Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2024 | Aperitivo? Prati di Tivo! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2024 | Aperitivo? Prati di Tivo!

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2024 | Aperitivo? Prati di Tivo!

Weekend twee! Voor je gevoel is de Giro d'Italia pas net bezig, maar we zijn toch al echt aan dag acht toe. In de eerste zes dagen stond de boel nog vrij dicht bij elkaar, maar de tijdrit op dag zeven zorgde toch al voor een serieuze schifting. Daags erna volgt de eerste bergrit met meerdere beklimmingen, waarin het kaf nog verder van het koren gescheiden kan worden. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 8 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2024 | Aperitivo? Prati di Tivo!

Elke etappe van de Giro d'Italia heeft van de organisatie sterren toegekend gekregen, waarbij het - wat betreft ritten in lijn - tot dusver bij drie sterren beperkt bleef in het openingsweekend. De achtste rit van Spoleto naar Prati di Tivo krijgt er gelijk vijf, dus op die manier maakt de RCS duidelijk dat men hier wel een goed beeld van de verhoudingen bergop verwacht te krijgen.

Starten doen de renners in Spoleto, een historische stad in Umbrië. Vanuit het vertrek loopt de weg direct omhoog, met de ongecategoriseerde Forca di Cerro. Deze beklimming is 7,3 kilometer aan 4,1 procent, wat het een ideaal lanceerplatform maakt voor een sterke vroege vlucht. In het peloton zal het vooral een kwestie van aankijken zijn: kunnen de grote ploegen leven met de mannen die eropuit trekken of sturen ze zelf nog zogenoemde satellietrenners mee, die op die manier later in de rit van nut kunnen zijn?

Na een afdaling en enkele kilometers vallei doemt de eerste categoriseerde hindernis op: de Forca Capistrello, welke we met zijn 16,4 kilometer aan 5,6 procent gemiddeld toch al als serieuze klim mogen bestempelen. Daar komt bij dat deze vrij onregelmatig is, wat overall een vertekend beeld geeft. Zo loopt het tussen kilometer één en vier aan 8,9 procent omhoog, terwijl er later nog een sectie van zo'n zes kilometer aan 7,6 procent inzit. Ideaal voor enkele goede klimmers om het neus aan het venster te steken, terwijl de jacht op de bergtrui hier ook geopend zal worden.

Lees verder onder de foto.

klim 8 giro

Na de Forca Capistrello blijven we voor het middenrif van de rit op een soort plateau in de Apennijnen. Hierbij glooit het voor zo'n tachtig kilometer op en neer, zonder dat het ergens écht steil bergop of bergaf zal lopen. Zodoende zou het voor pakweg een UAE-Team Emirates, met motoren als Mikkel Bjerg en Domen Novak, nog te controleren zijn als Pogacar zijn zinnen heeft gezet op de ritzege.

De heuvelachtige fase eindigen we met de Croce Abbio, een beklimming van 7,5 kilometer aan 4,9 procent. De top hiervan ligt op veertig kilometer van de aankomst, waarna we een lange afdaling van 25 kilometer inzetten tot de voet van de slotklim van de dag: de Prati di Tivo, een col van eerste categorie in deze editie van de Giro d'Italia. 14,7 kilometer lang aan 7,0 procent gemiddeld, dat zijn al cijfers die tellen.

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2024 | Aperitivo? Prati di Tivo!

Nemen we de col verder onder de loep, dan zien we dat het een regelmatige in zijn soort is. De stijgingspercentages wijken maar zelden van de zeven procent af, waardoor het eerder een soort afvallingskoers richting de top zal worden. Kijken we naar recente aankomsten op de beklimming, dan verliep het ook op die manier.

In de Giro kwamen we er enkel in 1975 aan, maar in Tirreno-Adriatico deden we de klim recent wel meermaals aan. In 2012 won Vincenzo Nibali, één jaar later was het aan Chris Froome en drie jaar geleden schreef Tadej Pogacar de rit naar de top van de Prati di Tivo op zijn naam. Enkele weken gelden kwam er ook nog een rit van de Giro d'Abruzzo aan, die glansrijk werd gewonnen door Alexey Lutsenko. Zowel Pogacar als Lutsenko doet ook mee in deze Giro.

Beklimmingen
37,1 km: Forca Capistrello (16,4 km aan 5,6%)
112,6 km: Croce Abbio (7,5 km aan 4,9%)
152,0 km: Prati di Tivo (14,7 km aan 7,0%)

Tijden
Start: 12.45 uur
Finish: rond 17.14 uur

Weer etappe 8 Giro d'Italia 2024

Over het weer hoeven de coureurs zeker niet te klagen zaterdag. Bij de start in Spoleto zal het circa 24 graden Celsius zijn, terwijl het kwik op de aankomst van Prati di Tivo - 1450 meter hoogte - nog altijd 11 graden Celsius en een zonnetje aangeeft. De wind komt vanuit het noordoosten en dat houdt in dat deze op de slotklim in de rug blaast.

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2024

Nu Tadej Pogacar van UAE-Team Emirates meer dan 2.36 minuut voorsprong heeft op zijn naaste belagers Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), rest de vraag: wat nu? Wil Pogacar nog voor de eerste rustdag de puntjes op de i zetten wat betreft het roze, dan is Prati di Tivo de ideale kans. Met de lange glooiende fase in het midden is de koers in theorie nog vrij easy te controleren, al is het ook voor te stellen dat hij het roze af wil staan voor een tijdje.

Hij kent Prati di Tivo wel. De Sloveen won er al eens in 2021, kent de klim en heeft op het moment overduidelijk de benen om het klusje te klaren. Opvallend: bij die passage was Thomas de man die Pogacar nog wilde volgen, maar uiteindelijk eindigde de man uit Wales als twaalfde op bijna een minuut. Ook Pogacar kreeg het overigens nog relatief lastig richting het einde.

Afgaande op de tijdrit is er daarachter ook veel mogelijk. Thomas kende geen al te beste klim in de chrono, maar dat gold zeker wel voor Martínez en ook Ben O'Connor van Decathlon AG2R. De Aussie staat momenteel nog niet op het podium, maar herinner je Oropa nog: destijds was hij de enige die ook maar probeerde om Pogacar te volgen, waarmee hij zichzelf uiteindelijk wel de das omdeed.

1152034948

Heel wat klimmers verloren vrijdag hun posities, maar komen nu weer op hun terrein: Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team), Einer Rubio (Movistar), Mauri Vansevenant, Jan Hirt (Soudal Quick-Step), Juan Pedro López (Lidl-Trek), Esteban Chaves (EF), Davide Piganzoli (Polti-Kometa) en Michael Storer (Tudor) zullen dit allen weer als een kans zien om in te lopen.

Of dat met de heuvelachtige openingsfase al gaat lukken, is nog maar de vraag. Achter Pogacar vallen er tot pakweg positie 25 geen echt grote gaten, waardoor iedereen zijn plaatsje in het klassement nog wel zal willen verdedigen. Luke Plapp (Jayco AlUla), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team, in de Giro d'Abruzzo nog winnaar op deze klim) en Filippo Zana (Jayco AlUla) zullen hun plek niet zomaar te grabbel gooien.

Dan de verliezers van het openingsweekend: Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) en Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) kenden een lastige eerste paar dagen, maar lijken er inmiddels weer door te komen. Al geldt voor hen hetzelfde als de andere mannen: ruimte krijgen zal in deze fase van de Giro d'Italia geen sinecure zijn.

Mannen die op minimaal tien minuten staan, kunnen wel vrijheid krijgen. Voor pakweg Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Nairo Quintana (Movistar), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Max Schachmann (BORA-hansgrohe), Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL) en Henok Mulubrhan (Astana) kan dit een mooie kans op een ritzege zijn.

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizané)
Outsiders: Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike) en Michael Storer (Tudor)
Long shots: Geraint Thomas, Thymen Arensman, Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Max Schachmann (BORA-hansgrohe), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Juanpe López (Lidl-Trek), Alexey Lutsenko, Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team) en Einer Rubio (Movistar)

Poll

Wie wint rit 8 van de Giro?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws