Favorieten etappe 6 Tour de France 2023 | Jumbo-Visma, Vingegaard en de mogelijke Cauterets-spagaat Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023 | Jumbo-Visma, Vingegaard en de mogelijke Cauterets-spagaat

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023 | Jumbo-Visma, Vingegaard en de mogelijke Cauterets-spagaat

Na de eerste Pyreneeënrit richting Laruns is er allesbehalve tijd voor wat rust. Op donderdag staat er namelijk een wellicht nog zwaardere rit op het programma, met de eerste aankomst boven van deze Tour de France. En daar blikt In de Leiderstrui maar al te graag op vooruit!

Parcours etappe 6 Tour de France 2023

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023 | Jumbo-Visma, Vingegaard en de mogelijke Cauterets-spagaat

Starten doen we iets na lunchtijd in Tarbes, vanwaar de eerste 25 kilometer grotendeels over vlakke wegen aan. Dat is aangenaam om te weten voor de sprinters in deze Tour de France, daar ze in die fase dus al niet gelost kunnen worden. De Cote de Capvern-les-Bains is de eerste afspraak van deze dag qua bergop rijden.

Deze 5,6 kilometer lange beklimming geldt als opwarmertje, maar met zijn gemiddelde stijgingspercentage van 4,8 procent is dit wel een heuvel waar de vlucht van de dag een vrijgeleide kan krijgen. Na dit eerste obstakel koersen we voor zo'n 25 kilometer op een plateau, waar ook de tussensprint in Sarrancolin gelegen ligt. Deze staat na vijftig kilometer koers op de rol.

De Col d'Aspin is vervolgens de eerste échte col die bedwongen moet worden. Twaalf kilometer lang, 6,5 procent gemiddeld en al talloze keren opgenomen in het Tourparcours. De Aspin is een vrij regelmatige klim, die in het tweede gedeelte constant tussen de zeven en acht procent de lucht inloopt. Op de top zijn we al halfweg koers in deze vrij korte rit van nog geen 145 kilometer.

Na een afdaling van twaalf kilometer beginnen we direct aan het volgende obstakel, wat direct de zwaarste beklimming van de dag is: de Col du Tourmalet, een berg die bij elke wielervolger wel gekend is. Het Souvenir Jacques Goddet is zeventien kilometer lang en loopt over die afstand aan gemiddeld 7,4 procent omhoog, waardoor het kaf hier hoe dan ook van het koren gescheiden gaat worden.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023 | Jumbo-Visma, Vingegaard en de mogelijke Cauterets-spagaat

Vanuit de Tourmalet dalen we via Bareges af naar Pierrefite-Nestalas, waar we aan de slotklim naar Cauterets beginnen. Deze is 16,2 kilometer aan een stijgingspercentage van 5,3 procent, maar dat is niet het hele verhaal. De eerste elf kilometer zijn namelijk ook als vals plat te betitelen, alvorens het twee kilometer in de zwarte cijfers gaat.

In de laatste drie kilometer gaat het vervolgens nog aan 6,5 procent omhoog, dus al bij al is het allesbehalve kattenpis wat we voorgeschoteld krijgen in de Franse bergketen. Ook het tweede luik van de Pyreneeën in deze Tour gaat dus hoe dan ook weer interessant worden!

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023 | Jumbo-Visma, Vingegaard en de mogelijke Cauterets-spagaat

Tijden
Start: 13.25 uur
Finish: ongeveer 17.08 uur

Weer etappe 6 Tour de France 2023

Het lijkt er toch wel heel sterk op dat de coureurs donderdag te maken gaan krijgen met regen. In finishplaats Cauterets wordt de gehele middag motregen verwacht door verschillende weerstations, terwijl de wind in de zwaarste helft van deze rit voornamelijk op de kop staat. De temperaturen schommelen rond de 20 graden Celsius.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023

Net als woensdag zijn er eigenlijk twee scenario's die zich kunnen ontvouwen: vluchters of klassementsrenners. Wat dat betreft zal Jumbo-Visma in een spagaat c.q. dubio zitten: aan de ene kant is het voor hen prima dat BORA-hansgrohe en Jai Hindley de komende (vlakke) dagen de trui verdedigen, aan de andere kant kunnen ze grote concurrent Tadej Pogacar nog een extra tik geven.

Hoe dan ook heeft Jonas Vingegaard laten zien dat we ons op het moment niet al te veel illusies moeten maken over wie de sterkste klimmer in deze Ronde van Frankrijk is: na inleidend werk van superknecht Sepp Kuss had hij aan één rake versnelling genoeg om Pogacar en co af te schudden.

Hindley en Pogacar zijn dan de schaduwfavorieten in dit scenario, al zou het voor Vingegaard prima zijn als hij de Aussie in het geel kan houden. In dat geval zou de klimmer van BORA-hansgrohe ongeveer veertig seconden achter Vingegaard moeten eindigen, terwijl Pogacar andere dingen moet gaan verzinnen om zijn grote concurrent te bedreigen.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023 | Jumbo-Visma, Vingegaard en de mogelijke Cauterets-spagaat

Andere klassementsmannen als Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), David Gaudu (Groupama-FDJ) en Simon Yates (Jayco-AlUla) toonden prima in orde te zijn, maar voor hen zou er zich wel een Hindley-scenario moeten ontvouwen vooraleer ze aan de zege kunnen denken. Datzelfde geldt voor Guilio Ciccone (Lidl-Trek), Ben O'Connor (AG2R Citroën), Romain Bardet (DSM-Firmenich) en Adam Yates, de meesteradjudant van Pogacar. Het lijkt ons sterk dat zij nu al zomaar ruimte gaan krijgen.

Vandaar dan we voor de dagzege eigenlijk beter een trapje lager kunnen kijken, waar we jongens als Michael Woods, Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Ruben Guerreiro (Movistar) en ook het INEOS-duo Daniel Felipe Martínez-Tom Pidcock terugvinden. Zij kunnen - net als topklimmer Felix Gall (AG2R Citroën) - mogelijk wél vrijheid krijgen om het via een vroege vlucht te proberen. Ook Pello Bilbao (Bahrain Victorious) mag hopen op zo'n rol, daar zijn kopman Mikel Landa ook al flink wat tijd aan de broek kreeg.

Pure kllimmers als Steff Cras (TotalEnergies), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty), Guillaume Martin (Cofidis), David de la Cruz (Astana Qazaqstan Team) en Neilson Powless (EF Education-EasyPost) zullen donderdag ook wel weer een gokje willen wagen, maar of zij direct over de benen beschikken om hier te zegevieren? Dat is een dubbeltje op zijn kant.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Felix Gall (AG2R Citroën)
Outsiders: Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Jai Hindley (BORA-hansgrohe) en Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Longshots: Neilson Powless (EF Education-EasyPost), David Gaudu (Groupama-FDJ), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Ruben Guerreiro (Movistar), Guillaume Martin (Cofidis) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious)

Poll

Wie wint rit 6 van de Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws