Gaudu profiteert van merkwaardige valpartij en sprint naar ritwinst in Ronde van de Algarve Wielrennen
Wielrennen

Gaudu profiteert van merkwaardige valpartij en sprint naar ritwinst in Ronde van de Algarve

Gaudu profiteert van merkwaardige valpartij en sprint naar ritwinst in Ronde van de Algarve

De tweede etappe in de Ronde van de Algarve is gewonnen door David Gaudu. De Fransman profiteerde in de sprint bergop van een merkwaardige valpartij, maar boekte daarmee wel zijn eerste zege van het seizoen. Samuele Battistella eindigde als tweede, voor Ethan Hayter.

Geen Tim Declercq (ziek) en Nils Politt (ziek) aan de start, naast de zes renners die dag één al niet overleefden. De koers wacht echter op niemand, dus was het vanuit de start meteen koers. Net als op dag één was de strijd om de kopgroep snel gestreden. Unai Iribar (Euskaltel), Nickolas Zukowsky (Human Powered Health), Cesar Martingil (Rádio Popular-Paredes-Boavista), Tomas Contte (Aviludo-Louletano-Loulé Concelho) en Joao Matias (Tavfer-Mortágua-Ovos Matinados) waren de mindere goden die een dagje in beeld mochten rijden.

Ze kregen maximaal een kleine vier minuten voorsprong in de schoot geworpen, maar dat gat dook op 115 kilometer van de streep al onder de drie minuten. Terwijl Quick Step-Alpha Vinyl in het peloton de koers controleerde, mochten de renners zich opmaken voor de eerste klim van de dag. De top van de Pomba (13,5 kilometer, aan 2,6 procent) was op dik zeventig kilometer van de meet, waardoor het peloton nog niet volle bak omhoog ging. Jakobsen kon nog gewoon aanhaken, maar de voorsprong was even later wel teruggelopen naar slecht anderhalve minuut.

Quick Step-Alpha Vinyl controleert, koplopers bijna ingerekend

Inmiddels kreeg Quick Step-Alpha Vinyl vooraan gezelschap van Gorupama-FDJ, dat met David Gaudu een kanshebber voor de dagzege in haar gelederen had. Terwijl het nog dertig kilometer was richting de voet van de voorlaatste klim, de Picota (10,3 kilometer, aan 5,3 procent), was er nog sprake van een fikse valpartij. Daarbij waren onder anderen Bryan Coquard, Ion Izaggire (beiden Cofidis) en Lars van den Berg (Groupama-FDJ) betrokken. Die laatste twee renners moesten de koers helaas ook direct verlaten, waarbij de Nederlander Van den Berg vermoedelijk een heupbreuk heeft opgelopen.

Ook de Brit Tom Pidcock werd even opgehouden, maar hij vond al snel weer aansluiten met het peloton. Het peloton maakte vervolgens snel koers richting de kopgroep en de voorlaatste klim, terwijl men wist dat daarna nog de steile slotklim (7,7 kilometer, aan 6,1 procent) moest worden bedwongen. Waar gister Remco Evenepoel nog kopwerk deed voor Jakobsen, daar was het vandaag andersom. Richting de voorlaatste klim reed de Nederland op kop voor zijn ploeg, waarna de koplopers op 25 kilometer van de meet werden ingerekend. Betekende dit dat Evenepoel plannen had om de leiderstrui van zijn ploeggenoot over te nemen?

Finale barst los op slotbeklimming

Op de één na laatste klim van de dag hield INEOS Grenadiers het tempo hoog, wat ervoor zorgde dat Geraint Thomas zelfs moest lossen. Gelukkig hadden ze binnen de ploeg nog een aantal andere kanshebbers in de gelederen, waarna ze met vier man overbleven. Zij namen ook de leiding op de slotklim, waar de grote groep al snel verder uitgedund werd tot een man of 25 en waar de verschillende kopmannen naar voren werden gereden. Daarin zagen we onder andere de ploegen van Quick Step-Alpha Vinyl, Groupama-FDJ en Israel-Premier Tech, terwijl ook Tobias Foss namens Jumbo-Visma van voren was vertegenwoordigd.

INEOS Grenadiers leek ondertussen vol de kaart Pidcock te trekken, terwijl ook landgenoot Ethan Hayter netjes van voren zat. Het was vervolgens wachten op de eerste echte aanval, want op anderhalve kilometer van de meet had nog steeds niemand de durf om weg te springen. Het tempo werd met de wind op kop hooggehouden door Stefan Küng (Groupama-FDJ), waardoor het zomaar een sprint met een grote groep kon worden. Op één kilometer van de meet was het Frederico Figueiredo (Glassdrive Q8 Anicolor) die als eerste aanviel, waarna INEOS Grenadiers het tempo weer verder in gang trok.

Wie slaat toe in slotkilometer?

INEOS Grenadiers leek de sprint voor haar renners aan te trekken, al moesten ze de koploper nog wel even inrekenen. Met de finishboog in zicht, voerde INEOS het tempo op en ging men definitief sprinten voor de overwinning. Daniel Felipe Mártinez trok de sprint aan, maar het was Gaudu die na een hele rare valpartij aan het langste eind trok. De Fransman profiteerde van een merkwaardige valpartij tussen Sergio Higuita en Tobias Foss, waarna de weg vrij kwam om naar zijn eerste zege van het seizoen te sprinten.

Uitslag etappe 2 Ronde van de Algarve 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws