Giro-peloton miskijkt zich volledig op kopgroep: Benjamin Thomas is de gelukkige winnaar Wielrennen
Wielrennen

Giro-peloton miskijkt zich volledig op kopgroep: Benjamin Thomas is de gelukkige winnaar

Giro-peloton miskijkt zich volledig op kopgroep: Benjamin Thomas is de gelukkige winnaar

Benjamin Thomas (Cofidis) heeft de vijfde rit van de Giro d'Italia naar zijn hand weten te zetten. In Lucca bleek hij na een razendspannende finale de beste van een late vlucht van vier, waar het peloton zich aan misrekende.

Voor de derde dag op rij stapte het peloton op voor een schijnbare mogelijkheid voor de aanwezige rappe mannen, wat direct aangeeft waarom zij en masse af waren gereisd naar de Grande Partenza in Turijn. Was het de afgelopen twee dagen nog met een schuin oog kijken naar een heuveltje in de finale, nu boezemden juist de hoogtemeters vanuit het vertrek angst in.

Starten deden we namelijk in Genua, vanwaar de heuvels nooit ver weg zijn. Het peloton bleef de kust in zuidelijke richting volgen en moest daarbij direct omhoog, maar het begin baarde een muis. Ewen Costiou (Arkéa - B&B Hotels), Lewis Askey (Groupama-FDJ) en Matttia Bais (Polti-Kometa) demarreerden vanuit het vertrek, maar het bleek opnieuw eerste keer, goede keer.

Jakobsen vroeg in moeilijkheden

Simon Geschke (Cofidis) en Manuele Tarozzi (VF Group-Bardiani) wisten de aansluiting te maken, maar ondertussen sloeg de twijfel al toe in de ploegleidersauto van Arkéa-B&B Hotels. Costiou, hun man voor de zwaardere ritten, werd aangemaand om zich weer af te laten zakken tot in het peloton. Daar posteerden de spurtersploegen Soudal Quick-Step (Merlier) en Lidl-Trek (Milan) zich intussen op kop, waardoor de TV-kijker zich een tijd lang kon vergapen aan de prachtige Ligurische kust.

Centraal in deze rit stond de Passo del Bracco, een klim van 15,9 kilometer aan 3,8 procent. Richting dit obstakel nestelden de mannen van Alpecin-Deceuninck zich van voren in het peloton, wetende dat hun snelle man Kaden Groves uitstekend omhoog gaat. Jimmy Janssens verzorgde het tempo namens de formatie en dat leidde al héél snel tot moeilijkheden bij Fabio Jakobsen, die Gijs Leemreize en Julius van den Berg net als dinsdag bij zich kreeg als waakhonden.

Lees verder onder de video.

Zodoende werd het andermaal een lijdensweg voor de pezige Jakobsen, maar hij was niet de enige sprinter die het lastig kreeg. Richting de top moesten ook Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Caleb Ewan (Jayco AlUla), Fernando Gaviria (Movistar) en Giovanni Lonardi (Polti-Kometa) de groep laten gaan, alhoewel het verdict voor hen aan de top wel meeviel. Met name de mannen van Merlier handelden adequaat, waardoor de sprinter in de afzink weer terug kon keren.

Etappe ontsierd door valpartijen

Na de beklimming nam Alpecin-Deceuninck een adempauze, waardoor het peloton enige tijd stapvoets verder reed. Dit zorgde er zelfs voor dat Jakobsen zijn verloren minuten in no time goed kon maken, waardoor het peloton en groupe de weg naar Lucca voort kon zetten. Een tussensprint was nog een welkom tussendoortje, maar daar werd men plots opgeschrikt door een harde val van Christophe Laporte.

De coureur van Visma | Lease a Bike wilde bij het terugzakken wat zeggen tegen een conculega van Alpecin-Deceuninck, maar zag daarbij een put over het hoofd en klapte hard tegen het asfalt. De Fransman bleef even achter op de tarmac en keek geschrokken naar zijn zere enkel en enkele schaafwonden, maar nam even later wel weer plaats op zijn tweewieler om terug te keren in het peloton.

Lees verder onder de video.

Terwijl Laporte achterbleef, maakten vier andere mannen na de tussensprint gebruik van de vertwijfeling om ervoor te gaan rijden. Met Benjamin Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Enzo Paleni (Groupama-FDJ) en Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) waren er redelijk wat PK's present bij die poging, wat de spurtersploegen ertoe deed beslissen om hun mannen direct weer te mobiliseren: Alpecin-Deceuninck, Soudal Quick-Step en Lidl-Trek sloegen de handen ineen om de voorsprong niet te groot te laten worden.

Even later viel er op 33 kilometer van de aankomst een nieuwe crash te betreuren, met Alan Riou (Arkéa-B&B Hotels), Davide Piganzoli, Giovanni Lonardi (Polti-Kometa) en Riley Pickrell (Israel-Premier Tech) als gehavenden. Met name die laatste moest even blijven staan, daar hij een hoofdwond had opgelopen bij zijn botsing met wat straatmeubilair. Daniel Felipe Martínez lag er als nummer drie van het klassement ook bij, maar de Colombiaan van BORA-hansgrohe kon zijn weg met alleen wat schade aan de hand vervolgen.

'Kansloze' kopgroep maakt het peloton knap lastig

Enkele kilometers later was het wéér raak, met onder meer Tobias Foss (INEOS Grenadiers), Michael Woods, Nadav Raisberg (Israel-Premier Tech), Lorenzo Milesi (Movistar), Henok Mulubhran (Astana) en Attila Valter (Visma | Lease a Bike) als slachtoffers. De nervositeit nam zienderogen toe, al dan niet doordat de spurtersploegen veel moeite hadden om de koplopers bij de lurven te grijpen.

Het tempo lag hoog, maar op vijftien kilometer van de aankomst was er nog altijd sprake van één minuut voorgift. Zodoende werden er nieuwe troepen ingeschakeld om te helpen, met Jayco AlUla, Visma | Lease a Bike en Intermarché-Wanty. Richting de technische slotfase bleef de voorgift echter rond de 45 seconden schommelen, wat met nog zeven kilometer voor de boeg best veel was.

Thomas was de man die de motor was vooraan, terwijl daarachter één voor één mannen werden opgesoupeerd. Hardrijders als Josef Cerny en Edoardo Affini des spijt, ze kregen het niet direct dicht. Met nog drie kilometer te gaan was er nog altijd sprake van een voorgift van dertig tellen, waarmee het voordeel duidelijk voor de mannen van voren was. En dan viel het ook nog eens stil...

Pietrobon deed de hele tijd alsof hij niet mee kon rijden, maar viel onder het vod toch aan. Als een dief reed hij weg van een medevluchters, maar de anderen lieten dat niet gebeuren. Thomas was uiteindelijk de betere van Valgren en won de rit. De spurt van het peloton werd gewonnen door Milan.

Uitslag etappe 5 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 5 Giro d'Italia 2024 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws