Gespot op Strava: Evenepoel vloog in voorlaatste ronde, Van Vleuten dankt stoot van 68 per uur Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Evenepoel vloog in voorlaatste ronde, Van Vleuten dankt stoot van 68 per uur

Gespot op Strava: Evenepoel vloog in voorlaatste ronde, Van Vleuten dankt stoot van 68 per uur

Het WK wielrennen in Wollongong werd een bizar spektakel, ingegeven door materiaalpech, crashes, zelfs een arrestatie en bovenal sportieve topprestaties. In deze rubriek kijken we naar de cijfers achter de prestaties van twee kersverse wereldkampioenen: Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel.

Van Vleuten aan dik 68 per uur naar de titel

'World champion! Crazy... Insane! Over the moon, so happy!' Was getekend, Van Vleuten na haar wereldtitel in de wegwedstrijd van de vrouwen. Nu zal de Nederlandse altijd blij zijn geweest met een regenboogtrui, maar het verhaal wat ze nu schreef, maakte de blijdschap extra groot. Drie dagen voor de wegrace ging ze hard onderuit in de Mixed Team Relay, met een breukje in de elleboog tot gevolg. Voor zaterdag was ze kopvrouw, maar nu niet meer. Totdat ze er in de finale op het tandvlees nog bij zat, versnelde en vlak voor het peloton solo naar de titel reed!

In totaal noteerde Strava 162,35 kilometer in de wegrace van Van Vleuten. Ze zat dik vier uur op de fiets, overbrugde 2.349 hoogtemeters en reed gemiddeld aan 37,1 kilometer per uur door de dag heen. Toch tonen de cijfers wel aan dat Van Vleuten het lastig had. Op de voorlaatste keer Mount Pleasant haalde ze in 5.03 minuten de top. Liane Lippert deed het in 4.47 minuten en was weg met vier anderen. Van Vleuten had daar in normale doen altijd meegezeten, maar moest nu de schade beperken.

Gelukkig voor haar viel het na iedere keer Mount Pleasant wel weer stil. Lippert en consorten probeerden het ook op de laatste keer nog eens, maar richting de finish schoof het weer in elkaar. De hergroepering was het moment voor Van Vleuten om te versnellen, op zo'n 700 meter van de finish. In Strava is het prachtig te zien, als we de slotkilometer selecteren. Ze tikte in de ultieme finale maximaal 68,7 kilometer per uur aan, aan gemiddeld 51 per uur, inclusief een smerig hobbeltje naar de meet. Alles voor het laatst bewaard, chapeau!

Gespot op Strava: Evenepoel vloog in voorlaatste ronde, Van Vleuten dankt stoot van 68 per uur

Evenepoel legt basis voor wereldtitel in voorlaatste ronde

Hoe anders verliep de wedstrijd van Evenepoel op zondag. De Belg zat al vroeg in de wedstrijd mee, dunde de boel daar zelf uit en zat uiteindelijk alleen nog met Alexey Lutsenko in het wiel. Toen ook de Kazach vakkundig was gesloopt, was het nog 25,8 kilometer solo bikkelen naar de finish. Evenepoel legde in totaal 263,57 Strava-kilometers af - inclusief 3.927 hoogtemeters - aan een monsterlijk tempo van 42,2 kilometer per uur. Lief dat Evenepoel met de caption 'Team Belgium on point' nog een compliment uitdeelde aan zijn ploeggenoten op Strava, maar hij deed het toch vooral met z'n eigen benen.

De voorlaatste ronde op het lokale circuit was de snelste van Evenepoel. Het was de ronde waarin hij Lutsenko loste op Mount Pleasant. Hij raffelde het segment van 16,93 kilometer af aan 47,3 (!) kilometer per uur, veelal met z'n kop in de wind. Een absurd tempo, daar Jake Stewart in de KOM-lijst op plek twee komt met een tijd van 21.54 minuten. Tadej Pogacar was maar liefst 32 seconden trager dan Evenepoel in één rondje. Wout van Aert was de snelste van de dag op Mount Pleasant in 2.12 minuten, Evenepoel pakte daar niet eens de grote winst en noteerde met 2.20 zijn snelste klimtijd.

Evenepoel was in de laatste 26 kilometer simpelweg buitenaards. Al was er een achtervolging op gang gekomen, de Belg hadden ze nooit teruggezien. Evenepoel denderde aan 44,1 kilometer per uur gemiddeld over het parcours tijdens zijn solo in de finale. En dan te bedenken dat hij in de laatste kilometer al feest vierde. Pogacar en consorten hadden richting de 50 gemiddeld moeten gaan, hadden ze nog kans willen maken. Vogeltje gevlogen, niets meer aan te doen!

Gespot op Strava: Evenepoel vloog in voorlaatste ronde, Van Vleuten dankt stoot van 68 per uur

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws