voor hemzelf, maar in de tweede plaats ook voor de gehele Tour Down Under en zijn ploeg Jayco AlUla. Dat moet nu volledig op Simon Yates mikken. Ook geen schande, maar met twee sta je altijd een stuk sterker.

Isaac del Toro begint zaterdag als leider aan de rit na zijn fenomenale uithaal in de tweede etappe, maar of we van de piepjonge Mexicaan in zijn eerste WorldTour-koers direct mogen verwachten dat hij de boel hier nog eens oprolt? Nee, maar het zal ons benieuwen hoe ver hij komt. Met Finn Fisher-Black, Antiono Morgado, Alessandro Covi en Diego Ulissi heeft zijn ploeg nog pionnen achter de hand.

isaac del toro uae

Julian Alaphilippe lijkt namens Soudal Quick-Step nog niet zijn beste vorm te hebben, maar het blijft natuurlijk Alaphilippe. De Nederlandse ploegen Visma | Lease a Bike en dsm-firmenich PostNL hebben ook volk om komend weekeinde naar uit te kijken: enerzijds zijn dat Milan Vader, Koen Bouwman en Bart Lemmen, anderzijds is de Brit Oscar Onley geknipt voor dit soort aankomsten. Vanuit Nederlands perspectief kijken we verder nog naar de zeer sterk rijdende Lars Boven van Alpecin-Deceuninck.

Maar zo zijn er nog: Stephen Williams en Corbin Strong bijvoorbeeld, de nummers twee en drie van rit twee. Of zelfs Biniam Girmay, die namens Intermarché-Wanty - met ook Georg Zimmermann - op een goede dag tevens lang bergop meekan en altijd een sprintje in huis heeft. En ook de vinnige Movistar-Portugees Ruben Guerreiro en diens ploeggenoot Gonzalo Serrano, local hero Jack Haig (Bahrain Victorious), Roger Adria van succesploeg BORA-hansgrohe en de veelzijdige Lidl-Trek-formatie met onder meer Quinn Simmons, Bauke Mollema, Mathias Vacek en Natnael Tesfatsion mogen we niet onderschatten. EF Education-EasyPost heeft met Archie Ryan ook een leuk talent in huis voor ritten als deze.

Favorieten etappe 5 Tour Down Under 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) en Simon Yates (Jayco AlUla)
Outsiders: Isaac del Toro (UAE-Team Emirates), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) en Milan Vader (Visma | Lease a Bike)
Long shots: Ruben Guerreiro (Movistar), Finn Fisher-Black (UAE-Team Emirates), Stephen Williams, Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Roger Adria (BORA-hansgrohe), Jack Haig (Bahrain Victorious) en Quinn Simmons (Lidl-Trek)

Wie wint etappe 5 Tour Down Under 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws