Giacomo Nizzolo verslaat Arnaud De Lie in Tro Bro Léon; Nils Eekhoff verrassend derde Wielrennen
Wielrennen

Giacomo Nizzolo verslaat Arnaud De Lie in Tro Bro Léon; Nils Eekhoff verrassend derde

Giacomo Nizzolo verslaat Arnaud De Lie in Tro Bro Léon; Nils Eekhoff verrassend derde

Giacomo Nizzolo heeft de veertigste editie van de Tro Bro Léon gewonnen. De Italiaan van Israel-Premier Tech was na een slopende koers de snelste in de sprint van een elitegroepje. Arnaud De Lie werd tweede, de Nederlander Nils Eekhoff (Team DSM) werd verrassend derde.

Welgeteld 204 kilometer moesten de dappere dodo's die naar Bretagne waren afgereisd overwinnen. Er waren maar liefst 27 onverharde stroken opgenomen in het ellenlange parcours. Deze onverharde stroken stonden in de lokale volksmond oorspronkelijk bekend als 'ribinou', waarna ook de wielerwereld deze term heeft overgenomen. De ribinou zorgen er vrijwel elke editie weer voor dat de koers uitmondt in een ware afvallingsrace. Bovendien moesten er een aantal kasseistroken overwonnen worden, wat de koers nóg zwaarder maakte.

Ondanks dat de meeste wereldtoppers in het klassieke werk geen acte de présence gaven in startplaats Plouguerneau, stond er wel aardig wat schoon volk aan de start. Zo zetten mannen als De Lie, Romain Gregoire, John Degenkolb, Hugo Hofstetter, Axel Zingle en Alexander Kristoff hun handtekening op het startformulier van de wedstrijd, die om 11.50 uur officieel van start ging.

Kopgroep van drie zingt het niet uit, Nizzolo klopt De Lie en Eekhoff in sprint van sterk uitgedunde groep

Na ongeveer tien kilometer koers was de eerste kopgroep van de dag een feit. Morné Van Niekerk (St Michel - Maver - Aubic93), Maël Guégan (CIC U Nantes Atlantique) en Damien Girard (Nice Métropole Côte d'Azur) mochten zich met zijn drieën de tête de la course noemen. Het peloton bestempelde deze groep als zijnde niet gevaarlijk en liet de voorsprong oplopen tot boven de zes minuten. Op 65 kilometer vond het pak het wel welletjes en werd er besloten om fanatiek te gaan achtervolgen. In die achtervolging namen de ploegen van Kristoff (Uno-X) en De Lie (Lotto-Dstny) het voortouw. Als direct gevolg daarvan zagen de drie koplopers hun voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. 15 kilometer later was het dan ook al over en uit voor Van Niekerk, Guégan en Girard.

In de slotfase ontstond er een elitegroepje van circa twintig renners, met daarin onder meer topfavorieten De Lie en Kristoff. Ook Nizzolo, Eekhoff en Anthony Turgis lieten zich van voren zien. Ook deze elitegroep brak uiteindelijk in meerdere stukken uiteen, waarna Nizzolo zich in de sprint de allersterkste toonde. Hij verwees De Lie en Eekhoff naar respectievelijk de tweede en derde plaats.

Uitslag Tro Bro Léon 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news