Favorieten etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024 | Eén prosciutto-vraag: is Vingegaard verzadigd of niet? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024 | Eén prosciutto-vraag: is Vingegaard verzadigd of niet?

Favorieten etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024 | Eén prosciutto-vraag: is Vingegaard verzadigd of niet?

Na het kunststukje van Jonas Vingegaard op de Tirreno-Adriatico-vrijdag is de spanning om de eindzege al een beetje weg richting de koninginenetappe op zaterdag, maar dat mag de pret allesbehalve drukken. In de Leiderstrui verzorgt de voorpret!

Parcours etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024

tirreno 6

De voorlaatste etappe van Tirreno-Adriatico is de absolute koninginnenrit van de editie van dit jaar, al mocht de etappe van zaterdag er zeker ook zijn. Starten doen we rond 12.05 uur in Sassoferrato, voor een rit van 180 kilometer. De eerste tien kilometer lopen direct licht bergop, dus dat speelt in het voordeel van enkele sterke vluchters om daar schifting te maken.

Na 65 kilometer begint men aan de Forchetta, met zijn 7,2 kilometer aan 4,5 procent de eerste categoriseerde beklimming van de dag. Deze valt eigenlijk midden in het middenrif van de etappe, waar de voorfinale begint met de Piani di Trebio (7,0 kilometer aan 5,0 procent) en Moria (2,4 kilometer à 8,4 procent)-beklimmingen.

Na die laatste heuvel volgen er nog tien dalende kilometers richting het absolute sluitstuk van de rit, de Monte Petrano. Tien kilometer lang, acht procent gemiddeld en eigenlijk nergens onder de zeven procent: hier komt het klassement van de Italiaanse WorldTour-koers in een plooi te liggen!

Favorieten etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024 | Eén prosciutto-vraag: is Vingegaard verzadigd of niet?

Beklimmingen
67,0 km: La Forchetta (3,2 km a 7,3%)
151,5 km: Moria (2,4 km a 8,5%)
180,0 km: Monte Petrano (10,0 km a 8,0%)

Tijden
Start: 12.05 uur
Finish: 16.57 uur

Weer etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024

Qua weersomstandigheden lijken de coureurs zaterdag met de schrik weg te komen. In de ochtenduren gaat het regenen in Italië, maar dit trekt richting de voormiddag weg. Wel kan het bergop redelijk fris worden, maar dat zijn de coureurs in deze tijd van het jaar wel gewend. De wind staat op de slotklim voornamelijk tegen.

Favorieten etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024

Tsja, wie gaat na de masterclass van Jonas Vingegaard op vrijdag nog durven om zaterdag vanuit het peloton voor de ritzege te rijden? Visma | Lease a Bike leverde de kopman perfect af voor de San Giacomo-beklimming en als het zaterdag eenzelfde doel heeft, zal het opnieuw moeilijk zijn om de Deense wedstrijdleider überhaupt maar te benaderen.

Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Juan Ayuso, Isaac del Toro (UAE-Team Emirates), Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) en Vingegaards ploeggenoot Cian Uijtdebroeks kwamen nog het dichtste in de buurt, maar op de San Giacomo moesten zij toch ook al één minuut inleveren. Als Vingegaard lief is, kan hij één van deze mannen wellicht in kansrijke positie brengen.

Favorieten etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024 | Eén prosciutto-vraag: is Vingegaard verzadigd of niet?

Jongens als Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Enric Mas (Movistar) en Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) zakten toch wel deels door het ijs door in groep drie of vier de meet te passeren, dus of we iets van hen moeten verwachten? Tom Pidcock deed het dan weer wel naar behoren, evenals gasten als Wout Poels (Bahrain Victorious), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team) en Lennard Kämna (BORA-hansgrohe)

De vroege vlucht heeft dan misschien nog wel meer kans. Ivan Ramiro Sosa (Movistar) klom goed, maar verloor tijd in de afzink en staat zodoende al wat verder in het klassement. Romain Bardet (dsm-firmenich PotNL) raakte door een crash op achterstand, terwijl Andreas Leknessund namens Uno-X altijd wel in is voor een langere onderneming. Verder staan er héél veel jongens tussen de drie en zes minuten, maar de hamvraag is of Visma | Lease a Bike die direct ruimte wil geven. Anders liggen er ook kansen voor de Poelsen, Caruso', Zana's en G. Martins van deze wereld.

Favorieten etappe 6 Tirreno-Adriatico 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Jai Hindley (BORA-hansgrohe) en Juan Ayuso (UAE-Team Emirates)
Long shots: Thymen Arensman, Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Isaac del Toro (UAE-Team Emirates), Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Ivan Ramiro Sosa (Movistar), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Andreas Leknessund (Uno-X)

Poll

Wie wint rit 6 van Tirreno-Adriatico?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws