Milan verrast met overwinning in eerste sprintersetappe Giro d'Italia: Dekker tweede, Groves derde Wielrennen
Wielrennen

Milan verrast met overwinning in eerste sprintersetappe Giro d'Italia: Dekker tweede, Groves derde

Milan verrast met overwinning in eerste sprintersetappe Giro d'Italia: Dekker tweede, Groves derde

Jonathan Milan heeft daags na de sensationele tijdritzege van Remco Evenepoel op verrassende wijze de tweede etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. In een hectische slotfase was de Italiaan van Bahrain Victorious de snelste sprinter van het peloton, dat zonder Mads Pedersen de laatste kilometer in trok. David Dekker werd opvallend maar bovenal knap tweede, Kaden Groves derde.

De tweede etappe was de eerste van in totaal zeven ritten in de Italiaanse rittenkoers die meer dan 200 kilometer lang zijn. In deze tweede etappe, die Teramo en San Salvo als respectievelijk start- en finishplaats kende, moest het nog volledige deelnemersveld 202 kilometer afleggen. Onderweg waren er twee noemenswaardige, gecategoriseerde beklimmingen opgenomen in het parcours. Dat waren de Silvi Paese (4,2 kilometer aan 5,4 procent) en de Ripa Teatrina (1,9 kilometer aan 5,8 procent), die logischerwijs allebei ingeschaald waren als cols van de vierde categorie. Echte angst leken deze kleine puistjes niet te gaan inboezemen bij de sprinters, temeer omdat ze al op meer dan tachtig kilometer van de meet opdoemden.

In de eerste sprintersmogelijkheid was het uiteraard nog even gissen naar wie er goed zou zijn, maar mannen als Pedersen, Fernando Gaviria, Groves, Mark Cavendish, Simone Consonni en Pascal Ackermann leken zich te hebben ontpopt tot topfavorieten om te triomferen op de brede banen van San Salvo. Om 12.30 uur klonk het officiële startschot, waarna een vijftal renners vliegensvlug het ruime sop koos. Paul Lapeira (AG2R Citroën Team), Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (EOLO-Kometa), Alessandro Verre (Arkéa-Samsic) en Stefano Gandin (Corratec) vormden met z'n vijven de eerste kopgroep in de 106e editie van de Giro.

Verslag loopt verder onder tweet.

Vijf vluchters krijgen vrijgeleide van peloton, dat wordt gecontroleerd door Trek-Segafredo en Alpecin-Deceuninck

Nadat de vijf vluchters ertussenuit waren gepiept, deed er zich al snel het 'standaard sprintersetappe-scenario' voor. De koplopers kregen de spreekwoordelijke zegen van het peloton, dat de voorsprong in het begin rijkelijk liet oplopen (tot vijf à zes minuten). Het waren Trek-Segafredo en Alpecin-Deceuninck die er, in dienst van respectievelijk Pedersen en Groves, vervolgens voor zorgden dat het voorgift van de drie Italianen en de twee Fransmannen niet al te ver de pan uit rees.

Op een zeker moment liepen de knechten van Pedersen en Groves dermate hard van stapel dat de voorsprong van het vijftal slonk tot een minuut. En dat terwijl er nog honderd kilometer te gaan was. Zodoende besloten beide formaties de touwen wat te laten vieren, met als gevolg dat het gat weer vergroot werd naar drie minuten. Met nog ongeveer honderd kilometer voor de boeg, liet Verre zijn medevluchters gaan, waarop de 21-jarige debutant in een grote ronde al snel werd ingerekend door het pak.

De vier overgebleven vluchters snoepten de meeste punten bij de tussensprint, die op ongeveer negentig kilometer van de meet lag, alvast mee. Toch werd er in het peloton fanatiek meegedaan om de resterende punten. Met name Pedersen, Matthews en Gaviria leken hun zinnen te hebben gezet op de Maglia Ciclamino. Niet lang na de tussensprint lag ook de tweede gecategoriseerde beklimming van de dag te wachten. Aldaar werd, na twee mooie sprintjes tegen Champion, dat Lapeira zich na afloop van de rit in de bergtrui zou mogen hijsen. Nadat zijn Maglia Azzurra-project met succes volbracht was, liet de AG2R Citroën Team-coureur zich inhalen door het peloton, wat resulteerde in nog drie koplopers.

Pedersen mist sprint als gevolg van valpartij in peloton: Milan verrast met sprintzege, Dekker wordt tweede

Gandin, Champion en Bais reden continu zo'n anderhalve minuut voor het peloton uit. Logischerwijs waren ook zij als een vogel voor de kat. Het gevecht tegen de bierkaai strandde op zo'n dertig kilometer van de finish. Het peloton denderde nog altijd door onder aanvoering van Trek-Segafredo en Alpecin-Deceuninck, maar ook Team DSM (in dienst van supertalent Marius Mayrhofer) mengde zich in de achtervolgingsdebatten.

In de ietwat nerveuze slotfase maakten de dienstdoende sprintersploegen zich op voor de eerste eindsprint van deze Giro. Op vier kilometer van de finish gooide een fikse crash roet in het eten van Pedersen, die zijn kansen in rook zag opgaan. Tot overmaat van ramp ging zijn ploegmaat Daan Hoole hard tegen het asfalt. De rest van de sprinters leek gevrijwaard gebleven van de val. In de spannende slotfase was het Gaviria die, inmiddels traditiegetrouw, van ver aanging. Hij werd echter overrompeld door de rest van het sprintersgilde. Verrassenderwijs was het Milan die zich vanuit het wiel van Groves lanceerde en richting de overwinning sprintte. Dekker werd knap tweede namens Arkéa Samsic, Groves moest genoegen nemen met de derde stek. Arne Marit werd knap vierde, Gaviria zesde.

Uitslag etappe 2 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van etappe 2 in Giro d'Italia 2023 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws