Gilbert komt op voor renners na valpartij Burgos: 'Wij zijn altijd de dupe van nalatigheid UCI' Wielrennen
Wielrennen

Gilbert komt op voor renners na valpartij Burgos: 'Wij zijn altijd de dupe van nalatigheid UCI'

Gilbert komt op voor renners na valpartij Burgos: 'Wij zijn altijd de dupe van nalatigheid UCI'

De veelbesproken valpartij in de tweede etappe van de Ronde van Burgos heeft al heel wat discussies aangewakkerd. Vanuit verschillende hoeken wordt er gereageerd, zo ook door Philippe Gilbert. De coureur van Lotto Soudal uit zijn zorgen rondom de veiligheid in het peloton en roept op tot actie.

Op dag twee werden de renners in de Ronde van Burgos opgeschrikt door een massale valpartij. Deze vond plaats bij het passeren van een gevaarlijke verkeersdrempel in de laatste kilometer. Het was David Dekker van Team Jumbo-Visma die als eerste onderuit ging, waarna ook vele andere renners tegen het asfalt klapten. De organisatie legde de oorzaak van de crash uiteindelijk bij Dekker zelf, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Gilbert voelt zich geroepen om via Twitter te reageren op het incident. 'Als vertegenwoordiger van de Atletencommissie van de UCI steek ik alle renners die onderuit gingen in de Ronde van Burgos een hart onder de riem. Ik verdedig de veiligheid van de renners en keur deze gang van zaken af!'

Gilbert vindt dat het tijd is voor actie

De 40-jarige renner, die na dit seizoen afzwaait, zet zich in om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen. Dat wil echter nog niet zo goed vlotten. 'Ik heb de UCI gevraagd om een protocol op te stellen waarbij parcoursen van tevoren gecontroleerd en goedgekeurd worden, vooral bij de finishes. Dit is helaas nog altijd niet gebeurd...'

Gilbert windt er geen doekjes om: er moet actie ondernomen worden. 'Helaas zijn de renners altijd de dupe van de nalatigheid. Het is tijd om zulke veiligheidskwesties serieus te nemen. Er zullen dingen moeten gaan veranderen.' De tweede etappe werd uiteindelijk gewonnen door Timo Roosen (Team Jumbo-Visma), die zijn ploeggenoten Edoardo Affini (tweede) en Chris Harper (derde) mee het podium op mocht nemen. Naar eigen zeggen wist de voormalig Nederlands kampioen niet dat zich achter hem een massale valpartij voordeed.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws