Gespot op Strava: Bernal, Sivakov en anderen brengen hoofd voor Giropool op hol Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Bernal, Sivakov en anderen brengen hoofd voor Giropool op hol

Gespot op Strava: Bernal, Sivakov en anderen brengen hoofd voor Giropool op hol

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, vermogens en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: KOM-regen in de laatste week richting de Giro d'Italia!

Terwijl menig wielerfan slapeloze nachten heeft over het invullen van zijn of haar Giropooltje, maken de renners het ons op de fiets niet makkelijker. Richting iedere grote ronde barsten de aderen op de benen uit hun voegen en dus worden records in deze fase vaak aan diggelen gereden. Dat is richting de Giro d'Italia niet anders. De KOM's vliegen ons om de oren, hoewel lang niet alle Giro-favorieten op Strava zitten. Wie hun gegevens wel openbaar maakten? We bespreken het hieronder:

INEOS: Wordt het Bernal, of toch Sivakov?

Bij INEOS Grenadiers hebben ze nogal wat te kiezen. Egan Bernal is de kopman, maar met Pavel Sivakov en Daniel Felipe Martínez kan de Britse formatie alle kanten op. Op Strava maken de heren het er niet makkelijker op, door in de laatste trainingen voor de Giro nog even huis te houden. Bernal lichtten we vorige week al uit en de Colombiaan heeft in zijn laatste dagen in Europa nog even een tandje bij geschakeld. De KOM op de Col de Braus was niet veilig. Op 2,75 kilometer van de klim (aan 6,5 procent gemiddeld) reed Bernal de oude toptijd van ene Tadej Pogacar met vijf seconden uit de boeken. Bernal knalde 6.11 minuten aan 383 watt gemiddeld omhoog. Bernal tikte maximaal de 556 watt aan. Daarmee maak je je soepje wel warm in de magnetron...

De nog altijd maar 24-jarige klimmer kan in de Giro rekenen op een geweldige ploeg, met Sivakov als beschermde renner. De Rus - die recent nog zesde werd in de Tour of the Alps - scherpt zijn vorm verder aan in Andorra. Waar Bernal één KOM overlegde, daar reed Sivakov er in een weekje drie uit de boeken. Het begon op 29 april op de zogenaamde 'Cs 131 Climb' (zie hieronder). Op de klim van 10,21 kilometer aan 7,3 procent gemiddeld knalde Sivakov in 29.24 minuten omhoog. Daarmee was hij maar liefst 36 seconden sneller dan de oude toptijd van Carlos Verona (Movistar) uit 2020. Verona overlegde toen tijdens een trainingsritje bijna 6 watt per kilogram over een half uur. Sivakov ging dus nóg harder.

Een dag later haalde de schaduwkopman van INEOS opnieuw uit, dit keer op het segment 'Compartido Col de Pal-Port de Cabús'. Dit keer ging het over 6,04 kilometer aan 7,2 procent gemiddeld. De oude toptijd van Ben O'Connor uit 2020 was niet bestand tegen Sivakov die er 26 seconden onder dook. Dat zijn andermaal geen halve maatregelen. Om dat af te toppen, gaan we naar 3 mei. Sivakov reed afgelopen maandag op de klim 'cm-climb' een recordtijd van Vincenzo Nibali van de kaart. Extra indrukwekkend is dat de toptijd van Nibali dateert uit de Vuelta a España van 2018, in volle koers dus. Sivakov reed desondanks twaalf seconden sneller omhoog op het stuk van 6,48 kilometer aan 8,1 procent gemiddeld.

Zorgen Bardet, Buchmann en Foss voor kopzorgen?

Als we jullie aan het twijfelen hebben gebracht in het vraagstuk 'Bernal of Sivakov', doen we er graag nog een schepje bovenop. Met al die favorieten voor het Giro-podium zien veel wielerfans misschien wat namen over het hoofd. Romain Bardet is er ongetwijfeld één van. De Fransman van Team DSM werd dit jaar achtste in de Tirreno en negende in de Tour of the Alps, en hij zou zomaar met goede benen aan de Girostart kunnen staan. Op 30 april en 4 mei reed Bardet drie KOM's aan diggelen, stiekem weggestopt in het Franse Royan. Op 30 april was het raak voor Bardet op het segment 'gergovie by daguinus'. Het klimmetje van 4,27 kilometer aan 7,6 procent werd door Bardet verorberd in 13:06 minuten. Dat was vijf seconden sneller dan de bestaande toptijd uit 2020. Derde tijd is nu die van Rémi Cavagna uit 2016...

Op 4 mei gingen er zelfs twee KOM's aan door Bardet. Eerst was hij sneller dan de oude toptijd op het segment 'Chemin des Gannes / rue du Sucquet' en vervolgens noteerde hij de snelste tijd ooit op het segment 'Côte de dételée'. We moeten hier wel bij zeggen: Bardet trainde op deze dagen op wegen waar toch niet al te veel toppers langskwamen in hun carrière. Het is slechts een kleine kanttekening. Dat geldt ook wel een beetje voor de toptijd van Emanuel Buchmann in Pinos Genil, op 28 april. De Duitser van BORA-hansgrohe toonde zich op de zogenaamde 'Camino De La Cantora De Mórmoles Climb'. De klim van 2,79 kilometer aan 10,5 procent ging in 9:08 minuten; negen seconden sneller dan de oude toptijd uit 2017. Buchmann overlegde gemiddeld 380 watt, met zijn gewicht van 59 kilo toch een gemiddelde van 6,44 watt per kilogram. Netjes!

Wie misschien ook niet genoteerd staat bij velen in de Giropooltjes is Tobias Foss. Jumbo-Visma gokt per slot van rekening op George Bennett, maar zijn Noorse ploegmaat gaat lekker in aanloop naar de Giro. Op 29 april ging hij op pad met Koen Bouwman en was het raak op de 'Taucho Climb' (zie hieronder). De klim van 6,31 kilometer aan 8,9 procent werd omhoog geknald in 20:48 minuten door Foss. Dat was maar liefst 32 seconden sneller dan dat Louis Vervaeke was in februari van dit jaar. Vervaeke reed toen aan 411 watt gemiddeld omhoog, 6,32 watt per kilogram zo ongeveer. Dat Foss in staat is om nog meer vermogen weg te trappen aan dik twintig minuten, zal Bennett en Jumbo-Visma tevreden stellen...

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws