Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Net als de bolletjestrui werd in 1975 de witte trui geïntroduceerd in de Tour de France. De witte trui wordt gedragen door de leider in het jongerenklassement. De drager van dit tricot staat doorgaans dus ook op een goede plaats in de strijd om de gele trui. In de Leiderstrui vertelt je wie de tien grootste kanshebbers zijn om dit jaar het jongerenklassement te winnen!

De renner die op het eindpodium in Parijs met de witte trui om zijn schouders staat, is doorgaans ofwel al een reeds gevestigde maar supertalentvolle coureur, ofwel iemand die zich in de jaren daarna steeds frequenter tussen de wereldtoppers weet te nestelen. Niet voor niets komt eenieder die een kijkje neemt in de lijst met (recente) winnaars van 'le maillot blanc' erachter dat deze trui louter is gewonnen door absolute klasbakken. Zo wist in de jaren 90 de legendarische Marco Pantani twee keer naeen het wit mee naar huis te nemen, gevolgd door drie opeenvolgende zeges van Jan Ullrich. In 2022, 2021 en 2022 was het superster Tadej Pogacar die het jongerenklassement won. In 2020 en 2021 won hij ook de Tour, in 2022 was hij de runner-up achter de 'te oude' Jonas Vingegaard.

Er zijn ook een aantal Nederlanders die het jongerenklassement in 'La Grande Boucle' hebben bijgeschreven op hun palmares. Zo waren sterkhouders als Henk Lubberding en Johan van der Velde de gevierde mannen in respectievelijk 1978 en 1980, terwijl ook Peter Winnen (1981) en Erik Breukink (1988) zegevierden in 'het klassement der youngsters', waar je als renner alleen voor in aanmerking komt als je het desbetreffende kalenderjaar het hele jaar 25 jaar of jonger bent. Wie in 2023 nog zijn 26e verjaardag gaat vieren, valt dus buiten de witte boot.

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Tour de France 2023
Favorieten gele trui Tour de France 2023
Favorieten groene trui Tour de France 2023
Favorieten bolletjestrui Tour de France 2023
Pooltips Tour de France 2023
Nederlanders in de Tour de France 2023

Laatste winnaars witte trui Tour de France

2022 Tadej Pogacar
2021 Tadej Pogacar
2020 Tadej Pogacar
2019 Egan Bernal
2018 Pierre Latour
2017 Simon Yates
2016 Adam Yates
2015 Nairo Quintana
2014 Thibaut Pinot
2013 Nairo Quintana

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2023

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de jongerentrui te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Kevin Vermaerke - Team DSM (4,6%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

We vangen dit favorietenartikel aan met Kevin Vermaerke. De Amerikaanse coureur van Team DSM staat weliswaar niet enorm hoog op dit lijstje, maar de 22-jarige man uit Californië beschikt zonder meer over een flinke dosis klimtalent. Dat werd in 2019 al duidelijk toen Vermaerke de belofteneditie van Luik-Bastenaken-Luik naar zijn hand wist te zetten.

De Yankee werd per 1 januari 2021 al fulltime prof bij de Nederlandse formatie. Sindsdien wist hij al aardig wat knappe ereplaatsen in het hooggebergte bijeen te fietsen. Zo racete hij begin 2022 naar twee toptiennoteringen in de Tour of Oman, waarna hij in het Critérium du Dauphiné ook al een vierde plaats in een etappeuitslag wist te behalen. Ook dit jaar is Vermaerke lekker bezig, getuige onder meer zijn achtste stek in de Vuelta a San Juan en zijn zesde plaats in de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland. Kortom, Vermaerke is een renner om in de gaten te houden!

9. Clément Champoussin - Arkéa Samsic (13,9%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Clément Champoussin gaf recentelijk blijk van een goede vorm en is mede daarom opgenomen in deze favorietenlijst voor het jongerenklassement. De 25-jarige klimmer van Arkéa Samsic is al redelijk lang een bekende naam in het peloton en dat komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De ranke man uit Nice wist in 2021 een rit in de Vuelta te winnen en ook daarna zette hij zijn groeicurve stevig door.

De Fransman zal met veel zelfvertrouwen naar de Tour trekken, daar zijn voorbereiding op de grootste wielerkoers ter wereld een goede was. Champoussin kende immers een straf Critérium du Dauphiné, gevolgd door een mooie vijfde plaats in de CIC Mont Ventoux. Het is nog even afwachten of de mede-kopman van de Franse WorldTour-formatie voor een klassement of juist voor dagzeges gaat, maar in de strijd om het witte tricot mag hij zichzelf als (verre) outsider bestempelen.

8. Maxim Van Gils - Lotto-Dstny (17,6%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Ook Maxim Van Gils verdient een plekje in deze lijst. De youngster van Lotto-Dstny is vooral heel veelzijdig, aangezien hij goed kan klimmen, punchen en over een straf sprintje beschikt. Met de vorm zit het sowieso wel snor bij de 23-jarige Brasschaatenaar, getuige een aantal korte uitslagen in het Critérium du Dauphiné. Ook in de Ardennenklassiekers was Van Gils op de afspraak: hij finishte in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik respectievelijk als zevende, achtste en elfde.

'Maxim is de jongste van de bende met zijn 23 lentes en start zonder stress. Na zijn uitstekende Ardennencampagne in het voorjaar hebben wij er vertrouwen in dat hij ook in de Ronde van Frankrijk zijn talent kan laten zien', vertelde sportief directeur Kurt Van de Wouwer over zijn poulain. Ritzeges lijken dus het voornaamste doel voor de Vlaming, al staan wij er niet van te kijken als hij zich gaat proberen te meten met de klassementstoppers!

7. Tobias Halland Johannessen - Uno-X (37,0%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Uno-X doet voor het eerst mee aan de Tour de France. De Noorse ProTour-brigade wil op verschillende terreinen hoge ogen gooien. In de sprints rekent de ploeg die hoofdzakelijk wordt gesponsord door een tankstationketen op Alexander Kristoff, terwijl in de heuvel- en bergetappes vooral iets van Tobias Halland Johannessen verwacht wordt.

Van Johannessen is het vrij zeker dat hij zich gaat richten op een goed algemeen klassement. Het is geen gekke gedachte om aan te nemen dat de 23-jarige Noor zich in de top twintig van die rankschikking gaat nestelen, temeer omdat hij goed in vorm is. Zo werd hij negende in de Ronde van Noorwegen en vijftiende in het Critérium du Dauphiné (met daarin ook een derde plaats in rit vijf). Johannessen wist in 2021 te Tour de l'Avenir (de Ronde van de Toekomst) te winnen. Deze Tour de France voor beloften werd de voorbije jaren gewonnen door onder anderen David Gaudu, Egan Bernal en Tadej Pogacar. Derhalve weet je dat je met Johanessen met een klasbak te maken hebt.

6. Felix Gall - AG2R Citroën Team (43,5%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

De 25-jarige Felix Gall is het hele jaar al goed bezig. De klassementsrenner van AG2R Citroën Team reeg in het begin van het seizoen al flink wat ereplaatsen aaneen. In zijn ultieme voorbereidingskoers voor de Tour de France, de Ronde van Zwitserland, presteerde Gall meer dan naar behoren. Hij wist de vierde etappe te winnen en sloot de Zwitserse rittenkoers als achtste in het eindklassement af.

Ben O'Connor is de vooruitgeschoven klassementspion van de Franse WorldTour-ploeg, al zal Gall ook zeker voor zijn eigen kans mogen rijden. De ploegleiding deelde mee dat de Oostenrijker ook, indien hij daar oren naar heeft, voor een ritzege mag meestrijden. Toch houden we er sterk rekening mee dat Gall zich ook in de strijd om het geel (en dus het wit) wil gaan mengen.

5. Matteo Jorgenson - Movistar (51,6%) 

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Als er een rangschikking op basis van veelzijdigheid gemaakt zou worden, zou Matteo Jorgenson bijzonder hoog op de lijst staan. De Amerikaanse renner van Movistar kan zowel in het klassieke voorjaar, de heuvels én het hooggebergte goed uit de voeten. Bewijs daarvoor is er genoeg: de boomlange coureur uit Californië werd dit jaar vierde in de E3 Saxo Classic, won de Tour of Oman en werd tweede in de Ronde van Romandië. Jorgenson mag dus met recht als echte allrounder bestempeld worden.

Jorgenson gaf in een onlangs afgenomen interview aan dat hij in eerste instantie in dienst van kopman Enric Mas zal rijden, maar dat wanneer er zich een kans voordoet, hij deze zeker met beide handen zal grijpen. Of die kans dan een eventuele ritoverwinning of een mooi plaatsje in het algemeen klassement is, is nog onbekend. Wat wél zeker is, is dat Jorgenson iemand is om in de gaten te houden. We zouden er niet vreemd van staan te kijken als hij zich in de strijd om het wit hoog op de ranglijst vestigt.

4. Tom Pidcock - INEOS Grenadiers (51,6%) 

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Ook Tom Pidcock is ook zo'n enorm veelzijdige renner. De Brit van INEOS Grenadiers laat zich zowel in het wegwielrennen, veldrijden als mountainbiken van voren zien. In de Tour de France van 2022 wist hij op Alpe d'Huez naar een ritzege te snellen.

Dit jaar hoopt de kleine klasbak nog beter te doen, zo gaf hij aan. Mocht de 23-jarige wielrenner uit Leeds zich op een algemeen klassement richten, dan dichten we hem goede kansen toe. Pidcock wil echter nog wel eens met enige regelmaat een slechte dag kennen, waarna hij zijn klassementsambities in de spreekwoordelijke prullenbak kan gooien. Ook wisselvalligheid is een 'euvel' waar de ranke youngster uit Yorkshire zo nu en dan mee kampt. Mocht hij van zulke dingen gevrijwaard blijven, is Pidcock meer dan een serieuze outsider voor het wit.

3. Carlos Rodríguez - INEOS Grenadiers (69,4%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

De derde plaats op deze favorietenlijst is weggelegd voor een INEOS Grenadiers-ploegmaat van Tom Pidcock, zijnde Carlos Rodríguez. De Spaans kampioen van 2022 wist in zijn debuut in een grote ronde, de Ronde van Spanje van 2022, direct naar een ereplaats te racen. De 22-jarige klimmer finishte aldaar immers als zevende, nadat hij eigenlijk de gehele ronde op de vierde of vijfde plaats stond, maar een flinke portie pech hem 'de kop kostte'.

Kijkend naar de selectie van de Britse WorldTour-ploeg is Rodríguez naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste man voor het algemeen klassement. Hij doet dus ook nog mee voor het jongerenklassement en zou eigenlijk zowel in de strijd om 'le maillot jaune' als die om 'le maillot blanc' zomaar eens kunnen verrassen. Het Critérium du Dauphiné, wat voor Rodríguez als zijn utlieme voorbereidingswedstrijd gold, sloot hij af met een negende plaats in de eindrangschikking. Het jongerenklassement wist hij zelfs te winnen. Reden te meer dus om de jonge Spanjaar in de gaten te houden!

2. Mattias Skjelmose - Lidl-Trek (77,8%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Het lijkt erop dat we in de verschillende favorietenlijstjes niet meer om Mattias Skjelmose heen kunnen. De Deense klasbak van Trek-Segafredo, dat per 30 juni verdergaat onder de naam Lidl-Trek, verkeert in bijzonder goeden doen. De 22-jarige man uit Kopenhagen werd tweede op het nationaal kampioenschap tijdrijden, won de wegrit en zegevierde vlak daarvoor ook in de Ronde van Zwitserland. We kunnen dus van een fijne kennismaking spreken, al is kennismaking misschien niet het juiste woord. Zo wist de magere Scandinaviër in 2022 al de Ronde van Luxemburg te winnen.

Skjelmose zet alles op alles om een goed algemeen klassement te rijden, al lijken er zich soms ook mooie kansen op een ritzege voor te doen. Skjelmose beschikt immers over een goede punch en dat zou in deze editie van 'La Grande Boucle' wel eens heel goed kunnen uitkomen. In de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, het trio koersen dat ook wel bekendstaat als het Ardennendrieluik, finishte Skjelmose respectievelijk als achtste, tweede en negende. Ga er dus maar vanuit dat Skjelmose meedoet om het wit!

1. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates (100%)

Favorieten witte trui Tour de France 2023: Wie maakt het drievoudig witte trui-winnaar Pogacar lastig?

Waar we bij de andere renners wel eens 'meedoen om het wit' noteerden, is dat natuurlijk allemaal maar relatief. Waarom? Omdat tweevoudig Tourwinnaar (en misschien wel 's werelds beste wielrenner) Tadej Pogacar ook nog meedoet om de witte trui. De Sloveen van UAE Team Emirates behoeft natuurlijk geen verdere uitleg. Hij is dé te kloppen man in de strijd om het wit, waarbij Pogacar alleen maar kan verliezen.

Pogacar mocht zich de voorbije drie edities van een van de grootste sportevenementen ter wereld al kronen tot laureaat van het jongerenklassement en het moet toch wel gek lopen wil de klasbak daar geen vierde opeenvolgende zege aan toevoegen. In de witte trui-debatten hoeft de veelvraat in ieder geval geen 'rekening' te houden met Jonas Vingegaard, de 26-jarige Deen van Jumbo-Visma die als grootste kanshebber voor de eindzege wordt gezien. Voor Pogacar is het wit desalniettemin een bijzaak. Maar wel een op voorhand gewonnen bijzaak, zo vermoeden wij.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws