Fuglsang speelt overmacht Israel-Premier Tech uit in Franse klimkoers, Woods tweede voor Gaudu Wielrennen
Wielrennen

Fuglsang speelt overmacht Israel-Premier Tech uit in Franse klimkoers, Woods tweede voor Gaudu

Fuglsang speelt overmacht Israel-Premier Tech uit in Franse klimkoers, Woods tweede voor Gaudu

Jakob Fuglsang heeft op machtige wijze de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes gewonnen. De 37-jarige Deen van Israel-Premier Tech speelde na een heerlijke klimkoers het overtal van Israel-Premier Tech uit op de slotklim. Hij reed weg uit een groep favorieten en hield vol tot de finish.

Twee dagen na het afronden van de Giro d'Italia was het alweer tijd voor de volgende koers op de kalender: de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes. Een hele mond vol, en de renners gingen er ook de handen vol aan hebben. Het was namelijk een heuse klimkoers met 4700 hoogtemeters, waarvan er in het eendagswerk toch niet veel zijn. Met La Colmiane, Col de la Couillole en de Valberg lagen er drie cols klaar, interessant!

Vijf renners schuwden de beklimmingen niet en kozen al vroeg het hazenpad: Theo Delacroix (Intermarché-Wanty-Gobert), Larry Warbasse (AG2R Citroën), Valentin Ferron (TotalEnergies), Sebastian Schönberger (B&B Hotels) en Alessandro Verre (Arkéa Samsic) waren de namen. In het peloton controleerden Israel-Premier Tech (Michael Woods en Jakob Fuglsang) en Groupama-FDJ (David Gaudu en Thibaut Pinot).

Kopgroep haalt top tweede klim niet meer

Er was ook nog een valpartij te betreuren van Pierre Latour (TotalEnergies). De Fransman is al geen held op de fiets en worstelde al met daal- en pelotonangst, dus deze klap zal hem ook geen goed doen richting de komende wedstrijden. Het was samen met het al niet opstappen van de zieke Rudy Molard (Groupama) jammerlijk nieuws.

Op de tweede klim van de dag - de Col de la Couillole van 15,9 kilometer aan 7,3 procent - sloeg de kopgroep uiteraard uit elkaar. Ferron, Schönberger en Verre bleven voorop, maar op vijf kilometer onder de top hadden ze ook nog maar twintig seconden voorsprong op het peloton. Groupama-FDJ voerde het tempo meer en meer op, met Lenny Martinez die op kop boorde. Het duurde dan ook niet lang tot de laatste drie vluchters waren ingerekend en de koers opnieuw kon beginnen.

Groupama-FDJ geeft gas, Froome kan mee

Nog een kleine twintig renners maakten deel uit van het peloton, met vier van Groupama-FDJ en drie van Israel-Premier Tech aan boord. Bij Israel naast Michael Woods en Jakob Fuglsang ook Chris Froome, die we sinds zijn crash in 2019 eigenlijk zelden zagen in deze positie. Warren Barguil was de enige grote en daarmee meest opvallende naam die niet kon volgen. De man van Arkéa-Samsic hing nog lang aan het elastiek, maar moest drie kilometer onder de top toch echt lossen.

Na de top volgde nog één tweetrapsraket-afdaling richting de voet van de slotklim. Groupama-FDJ speelde in die afzink Thibaut Pinot al uit, waardoor we al wisten dat het allemaal voor David Gaudu was bij de Franse formatie. De slotklim begon op 12,4 kilometer van de meet en kende een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2 procent. Groupama-FDJ nam ook op deze Valberg het voortouw. Sébastien Reichenbach was over voor Gaudu, met Pinot eraf en Martinez achterin de groep.

Froome lost, strijd barst los op slotklim

Onder het hogere tempo van Reichenbach werd de groep kleiner en kleiner. Froome moest al vroeg lossen, maar kon terugkijken op een uitstekende race. Tien renners bleven over, maar wie durfde er als eerste aan te gaan? Het was Gaudu, die na het werk van Reichenbach aanging. Fuglsang zat meteen op z'n wiel, alvorens Woods een bommetje dropte. Stef Crass van Lotto Soudal kon ijzersterk meer en ook Jesús Herrada was erbij. Zij zagen lijdzaam toe hoe Fuglsang aanging toen Woods terugviel. De Deen sloeg een gat en speelde het overtal van Israel-Premier Tech perfect uit.

De vogel was gevlogen, want Gaudu moest het achtervolgende werk doen en dat ging niet van harte. Woods zette zich lekker in het wiel en Herrada en Cras zaten op de limiet. Louis Meintjes van Intermarché kon daardoor aansluiten bij de achtervolgers, die duidelijk niet hard genoeg gingen. Fuglsang reed ondertussen een strak tempo omhoog en had snel twintig seconden te pakken. Gaudu besloot er uiteindelijk alleen voor te gaan in een hoog tempo. Alleen Woods kon mee, als blok aan het been.

Met nog dik drie kilometer te klimmen lag de boel al in de plooi. Fuglsang breidde seconde voor seconde zijn voorsprong uit op het duo Gaudu en Woods. Zij mochten het gaan uitmaken voor de ereplaatsen en Woods was zoals verwacht veel sneller.

Uitslag Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws