ANNEMIEK MAGNIFIEK: Van Vleuten wint met elleboogbreuk het WK wielrennen bij de vrouwen! Wielrennen
Wielrennen

ANNEMIEK MAGNIFIEK: Van Vleuten wint met elleboogbreuk het WK wielrennen bij de vrouwen!

ANNEMIEK MAGNIFIEK: Van Vleuten wint met elleboogbreuk het WK wielrennen bij de vrouwen!

Annemiek van Vleuten heeft zich in Wollongong tot winnares van het WK wielrennen voor vrouwen gekroond. De Nederlandse reed na een knotsgekke finale weg met nog enkele honderden meters te gaan en won na haar elleboogbreuk op fenomenale wijze de wedstrijd. Lotte Kopecky pakte zilver.

Na de zware val van Van Vleuten zelf op woensdag kreeg de Nederlandse vrouwenploeg voor de race van zaterdag een nieuwe opdoffer te verwerken: Demi Vollering, één van de voornaamste kandidaten voor de wereldtitel, testte positief op corona en moest de wegwedstrijd zeer teleurgesteld aan zich voorbij laten gaan.

Met de blessure van Van Vleuten en de absentie van Vollering veranderde de tactiek van Nederland dus flink, wat we ook terugzagen in de koers. Zodoende reed Nederland op de beklimming van Mount Keira defensief in plaats van offensief, wetende dat het niet de beschikking had over een fitte Van Vleuten en/of Vollering.

De beginfase was dus vrij tam, maar kende wel één opvallend feit: Van Vleuten reed rond in een té oranje shirt (haar tijdritpak) en moest van de UCI een witter tenue aantrekken, zoals ook het geval was bij haar ploeggenoten die in een 'normaal' shirt rondreden. Uiteraard kon Van Vleuten niet zomaar heel haar pak uittrekken, waardoor ze haar wedstrijdshirt over het tijdritpak aan moest doen. Een warme noodoplossing.

Lees verder onder de foto.

ANNEMIEK MAGNIFIEK: Van Vleuten wint met elleboogbreuk het WK wielrennen bij de vrouwen!
Annemiek van Vleuten: links mocht niet, rechts wel.

Val Kopecky, timide middenfase

De Mount Keira, die voor de eerste maal op dit WK bedwongen werd, zorgde dus niet voor schifting: er werden wel wat renster gelost, maar er viel geen enkele aanval te melden. Zodoende trokken we met een voltallig peloton naar Wollongong, waar Julie Van De Velde (België), Elynor Backstedt (Groot-Brittannië) en Caroline Andersson (Zweden) de benen namen. Zij kregen anderhalve minuut voorgift.

Op het plaatselijke circuit nam Australië de wedstrijd in handen, waar Kopecky in het peloton nog ten val kwam door een rondvliegende bidon. De Belgische kon haar weg echter vervolgen, zonder al te veel erg. Er was ook genoeg ruimte om terug te keren, daar het niet al te hard ging in de middenfase van deze wedstrijd.

Lees verder onder de foto.

ANNEMIEK MAGNIFIEK: Van Vleuten wint met elleboogbreuk het WK wielrennen bij de vrouwen!
Lotte Kopecky kwam ten val.

Toch was dit een vertekenend beeld, daar veel rensters moesten passen toen het wel wat harder ging. De kilometers kropen dus onvermijdelijk in de kleren, bij zo goed als iedereen. Uiteindelijk was de eerste aanval van betekenis er één van Ellen van Dijk, maar de Italiaanse dames zaten aan haar wiel vastgeplakt. Van Dijk kwam dus niet zo makkelijk weg.

Peloton knalt uit elkaar bij eerste de beste versnelling

Met nog 42 kilometer te gaan knalden klimsters als Aisleigh Moolman-Pasio, Elena Cecchini en Liane Lippert Mount Pleasant op, waarna we pas echt zagen hoe zwaar deze wedstrijd eigenlijk was. Van Dijk, Elisa Balsamo, Shirin van Anrooij, Julie De Wilde, Floortje Mackaij; allemaal namen die we direct achteraan zagen, alhoewel het gros nog wel terug kon keren op de vlakkere stroken.

Vervolgens waren het de Australische dames die de knuppel in het hoenderhok gooiden. Grace Brown denderde op haar karakteristieke wijze bij de rest vandaan, waarmee ze een reactie van de overige grote landen uitlokte. Vervolgens probeerde Sarah Roy het, met meer succes.

Dat was ook het moment dat het ineens knetterhard begon te regenen aan de oostkust van Australië, wat nog een extra factor zou zijn in de absolute finale. Opvallend: door de combinatie regen-zon ontstond er een grote regenboog in Wollongong, tekenend voor de prijs van deze wedstrijd. Italië kreeg hier duidelijk moraal van, zij stoomden in de voorlaatste ronde de beklimmingen op.

Niewiadoma opent absolute slotfase, Nederland zakt door het ijs

De eerste topfavoriete die aanging was Kasia Niewiadoma, op 25 kilometer van de definitieve aankomst. Dit was alle Nederlandse dames in eerste instantie te machtig: enkel klimsters als Lippert, Longo Borghini, Moolman-Pasio en Cecilie Uttrup-Ludwig konden mee. Van Vleuten volgde op zo'n twintig seconden, Vos werd helemaal uit het veld geslagen. Ook voor Kopecky ging het te rap.

Lees verder onder de video.

Met de vijf genoemde klimsters bleven we over vooraan, terwijl de Nederlandse vrouwen in de achtergrond vol moesten rijden om terug te keren. Van Vleuten en Van Dijk sloegen de handen ineen met Australië om het gat van een halve minuut dicht te rijden. Daar slaagden ze net op tijd in, waarna Marlen Reusser de benen nam en als een volleerde MotoGP-coureur door de natte bochten heen slipte.

Door dit waaghalswerk pakte ze met de klap vijftien seconden, wat weer voor nervositeit zorgde bij de Italiaanse dames. Die hadden de vrouwkracht echter niet meer om een serieuze achtervolging op poten te zetten, wat alleen maar positief was vanuit het perspectief van Reusser. Op de Mount Pleasant moesten de beter klimmende dames dus weer naar voren punchen: Lippert, Niewiadoma, Ludwig, Longo Borghini en Moolman-Pasio denderden naar Reusser heen, terwijl Van Vleuten zich over Vos ontfermde.

Met twintig seconden achterstand kwamen de Nederlandse rensters - zonder Vos, die zat iets verder - boven, dus het was afhankelijk van de samenwerking vooraan of ze nog terug konden keren. Die was goed, maar de vrouwen daarachter leken tijd goed te maken. Reusser plooide zich dubbel, daar ze wist dat Kopecky (een ploeggenote van SD Worx) de snelste zou zijn. Maar zo makkelijk als het op TV leek, zo moeilijk was het in de praktijk. Uiteindelijk dichtte Chabbey het gat, met Kopecky in haar spoor.

Namens Nederland was Van Vleuten nog present in de voorste groep, die op en over de dames ging. De Nederlandse pakte vijftig meter en reed met voorsprong de laatste driehonderd meter in. Daarachter werd de sprint met Kopecky ingezet, maar ze kwamen te laat. Van Vleuten wist te winnen, ongelofelijk! Zonder te juichen, te kapot, overschreed ze de meet, maar wat een moment. Wielerhistorie, waarvan akte.

Uitslag WK wielrennen vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees het WK wielrennen vrouwen 2022 terug via ons liveblog!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws