Favorieten WK beloften mannen 2021 | Brengt Nys België opnieuw in vervoering? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten WK beloften mannen 2021 | Brengt Nys België opnieuw in vervoering?

Favorieten WK beloften mannen 2021 | Brengt Nys België opnieuw in vervoering?

Na de tijdritten wordt de focus bij het WK wielrennen verlegd naar de wegwedstrijden. Op vrijdag 24 september beginnen we met de strijd bij de junioren en beloften in de categorie mannen. In de Leiderstrui blikt hieronder vooruit op de beloftenwedstrijd, met het parcours, het weer en de favorieten voor de regenboogtrui.

Parcours WK voor beloften mannen 2021

Favorieten WK beloften mannen 2021 | Brengt Nys België opnieuw in vervoering?

Antwerpen, havenstad, maar deze week vooral ook gaststad van het wereldkampioenschap wielrennen in Vlaanderen. De stad vormt het decor van de start van onder meer de beloftenwedstrijd, die vrijdag verreden wordt. Na een paradetocht door de straten van deze stad mogen de renners volledig los. Zij trekken op dat moment in zuidelijke richting. Hoewel er wel wat hoogtemeters gepland staan in de opening, mag dit voor de renners nog niet al te lastig zijn. De rest van de eerste vijftig kilometers is grotendeels vlak.

Na ruim vijftig kilometer in koers komen de renners aan bij de plaatselijke rondes in Leuven. Deze zijn opgesplitst in twee delen: het Leuven-circuit en het Flandrien-circuit. Eerst rijden de renners een rondje op het Leuven-circuit, maar omdat deze in de finale ook nog tweemaal verreden wordt, komen we daar straks nog uitgebreid op terug.

De zwaarste heuvels van het wereldkampioenschap zijn vindbaar op het Flandrien-circuit. In een rap tempo volgen onderstaande beklimmingen elkaar in een rap tempo op. Op de Moskestraat en Bekestraat zijn daarnaast nog kasseitjes te vinden die het wat extra lastig maken hier.

Beklimmingen Flandrien-circuit

  • Smeysberg (0,7 km aan 5,9%)
  • Moskesstraat (0,5 km aan 7,8%)
  • Taymanstraat (0,5 km aan 5,4%)
  • Bekestraat (0,4 km aan 7,0%)
  • Veeweldestraat (0,4 km aan 5,3%)
  • Smeysberg (0,7km  aan 5,7%)

De renners knallen hierna door naar het Leuven-circuit, wat nog twee keer afgewerkt moet worden in de finale. Het rondje is zo'n twintig kilometer lang en kent wederom de nodige heuvels. De Sint-Antoniusberg is de grootste scherprechter. Deze beklimming moet tot drie keer toe beklommen worden en is ook de laatste die voor de finish geplaatst is. Een ideale pukkel voor de vinnige types, zeker omdat het er uitermate smal is.

Beklimmingen Leuven-circuit

  • Keizersberg (0,5 km aan 5,2%)
  • Decouxlaan (1,0 km aan 2,5%)
  • Wijnpers (0,4 aan 8%)
  • Sint Antoniusberg (0,2 km aan 6,0%)

Weer WK voor beloften mannen 2021

De renners zullen vrijdag weinig te klagen hebben wat betreft het weer. Met twintig graden staat er een lekker temperatuurtje voor een mooie koers. De wind komt het grootste deel van de dag uit westelijke richting, waardoor de renners deze in het begin van de rit vooral in de zij hebben. Neerslag wordt er niet verwacht.

Favorieten WK beloften mannen 2021 | Brengt Nys België opnieuw in vervoering?

Favorieten WK voor beloften mannen 2021

De Belgische fans hebben wat om naar uit te kijken. Niet alleen voor deze vrijdag, maar ook voor de komende jaren. Het land heeft namelijk drie potentiële kandidaten in huis die er met een overwinning vandoor kunnen gaan. De bekendste naam daarvan is Thibau Nys, zoon van ex-topcrosser Sven en zelf ook begenadigd in het veld. Tot ieders verrassing kroonde hij zich onlangs tot Europees kampioen op de weg, wat hem voor nu ook een grote favoriet maakt. Ook Arnaud De Lie en Florian Vermeersch moeten een eind kunnen komen. De Lie was onlangs ijzersterk in een Tsjechische rittenkoers, terwijl Vermeersch al de nodige ervaring op WorldTour-niveau heeft. In de tijdrit toonde de laatste zijn goede benen ook al door het brons te veroveren in deze leeftijdsklasse.

De concurrentie voor de Belgen is echter niet voor de poes. Wat te denken van het Nederlandse team. Op papier lijken bij deze ploeg vooral Marijn van den Berg en Mick van Dijke de mannen om rekening mee te houden. De vraag is echter hoe zij zich verhouden tot renners die al een tijd meedraaien in de WorldTour. Daarbij denken we aan iemand als Santiago Buitrago (Colombia), die eerder dit jaar al verdienstelijk reed in enkele eendagskoersen. Juan Ayuso (Spanje) maakte weliswaar pas dit jaar de overstap naar de profs, maar staat te boek als supertalent. Hij zal zich om die reden nog een keer graag willen tonen. Zijn ploeggenoot bij UAE Team Emirates, Finn Fisher-Black (Nieuw-Zeeland) moeten we eveneens in de gaten houden. Mauro Schmid uit Zwitserland won dit jaar een rit in de Giro d'Italia namens Qhubeka-NextHash.

Favorieten WK beloften mannen 2021 | Brengt Nys België opnieuw in vervoering?
Florian Vermeersch

De Europees kampioen van 2020, Jonas Iversby Hvideberg (Denemarken) is een van de sterke pionnen van de Deense selectie, dat nog meer paarden om op te wedden heeft. Dat geldt eigenlijk ook voor Noorwegen, waar men met Anders Halland Johannessen een ritwinnaar uit de Tour de l'Avenir in huis heeft. Landgenoot Søren Wærenskjold won zelfs twee ritten in de Ronde van de Toekomst, maar moest vroegtijdig afstappen. Beide Noren rijden voor het sterke Uno-X Pro Cycling.

Filippo Baroncini (Italië) was al ijzersterk in verschillende Italiaanse najaarsklassiekers dit jaar en Biniam Ghirmay (Eritrea) is ook al jaren op de deur aan het kloppen. Verbaas je niet wanneer hij met de besten meerijdt vrijdag. Sluiten we af met de Fransman Matis Louvel, werkzaam bij Arkéa-Samsic. Hij won dit jaar al in de Vuelta a Castilla y Leon en toonde zich sterk in enkele Franse eendagskoersen.

Volgens IDL

Joëlle - Juan Ayuso
Wilbert - Mick van Dijke
Gerrit - Mick van Dijke
Gabriël - Biniam Ghirmay
Jannick - Thibau Nys
Bram - Thibau Nys
Tom - Søren Wærenskjold

Volgens de lezers

Poll

Wie wordt wereldkampioen wielrennen bij de beloften?

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws