Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2024 | Bombastische bergrit van 100 kilometer op komst! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2024 | Bombastische bergrit van 100 kilometer op komst!

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2024 | Bombastische bergrit van 100 kilometer op komst!

De weersomstandigheden hebben weer eens parten gespeeld in Parijs-Nice, maar toch is de organisatie van de Franse rittenkoers erin geslaagd om voor zaterdag nog een waardige rit voor te schotelen. In de Leiderstrui blikt er dus ook maar al te graag op vooruit!

Parcours etappe 7 Parijs-Nice 2024

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2024 | Bombastische bergrit van 100 kilometer op komst!

De etappe zal van start gaan in Nice, zondag tevens de finishplaats van de Koers naar de Zon. Daar is in deze editie overigens weinig zon bij, maar wel sneeuw. Hierdoor moest de A.S.O. kijken naar de mogelijkheden, daar het al vrij snel onmogelijk bleek om de Colmiane op te rijden en vooral af te dalen. Daarbij lag de slotklim naar Auron onder de sneeuw.

Uiteindelijk wist men een rit van 104,0 kilometer uit te tekenen, met finish op de Madon d'Utelle. Deze beklimming is vijftien kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent. Steil wordt het nergens écht, maar in combinatie met de weersomstandigheden en de jasjes die de coureurs al uitgedaan hebben belooft het alsnog een zware dag te worden.

In 2016 kwam Parijs-Nice ook al eens aan op deze beklimming. Toen wist Ilnur Zakarin de koers naar zich toe te trekken, voor Geraint Thomas en Alberto Contador.

Beklimmingen
10,1 km: Cote de Gattieres (4,5 km a 4,8%)
104,0 km: Madon d'Utelle (15,1 km a 5,7%)

Tijden
Start: 10.35 uur
Finish 15.08 uur

Weer etappe 7 Parijs-Nice 2024

De aankomst mag dan verlegd zijn, écht aangenaam wordt het nog steeds niet. Het kwik boven op de Madon d'Utelle geeft 6 graden Celsius aan en de kans op neerslag neemt naarmate de dag vordert ook toe. Gelukkig valt de wind mee.

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2024

Slechts honderd kilometer lang, makkelijk te controleren en een hoop mannen die op (rit)succes jagen: het moet wel heel gek lopen, wil de zevende rit van Parijs-Nice niet ontaardden in een strijd tussen de groten. Brandon McNulty van UAE-Team Emirates heeft de leiderstrui in bezit, maar zal weten dat er tien mannen in zijn nek zitten te hijgen voor dat mooie gele tricot. Jay Vine en Joao Almeida kunnen hem alvast ondersteunen, al weet je bij de ploeg uit de Emiraten nooit hoe dat zich ontvouwt.

Dan denken we in eerste instantie aan Remco Evenepoel van Soudal Quick-Step, die het geluk nog niet aan zijn zijde heeft gehad deze ronde. Samen met Primoz Roglic van BORA-hansgrohe werd hij als dé topfavoriet gezien, maar voorlopig houden de twee elkaar vooral in een ijzeren greep. Waar anderen, zoals Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) al van wisten te profiteren met dagsucces.

mattias skjelmose remco evenepoel

Matteo Jorgenson van Visma | Lease a Bike toonde zich vrijdag opvallend sterk in de slotfase en heeft zich zodoende misschien wel weten te manoeuvreren in de positie van topfavoriet. Bergop was hij aanmerkelijk beter dan landgenoot McNulty, terwijl dagwinnaar Skjelmose ook ruiterlijk toegaf dat Jorgenson de beste van allemaal was. Wilco Kelderman doet namens de Nederlandse ploeg ook nog mee om de prijzen.

Zijn er nog: het goed rijdende Decathlon AG2R-duo Felix Gall en Aurélien Paret-Peintre, de ontbolsterde Egan Bernal van INEOS Grenadiers en zijn wat tegenvallende ploeggenoot Carlos Rodríguez, Astana-verrassing Harold Tejada en tot slot Jayco AlUla's Luke Plapp. In het scenario van een vlucht, dat we niet al te realistisch achten, denken we aan types als Ruben Guerreiro (Movistar), Cofidis-coureur Ion Izagirre.

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Primoz Roglic (BORA-hansgrohe), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Felix Gall (Decathlon AG2R)
Long shots: Brandon McNulty, Jay Vine, Joao Almeida (UAE-Team Emirates), Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Luke Plapp (Jayco AlUla), Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Harold Tejada (Astana Qazaqstan Team) en Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike)

Poll

Wie wint etappe 7 van Parijs-Nice?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws