Column: Als lange termijn-aanpak overheid klopt, dan is de cross ten dode opgeschreven Veldrijden
Veldrijden

Column: Als lange termijn-aanpak overheid klopt, dan is de cross ten dode opgeschreven

Column: Als lange termijn-aanpak overheid klopt, dan is de cross ten dode opgeschreven

De 'gereedschapskist' van Nederlandse Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en het Overlegcomité: we zijn er ondertussen banger voor dan voor die van een gemiddeld Mexicaans, Colombiaans of Brabants martelkartel. Op deze manier waren ze ook deze week weer een flinke doorn in het oog van tal van organisatoren van cyclocrossen in de Lage Landen.

Veel veldritten in deze periode (en dat zijn er een hoop) zullen hun cross georganiseerd hebben met het Kerstgevoel in hun achterhoofd. Samen met de lokale bevolking het moeilijke coronajaar 2021 afsluiten, of juist dat van 2022 met een goed gevoel beginnen, als een exemplarische 'nieuwe start'. En dat met sterren als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock aan de start: sport van het hoogste niveau. Sport, weet je wel: dat gegeven wat mensen fysiek en mentaal fris houdt?

Maar nee, de overheden in Nederland én België zagen zich deze weken genoodzaakt om andermaal in te grijpen en de supporters bij de sport weg te houden. De crossen in Dendermonde, Heusden-Zolder, Loenhout, Baal, Hulst, Gullegem, Herentals, het BK en nog een aantal worden zo ineens voor een lastig dilemma gesteld: gaan we organiseren zonder fans en VIP-tenten en zo veel geld verliezen, of moeten we toch kiezen voor afgelasting en (in deze omstandigheden minimaal) gezichtsverlies? Diegem zette er al een kruis doorheen.

Weerbarstigheid organisatoren verdient een meer dan dikke pluim

Het is een enorm lastige keuze, want geld groeit ook anno 2021 niet uit de grond. Neem Rucphen, dat - nadat het al niet kon doorgaan in 2020 - op het laatste moment een flinke knauw te verwerken kreeg met de door de Nederlandse overheid afgekondigde maatregelen. Er werd echter niet bij de pakken neer gezeten, de cross kon gewoon doorgaan en het leverde met de strijd tussen Pidcock en Eli Iserbyt ook nog eens een fantastische wedstrijd op.

Sterker nog, de organisatie in Rucphen neemt ook nog even 'gewoon' de verantwoordelijkheid op zich om op 8 en 9 januari de NK's voor de profs mee te pakken. Die dreigde andermaal niet door te gaan toen Zaltbommel net als in 2020 de stekker eruit trok. Ook die andere Nederlandse organisatie, Hulst, zit al twee jaar achtereen in hetzelfde schuitje. Desondanks blijven ze ook in Zeeland positief ingesteld, in tijden dat dat voor een deel van de rest van Nederland een heel moeilijk gegeven blijkt. Niets anders dan complimenten daarvoor, en dan spreek ik op zeker voor het gros van de wielerfans.

Column: Als lange termijn-aanpak overheid klopt, dan is de cross ten dode opgeschreven
Wout van Aert op het WK in januari 2021, met geen publiek te bekennen

Hoe wil je als jonge Nederlander denken om aan de cross te beginnen?

Het is een pijnlijk dossier, want het veldrijden wil zo graag vooruit. In tijden dat er hardop wordt nagedacht over veldrijden als olympische sport in de sneeuw, wordt er in Nederland doodleuk gewerkt aan een lange termijn-plan voor de corona-aanpak. Onderdelen volgens De Telegraaf: sporten kun je het best in de zomer, in de winter moeten we leren omgaan met aanvullende maatregelen en/of lockdowns. Voor een wintersport als het veldrijden funest, maar of je nu geen fan bent van de cross of wel: what the fuck?

Mocht deze Nederlandse aanpak de norm worden voor de rest van de Europa, dan is dit een werkelijke klap in het gezicht van de veldrijden. Hoe kun je dan als jonge Nederlander van pakweg acht tot en met vijftien jaar denken aan het beoefenen van de cross, als je er vantevoren al vanuit kan gaan dat al je wedstrijden in de winter geen doorgang vinden? Volgt België het voorbeeld van zo'n plan voor de lange termijn, dan is de sport ten dode opgeschreven.

Gelukkig is er ook flink wat tegengas te herkennen; eindelijk, na meer dan anderhalf jaar. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om van sporten een essentiële sector te maken. Goed nieuws, want in deze tijd kunnen we niet alleen maar rekenen op het doorzettingsvermogen van al die crossorganisatoren, mensen die er de schouders onder zetten om sport mogelijk te maken. Er is meer nodig! Vrolijk Kerstfeest, vergeet niet te veel te eten, maar vergeet het ook vooral niet er weer af te sporten.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws