Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland | Sprintrace bergop van 42 kilometer biedt misschien kansen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland | Sprintrace bergop van 42 kilometer biedt misschien kansen

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland | Sprintrace bergop van 42 kilometer biedt misschien kansen

Een beetje respijt? Niets ervan! We gaan onverminderd door in de Ronde van Zwitserland. Met klimmen, welteverstaan. De zesde etappe was oorspronkelijk veel zwaarder, met een finish over de Nufenenpas. Sneeuw gooide echter roet in het eten, waardoor we nu een heel korte, maar alsnog interessante klimmersdag hebben. In de Leiderstrui neemt je mee door de zesde etappe en beschouwt voor!

Parcours etappe 6 Ronde van Zwitserland 2024

etappe 6 zwitserland

Een zeer atypische etappe, van nog slechts 42,5 kilometer lang. Dat is wat er overblijft na de aanpassing van het parcours van de zesde etappe. En de eerste 35 kilometer lopen ook nog eens lichtjes bergaf. Het gaat een zeer korte dag worden in Zwitserland, maar de finale is wel interessant. We klimmen naar Blatten, een klim van op papier zes kilometer aan acht procent gemiddeld. Na de top loopt de weg nog vies omhoog naar de meet. Thats'it!

Wat leert de geschiedenis ons over dergelijke, ingekorte ritten? Dat ons vuurwerk wacht! In de Tour van 2019 stond de rit naar Val Thorens gepland, maar werden de eerste twee cols op weg naar die monsterklim geschrapt vanwege noodweer. Vervolgens was het restant slechts één klim vol gas omhoog, net zoals vrijdag in Zwitserland. Het resultaat? Het peloton dook met een bloedgang omhoog, de strijd om de ritzege was een loterij waarbij timing zeer belangrijk was én mannen uit het klassement vielen weg uit de top. De korte afstand van de rit maakt de uitkomst van de etappe waarschijnlijk alleen maar meer onvoorspelbaar.

Beklimmingen
150,1 km: Blatten (6,0 km a 8,0%)

Tijden
Start: 15.00 uur
Finish: rond 16.15 uur

Weer etappe 6 Ronde van Zwitserland 2024

Het wordt behoorlijk wisselvallig in de Zwitserse Alpen. Rondom finishplaats Blatten is het een graad of vijftien vrijdag, met een dikke kans op een bak neerslag. Ook een zonnetje wordt niet uitgesloten. Kwakkelweer dus, typisch voor in de bergen? De renners kunnen wel maar beter arm- en beenstukken en regenjasjes in de aanslag houden!

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2024

Gezien de korte afstand en de hoge snelheid waaraan de klim gereden zal worden, is het kijken naar de klimmers met een grote motor en wat explosiviteit. Eigenlijk wordt het één grote collectieve tijdrit richting de meet in Blatten. Dan denken we al gauw aan Jão Almeida. Krijgt hij echter de kans, als meesterknecht van Adam Yates? UAE-Team Emirates heeft de ploeg om 42,5 kilometer gewoon vol gas te geven, waarbij misschien ook Isaac del Toro wel een kans krijgt. 'Het wordt anders, maar dezelfde mannen zullen vooraan rijden', voorspelde Yates al.

Door de overmacht van UAE is zo'n korte rit misschien wel een uitkomst voor klimmers die het op pure uithouding en lengte van dagen nog niet konden bolwerken. Bij INEOS Grenadiers kijken we op die manier naar Egan Bernal, die er lekker in lijkt te groeien en misschien wel wat kan uitrichten. Als het bij elkaar blijft tussen de favorieten, kan Tom Pidcock eventueel uitpakken, nu de Brit in de vijfde etappe al beter klom dan de dag ervoor. Dat gold ook voor Sergio Higuita, bij BORA net zo'n explosief type als Pidcock.

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland | Sprintrace bergop van 42 kilometer biedt misschien kansen
Sergio Higuita

Uiteraard liegen de benen nooit bergop, ook niet in zo'n korte etappe. Dus schrijven we ook de mannen op die op dag vier en vijf in ieder geval in de buurt bleven bij de UAE-manschappen. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek was op woensdag ijzersterk, maar op donderdag een stuk minder. Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Oscar Onley (Team dsm-firmenich PostNL), Enric Mas (Movistar), Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike) en Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale) waren - weliswaar op gepaste afstand - in ieder geval de constante factoren bij de besten in de twee bergetappes tot dusverre.

Logischerwijs kijken we ook nog even naar wat vluchters met kansen, omdat het in principe een dik uur vol gas is en controleren dan een stuk lastiger wordt. Wat kunnen goede klimmers als Wout Poels (Bahrain Victorious), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Marco Brenner (Tudor) en Pelayo Sanchez (Movistar) in zo'n rit? Misschien kan ook Wilco Kelderman proberen mee te zitten, nu hij namens Visma | Lease a Bike in twee dagen al wat kostbare tijd verloor. Ploegmaat Attila Valter rijdt ook goed met goede benen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de 6e etappe in de Ronde van Zwitserland?

Poll

Wie wint de ultrakorte zesde etappe in Zwitserland?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws