Favorieten WK junioren mannen 2021 | Gregoire vs Uijtdebroeks in battle van de toekomst? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten WK junioren mannen 2021 | Gregoire vs Uijtdebroeks in battle van de toekomst?

Favorieten WK junioren mannen 2021 | Gregoire vs Uijtdebroeks in battle van de toekomst?

De koolhydraten moeten vroeg genuttigd worden, want de mannen uit de categorie junioren beginnen er op vrijdag 24 september vroeg aan. De wegwedstrijd in Leuven belooft een explosief feestje te worden, met de start al om 08.15 uur. In de Leiderstrui praat je bij over het parcours, het weer en de favorieten!

Parcours WK voor junioren mannen 2021

Favorieten WK junioren mannen 2021 | Gregoire vs Uijtdebroeks in battle van de toekomst?

In tegenstelling tot de beloften onder 23 jaar rijden de junioren louter op het Leuvencircuit en ligt de startplaats dus niet in Antwerpen. Ook het Flandrien-circuit wordt niet aangedaan. Na de start op het Ladeuzeplein in Leuven moeten er in totaal moeten acht rondes worden afgelegd, waarin vier hellingen zitten verstopt. Na dik 121 kilometer en 995 hoogtemeters weten we wie zich voor een jaar wereldkampioen junioren mag noemen.

Het Leuven-circuit biedt desondanks voldoende voer voor spektakel. Met de Keizersberg, Decouxlaan, Wijnpers en Sint Antoniusberg liggen er vier hellingen, waarvan de Wijnpers met 400 meter aan acht procent het meest tot de verbeelding spreekt. De Sint Antoniusberg is met 200 meter aan zes procent de laatste hindernis richting de finish, die heuvelop ligt op de zogenoemde Geldenaaksevest.

Beklimmingen Leuven-circuit

  • Keizersberg (0,5 km aan 5,2%)
  • Decouxlaan (1,0 km aan 2,5%)
  • Wijnpers (0,4 aan 8%)
  • Sint Antoniusberg (0,2 km aan 6,0%)

Weer WK voor junioren mannen 2021

Aangezien het peloton met junioren louter rond Leuven rijdt, hoeven we ons in dit weerbericht alleen maar te focussen op het weer in deze Belgische stad. De heren vertrekken al om 08.15 uur en dan is het met veertien graden nog aardig fris. Rond de finish om 11.15 uur is het kwik wel gestegen naar zo'n zeventien graden, lekker koersweer dus! Het zonnetje zal er regelmatig doorheen steken en van wind is amper sprake op vrijdag.

Favorieten WK junioren mannen 2021 | Gregoire vs Uijtdebroeks in battle van de toekomst?

Favorieten WK voor junioren mannen 2021

Quinn Simmons mocht zich twee jaar wereldkampioen noemen bij de junioren, maar na een jaar afwezigheid door Covid-19 krijgt de Amerikaan van Trek-Segafredo eindelijk een opvolger. Wie wordt de ster van morgen en toont zich hier op het hoogste podium? België heeft alvast een ijzersterke groep, waarin Cian Uijtdebroeks natuurlijk de bekende en grote naam is. De 18-jarige renner gaat komend seizoen rijden voor BORA-hansgrohe en werd in eigen land al vergeleken met Remco Evenepoel. Zijn voorbereiding was echter niet ideaal, daar hij thuis een inbreker betrapte en in zijn sprint naar het alarm een spiertje scheurde. Kan hij daarmee toch winnen? Zo niet, dan heeft België met Alec Segaert ook de nummer drie bij het WK tijdrijden voor junioren. Als het een sprintje wordt, kan Vlad Van Mechelen ook nog uitpakken met zijn rappe benen.

Bij Frankrijk rijdt misschien wel de belangrijkste klant mee voor goud, in de persoon van Romain Gregoire. De 18-jarige Fransman kroonde zich in Trentino tot Europees kampioen en zal komend seizoen als prof te bewonderen zijn bij AG2R Citroën Team. Wie de uitslagen bij de juniorenwedstrijden van dit jaar erbij pakt, valt al snel op dat Gregoire samen met Uijtdebroeks de dienst uitmaakt in deze categorie. Gregoire won acht koersen, Uijtdebroeks was zeven keer de sterkste. Dat belooft een mooie battle te worden!

Favorieten WK junioren mannen 2021 | Gregoire vs Uijtdebroeks in battle van de toekomst?
Cian Uijtdebroeks

Wie zich met deze twee kan meten, is misschien wel de Noor Per Strand Hagenes. Hij werd tweede bij het EK in Trentino, werd daar tevens zesde in de tijdrit en hij werd dit jaar al Noors kampioen bij de junioren. Hij won vier etappes in drie rittenkoersen en dus mogen we wel iets van hem verwachten. Dat geldt ook zeker voor de pas 16-jarige Emil Herzog uit Duitsland. De piepjonge renner is een echte allrounder, goed in het tijdrijden en in meerdaagse rittenkoersen. Een explosief parcours zoals deze moet hij zeker aankunnen. Groot-Brittannië kan rekenen op een sterke selectie, met Finlay Pickering en Max Poole als belangrijkste namen. Pickering werd tweede in de zware Zwitserse rittenkoers Grand Prix Rüebliland, Poole pakte daar de puntentrui. Madis Mikhels uit Estland toonde zich met twee ritzeges in de One Belt One Road Nation's Cup Hungary.

Nederland had met Tibor del Grosso een belangrijke ijzer in het vuur gehad, maar de jonge klimmer staat door een blunder van bondscoach Marco van Bon niet aan de start. Van Bon zette vijf namen op papier, daar er voor Nederland maar vier mee mogen doen. Door de naam van Del Grosso ging daarom een streep. Joost Brinkman, Mike Bronswijk en Rindert Buiter wonnen dit jaar allemaal één koers en kunnen dus zeker voor een verrassing zorgen.

Volgens IDL

Nog niet bekend

Volgens de lezers

Poll

Wie wordt wereldkampioen bij de junioren?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws