Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023 | Dag rechtdoor en dan... haakse linkse in volle sprint Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023 | Dag rechtdoor en dan... haakse linkse in volle sprint

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023 | Dag rechtdoor en dan... haakse linkse in volle sprint

Na de felbevochten rit naar Javalambre krijgt het peloton het in rit zeven één van de langste ritten van deze Vuelta voorgeschoteld. Over tweehonderd kilometer trekken we van Utiel naar Oliva, over overwegend vlakke wegen. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 7 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023 | Dag rechtdoor en dan... haakse linkse in volle sprint

Starten doen de coureurs vrijdag rond lunchtijd in Utiel, in het Spaanse binnenland. Hier beginnen we boven de zevenhonderd meter aan de rit, om uiteindelijk praktisch op zeeniveau te eindigen. Het routekaartje ziet er dus hetzelfde uit als in rit vier en vijf: voornamelijk bergaf, wat uiteraard kansen biedt voor de aanwezige sprinters. Al was het tot dusver vooral sprinter (Kaden Groves) in deze Vuelta.

Enfin, starten doen we dus op hoger niveau. Vanaf daar krijgen we wel wat stroken Spaans plat, al wisselt het zichzelf vooral ook af met dalende kilometers in deze etappe. Tel daar de tegenwind bij op en je hebt het niet direct over gunstige omstandigheden voor een vroege vlucht, al kan het natuurlijk zomaar zijn dat sommige ploegen het na enkele spurtritten menens vinden en figuren richting het front gaan sturen.

Na circa 120 kilometer bereikt het peloton de grote stad Valencia aan de Costa Blanca, vanwaar we in zuidelijke richting koers zetten richting aankomstplaats Oliva. Ook staat er na 166 kilometer een tussen- en bonificatiespurt op de rol, in Cullera. Verder kabbelt het voornamelijk voort richting de meet, over kustwegen.

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023 | Dag rechtdoor en dan... haakse linkse in volle sprint

In de laatste vijf kilometer loopt het redelijk rechttoe rechtaan, met enkele rotondes die verder geen obstakels zullen vormen in normale omstandigheden. Bij het inkomen van Oliva volgt dan een brede chicane, waar we vermoedelijk al de lead-out van de lead-out gaan zien. Dat heeft alles te maken met het profiel van de laatste kilometer.

Deze wordt namelijk aangevat met de uitloper van die chicane, waarna we op 350 (!) meter een haakse bocht naar links krijgen. Zit je hier niet bij de eerste coureurs, dan kun je de overwinning normaliter al vergeten. Om de mogelijke chaos compleet te maken, volgt er in de laatste rechte lijn ook nog een kleine rotonde die de coureurs over rechts moeten nemen.

Haakse bocht op 350 meter van de finish, met daaropvolgend een rotonde.

Beklimmingen
Geen.

Tijden
Start: 12.57 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 7 Vuelta a Espana 2023

Met temperaturen rond de 30 graden Celsius is het vrijdag warm in Spanje. De wind komt vrij hard opwaaien vanuit de Middellandse Zee, wat inhoudt dat deze in de finale overwegend in de zij en op de kop komt te staan.

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023

De hamvraag voorafgaand aan deze rit is: wie of wat gaat topfavoriet Kaden Groves helpen? De Australiër van Alpecin-Deceuninck toonde zich tot dusver oppermachtig in de sprints van deze Vuelta en lijkt zich bij een sprint te mogen opmaken voor een derde dagsucces in vier dagen. Zijn volledige ploeg zal hem ondersteunen, maar om eventueel een sterke kopgroep terug te halen zal er meer nodig zijn.

Dan kijken we in eerste instantie naar teams als DSM-firmenich. Zij richten zich in deze Vuelta op dagsucces en dan lijkt de Italiaanse sprinter Alberto Dainese hun beste kaart, al heeft de Nederlandse ploeg sinds hun overwinning op dag één al de nodige pech en opgaves te verwerken gekregen. Veel mannen die zich volledig kunnen inzetten hebben ze dus niet meer.

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023 | Dag rechtdoor en dan... haakse linkse in volle sprint

In de twee ritten die Groves won eindigden respectievelijk Juan Sebastían Molano (UAE-Team Emirates) en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) als tweede, maar dan hebben we het over jongens die voor grote klassementsploegen rijden. Met het oog op de ritten die nog komen verwachten we dus niet dat die teams zich volledig gaan geven, waarbij het bij Molano ook nog de vraag is in hoeverre hij hersteld is van zijn val op woensdag.

Lidl-Trek en EF Education-EasyPost staan met louter rittenkapers aan het vertrek, waarbij ze met Edward Theuns en Marijn van den Berg over jongens beschikken die het op een goede dag ook in de spurt kunnen afmaken. Datzelfde geldt voor types als Dries Van Gestel (TotalEnergies), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) en Iván Garcia Cortina (Movistar).

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023 | Dag rechtdoor en dan... haakse linkse in volle sprint

Dan zijn er ook nog wat sprinters aanwezig die al wat pech kenden. Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) en Milan Menten (Lotto-Dstny) zagen het asfalt zelf van dichtbij, terwijl Lewis Askey (Groupama-FDJ) en Davide Cimolai (Cofidis) spurtvrienden Sam Watson en Bryan Coquard tegen de grond zagen gaan. Hen plaatsen we net als Orluis Aular (Caja Rural) en Matevz Govekar (Bahrain Victorious) bij de outsiders.

En wat met de vlucht? Misschien dat Ganna het wel op die manier probeert, en anders hopen we dat pakweg Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Nico Denz (BORA-hansgrohe), Dorian Godon (AG2R Citroën) en Felix Engelhardt (Jayco AlUla) zich in dat gevecht zullen mengen.

Favorieten etappe 7 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Alberto Dainese (DSM-firmenich), Edward Theuns (Lidl-Trek) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost)
Longshots: Dries Van Gestel (TotalEnergies), Milan Menten (Lotto-Dstny), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Iván García Cortina (Movistar), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Nico Denz (BORA-hansgrohe), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) en Davide Cimolai (Cofidis)

Poll

Wie wint rit 7 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws