Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024 | Eerste klap is een daalder waard, maar... Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024 | Eerste klap is een daalder waard, maar...

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024 | Eerste klap is een daalder waard, maar...

Op vrijdag kregen we al een stevig voorproefje, maar bij het ingaan van het slotweekeinde van het Critérium du Dauphiné staan de (nog) aanwezige coureurs voor twee zeer zware dagen. In de Leiderstrui licht in dit artikel de ditjes en datjes van de zevende rit uit en toe!

Parcours etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024

dauphine 2024 etappe 7

De voorlaatste etappe van het Critérium du Dauphiné gaat van start in Albertville, de Alpenstad die de Olympische Winterspelen van 1992 mocht huisvesten. Dan weet je dat de bergen nooit ver weg zijn, wat ook in deze rit het geval is. Na 33 kilometer bereiken we de top van de eerste beklimming van de dag, de Col des Saisies. Deze is 9,4 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent.

Vervolgens komen we in een lange, glooiende tussenfase, waar ook de Côte d'Arâches (6,1 km a 7,1%) onderdeel van is. Op vijftig kilometer van de aankomst beginnen we dan aan de voorlaatste beklimming van de dag, de Col de la Ramaz. Deze is toch al 13,9 kilometer lang aan een gemiddeld percentage van 7,1 procent: een flinke beklimmimg.

Het zwaarste moet dan echter nog komen, met de beklimming naar Samoëns 1600. Tien kilometer klimmen aan 9,3 procent, waarvan meerdere kilometers dik in de dubbele percentages gaan. Dat gaat ontegenzeggelijk voor verschillen zorgen, bij deze eerste aankomst bovenop Samoëns 1600.

Beklimmingen
33,3 km : Col des Saisies (9,4 km a 6,6%)
85,9 km: Côte d'Arâches (6,1 km a 7,1%)
118,1 km: Col de la Ramaz (13,9 km a 7,1%)
155,3 km: Samoëns 1600 (10,0 km a 9,3%)

Tijden
Start: 10.30 uur
Finish: rond 15.00 uur

Weer etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024

Goed weer in de Alpen! Bij de start in Albertville kan het zelfs rond de 25 graden Celsius zijn. Ook op de top van Samöens 1600 is het prima vertoeven, met een temperatuur van circa 18 graden Celsius.

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024

De valpartij in de vijfde etappe heeft een flinke schaduw geworpen over deze Critérium du Dauphiné. Zo'n beetje het hele peloton ging tegen het asfalt, waarbij er over de gehele lijn wel gevolgen zichtbaar waren. Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) viel ook, maar stond er vrijdag wel in de eerste krachtmeting bergop. De Sloveen had naar eigen zeggen veel last van zijn schouder, maar sloeg wel een dubbelslag.

Dat was mede te danken aan puik werk van Aleksandr Vlasov, die samen met Giulio Ciccone van Lidl-Trek zichzelf bij de beste drie klimmers in deze koers nestelde. Zaterdag is er echter sprake van nog meer hoogtemeters, dus wellicht hangt de vlag er dan weer anders bij.

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024 | Eerste klap is een daalder waard, maar...

Zo staat Remco Evenepoel - ook gevallen - namens Soudal Quick-Step nog altijd tweede in het klassement, maar moest hij wel passen. Uiteindelijk beperkte de Belg op eigen tempo wel knap de schade en finishte hij nog in de buurt van mannen als Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Laurens De Plus, Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) en de verrassende Derek Gee van Israel-Premier Tech.

De eerste schifting is nu echt doorgevoerd en dat betekent dat steeds meer mannen ook oog zullen hebben voor de vroege vlucht, waardoor het algemene klimniveau in de kopgroepen omhoog zal gaan. Types als Guillaume Martin (Cofidis), Clement Bérthet (Decathlon AG2R), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) kunnen daar - gezien hun achterstand - al van profiteren, of kan Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) aan een wederopstanding denken?

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024?

Topfavoriet: Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek)
Outsiders: Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Long shots: Laurens De Plus (INEOS Grenadiers), Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), Guillaume Martin (Cofidis), Clement Bérthet (Decathlon AG2R), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Dylan Teuns, Derek Gee (Israel-Premier Tech) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious)

Poll

Wie wint etappe 7 van de Dauphiné?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news