Favorieten etappe 5 Tour of the Alps 2022 | Bardet versus Bilbao in explosieve slotetappe! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Tour of the Alps 2022 | Bardet versus Bilbao in explosieve slotetappe!

Favorieten etappe 5 Tour of the Alps 2022 | Bardet versus Bilbao in explosieve slotetappe!

Vrijdag 21 april wordt de Tour of the Alps beslist met kort en hevig bergritje in Italië! De klassementsmannen vliegen elkaar al de hele week in de haren als het kan en dus gaan we er eens goed voor zitten op de vijfde en laatste dag. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 5 Tour of the Alps 2022

Favorieten etappe 5 Tour of the Alps 2022 | Bardet versus Bilbao in explosieve slotetappe!

De vijfde etappe in de Tour of the Alps is maar 114,5 kilometer en met vijf beklimmingen heel pittig. Twee daarvan zijn gecategoriseerd, te beginnen met de eerste. Na dik veertig kilometer bereiken we de top van de Bannberg, die met 5,5 kilometer aan 10,0 procent heel stevig zal aanvoelen. Ongetwijfeld zien we hier nog strijd om de kopgroep, maar de klassementsploegen kunnen hier ook al druk gaan zetten.

Na de top van de Bannberg dalen we kort en klimmen we door naar Bichl, en vervolgens naar de tussensprint in Anras. Pas na deze tussensprint kan de druk even van de benen. Het is een ongecategoriseerde fase, maar op papier vrij lastig. Dat geldt ook zeker voor de tweede keer Bannberg, die zich na 74 kilometer aandient. We beklimmen 'm deze keer vanaf de andere kant.

Na de top is het nog 33 kilometer naar de finish, met nog één extreme hindernis. De Tour of the Alps 2022 kan weleens beslist gaan worden op de Stronach. Na 101 kilometer beginnen we eraan, een 3,1 kilometer lang klimmetje aan 12,4 procent gemiddeld! Op de top is het in razende vaart naar beneden, snel de grote plaat erop richting de finish, die in Lienz ook nog eens vinnig omhoog loopt.

Favorieten etappe 5 Tour of the Alps 2022 | Bardet versus Bilbao in explosieve slotetappe!

Tijden:
Start: 12.15 uur
Finish: Rond 15.15 uur

Weer etappe 5 Tour of the Alps 2022

We starten en finishen vrijdag in Oostenrijk, Lienz welteverstaan. In het Oostenrijkse stadje kan het weleens nat liggen. Rond de start wordt wat regen verwacht en ook bij de finish rond 15.15 uur kan Buienradar niet garanderen dat het droog is. Het wordt dus oppassen geblazen, want ook onderweg kan er wel het één en ander vallen. Bovendien is het met 8 tot 12 graden nooit echt heel warm. Wie durft er risico's te nemen en wie denkt er misschien al aan de Giro d'Italia?

Favorieten etappe 5 Tour of the Alps 2022

Het klassement gaat in de vijfde etappe beslist worden en omdat we maar 114 kilometer gaan fietsen, lijken de kopmannen een grote kans te maken om het onderling te mogen uitvechten. We kijken dan vooral naar twee namen, namelijk Pello Bilbao en Romain Bardet. De twee heren van Bahrain Victorious en Team DSM toonden zich deze week het meest explosief en dat zal nodig zijn om vrijdag verschillen te maken. Het onderlinge verschil is slechts twee seconden, waardoor er naast ritwinst ook de eindzege op het spel staat.

Omdat we niet bergop finishen, nemen we zomaar aan dat Mikel Landa en Santiago Buitrago (Bahain) en Thymen Arensman (DSM) zich gaan plooien voor hun kopmannen. Er staan nog wel wat gasten in de top tien die misschien wel niets te verliezen hebben. Attila Valter en Michael Storer (Groupama-FDJ) en Felix Gall (AG2R) mogen het laten zien tussen de grote jongens, net als Einer Rubio van Movistar. Valter staat op twaalf seconden, Gall, Storer en Rubio op zestien tellen.

Favorieten etappe 5 Tour of the Alps 2022 | Bardet versus Bilbao in explosieve slotetappe!
Attila Valter

Grote meneer tegen de blokken van Bahrain en DSM is INEOS Grenadiers. Zij kunnen nog alle kanten op en zullen ook de eindzege nog in het achterhoofd hebben. Pavel Sivakov en Richie Porte staan allebei op zestien seconden van Bilbao en kunnen zodoende een slag slaan. Joe Dombrowski noemen we ook nog, omdat ook hij op twintig seconden van de leider nog een slag kan slaan namens Astana. Dan moet hij wel volle bak in het offensief.

Mochten de klassementsrenners elkaar in een greep houden en wat ruimte bieden aan anderen, dan komt onder meer Miguel Ángel López in beeld. De Colombiaan van Astana won de vierde etappe al en staat op een kwartier. Dat biedt dus alle ruimte, ook voor ploegmaat David de la Cruz. Dat geldt ook voor Thibaut Pinot (Groupama) en Geoffrey Bouchard (AG2R), die deze week al aanvallend koersten. Bij EF Education-EasyPost hebben Esteban Chaves en Hugh Carthy de aansluiting met de top wat verloren, waardoor ze hun koers nog kunnen redden met een dag in de aanval.

Favorieten lezers etappe 5 Tour of the Alps 2022

Poll

Wie wint de vijfde etappe in de Tour of the Alps?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws