Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan 2023 | Waaierkans en klimmen tot boven 2.600 meter in koninginnenrit! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan 2023 | Waaierkans en klimmen tot boven 2.600 meter in koninginnenrit!

Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan 2023 | Waaierkans en klimmen tot boven 2.600 meter in koninginnenrit!

Ein-de-lijk is het zover! De enige echte bergetappe van de Vuelta a San Juan komt daags na de rustdag. We finishen bergop en dus wordt normaliter het algemeen klassement beslist op de vrijdag. In de Leiderstrui beschouwt voor op het parcours, we bekijken het weer en benoemen de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 5 Vuelta a San Juan 2023

Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan 2023 | Waaierkans en klimmen tot boven 2.600 meter in koninginnenrit!

Zoals gezegd is de vijfde etappe in de Vuelta a San Juan de enige echte bergetappe, al hebben we deze week wel vaker wat hoogtemeters moeten verteren. Een aankomst bergop zit er echter maar één keer in en we verwachten toch wel wat vuurwerk hier. De aanloop richting de slotklim is namelijk niet al te zwaar, met een klimmetje van derde categorie en twee van de tweede categorie. Dit zijn allemaal lopers tussen de 2,5 en 4 procent...

Het echte werk begint als we aankomen aan de voet van de Alto Colorado. Deze immense col van 18,8 kilometer is met 4,4 procent gemiddeld niet al te steil, maar de afgelopen edities hebben wel aangetoond dat er wel degelijk verschillen kunnen worden gemaakt. Met een lengte van bijna 19 kilometer, stukken boven de 6 procent en de top op meer dan 2.600 meter is deze col om heel andere redenen zwaar te noemen.

Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan 2023 | Waaierkans en klimmen tot boven 2.600 meter in koninginnenrit!

Tijden
Start: 15.13 uur (19.13 uur Nederlandse tijd)
Finish: Ongeveer 19.40 uur (23.40 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 5 Vuelta a San Juan 2023

Dat het op de top van de Alto del Colorado (op meer dan 2.600 meter) nog 17 graden zal zijn op vrijdag, geeft al wel aan dat het in de aanloop naar de slotklim weer puffen geblazen wordt. In startplaats Chimbas loopt het kwik op papier alweer richting de 30 graden rond 15.00 uur. Ook interessant: de wind blaast vanuit de start hard vanuit het zuiden, aan windkracht 4. Dat betekent wind vol in de rug, óf schuin van achteren... Kortom: ga er maar goed voor zitten op vrijdag!

Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan 2023

Aangezien we de eerste vier dagen in de Vuelta a San Juan bijna louter hebben gesprint, staan de klassementsmannen van naam allemaal nog heel dicht bij elkaar. Wie op vrijdag wint, grijpt in principe de macht en wint deze ronde. Er staat dus nogal wat op het spel. Man tegen man, maar in de aanloop ook zeker ploeg tegen ploeg. Want door de wind zal het nerveus zijn en bovendien wordt de grote vraag: wie gaat de vlucht controleren?

We beginnen bij de ploeg van de wereldkampioen, Remco Evenepoel. Soudal-Quick Step toont zich de hele week al sterk, maar dat was wel op het vlakke. Met Jan Hirt heeft de Belg maar één echt goede klimmer bij zich, waardoor het al snel op zijn eigen benen al zal komen. Die lijken dik in orde, daar Evenepoel op dag drie stiekem al had willen winnen en op dag vier ook nadacht over aanvallen. De grote vraag is wel: hoeveel energie hebben de lead-outs voor Fabio Jakobsen gekost?

Tweede sterke formatie aan de start is BORA-hansgrohe, met Sergio Higuita als man om uit te spelen. In tegenstelling tot Evenepoel zagen we de Colombiaanse kampioen nog amper in beeld en dat is doorgaans een goed teken. Higuita is altijd goed in de eerste maanden van het seizoen en dus rekenen we in zo'n finale wel op hem, ook al omdat we ver boven de 2.000 meter gaan en de Zuid-Amerikanen daar in het voordeel zijn.

Is Higuita misschien wel de sterkste op vrijdag?
Is Higuita misschien wel de sterkste op vrijdag?

Dat geldt op zeker ook voor twee Colombianen bij INEOS Grenadiers. Egan Bernal en Daniel Felipe Martínez staan er allebei nog goed voor en verloren geen tijd in de eerste dagen. Bernal liet zich al wel zien in de vlucht van dag vier. Overmoed? Of een teken aan de wand dat hij goed is? Wie van de twee is het sterkst? Of zien we beide INEOS-mannen tot aan de top bij de besten?

Andere Zuid-Amerikanen met kansen op eeuwige roem: Miguel Ángel López van het continentale Medellin. We weten allemaal dat de klimgeit werd ontslagen bij Astana Qazaqstan en dus zal hij met het mes tussen de tanden koersen bij z'n huidige team. Bij Movistar kijken we vooral naar Einer Rubio, die nu eigenlijk al twee jaar als toptalent wordt gezien bij de Spaanse armada, maar het komt er eigenlijk zelden uit. Nu Fernando Gaviria de ploeg een zege bezorgde, levert dat misschien een vliegende Rubio op? Voor Harald Tejada van Astana geldt eigenlijk hetzelfde.

Kijken we naast al deze Colombianen tot slot nog even verder, dan willen we ook nog wel wat namen noemen. We zijn allereerst heel benieuwd hoe ver Quinn Simmons komt. De Amerikaan van Trek-Segafredo won al een rit en sprokkelde actief bonificatieseconden... Heeft hij wilde plannen? Ploeggenoot Antwan Tolhoek stelde in de winter dat hij goed heeft getraind, dus zijn we bij hem benieuwd of hij met de besten mee kan. Dat geldt ook voor de jonge Duitser Marco Brenner bij Team DSM. Wat kan hij, nu hij dit seizoen meer in de spotlights komt te staan als toekomstig ronderenner?

Favorieten etappe 5 Vuelta a San Juan, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Remco Evenepoel (Quick Step
Outsiders: Sergio Higuita (BORA), Daniel Felipe Martínez (INEOS), Miguel Ángel López (Medellin)
Long shots: Egan Bernal (INEOS), Quinn Simmons (Trek), Marco Brenner (DSM)

Poll

Wie wint de koninginnenrit in de Vuelta a San Juan?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws