Giro-start in Hongarije: 'Vervelende trip' voor Mollema, Van der Poel en Dumoulin schitteren Wielrennen
Wielrennen

Giro-start in Hongarije: 'Vervelende trip' voor Mollema, Van der Poel en Dumoulin schitteren

Giro-start in Hongarije: 'Vervelende trip' voor Mollema, Van der Poel en Dumoulin schitteren

De Grande Partenza van de Giro d'Italia 2022 is momenteel volop bezig en het laat de renners na twee coronajaren niet onberoerd. De start in Boedapest is bedoeld als groot wielerfestival, maar in de praktijk blijkt dit iets moeilijker dan gedacht. In de Leiderstrui probeerde wat sfeer te proeven rondom het Heldenplein, waar de ploegenpresentatie woensdagavond plaatsvond.

Het eerste wat opviel was de herkenning van taal. Niet dat de verslaggever van dienst een woordje Hongaars spreekt, dat zeker niet. Het was echter opmerkelijk hoeveel Nederlands er werd gesproken onder de fans. Hoe dichter bij het podium, des te vaker er een woordje of kreet in de eigen taal opviel. Hongaren waren er zeker ook in groten getale, maar dan voornamelijk om het wielerfestivalevenement - Boedapest staat sowieso bekend om festivals als Sziget - mee te maken.

Voor de rest ademt het nog weinig wielrennen in Boedapest en omgeving. In de bus onderweg naar de teampresentatie was er voornamelijk irritatie over de wegafzettingen die het evenement veroorzaakte en op de weg van het vliegveld naar het centrum van de stad waren er enkel afbeeldingen op de draaideuren van de airport en enkele billboards op te merken. Wandelend door de stad zelf is er geen enkele indicatie dat hier binnen luttele uren een wielerfeest moet losbarsten.

Giro-start in Hongarije: 'Vervelende trip' voor Mollema, Van der Poel en Dumoulin schitteren
Écht druk was het niet op het Heldenplein Boedapest

Ook bij de presentatie zelf viel het op hoe er door de locals tegen het wielrennen werd aangekeken. De namen Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin zeiden de aanwezigen soms niets, maar bij het aankomen van de Nederlandse blikvangers werd er wel degelijk afgegaan op het juichsalvo van de meute daarvoor. 'Matjö who?', reageerde één van de aanwezigen, met de geniale uitvinding van drie halve liter-blikken bier in het achterzakje van zijn CCC-wielershirt uit 2020.

Giro-start 'pain in the ass' voor Bauke Mollema

Ook onder de renners heerst er verdeeldheid. Bauke Mollema was er woensdag tijdens een persconferentie van de RCS uitgesproken over. 'Een pain in the ass', was het antwoord op een vraag van een Nederlandse journalist wat hij van de start in Boedapest vond. 'Ik heb geen typisch Giro-gevoel en ben blij als we in Italië zijn.'

'Deze hele trip is eigenlijk maar vervelend', vervolgde de Groninger, die zich ook niet thuis voelde in de miljoenenstad Boedapest. 'Ik voel me hier niet veilig met al dat verkeer.' Niet gek, daar het hectische stadsleven van de hoofdstad van Hongarije niets van doen heeft met fietsen. Auto's toeteren er af en aan en zelfs als voetganger op een zebrapad waan je je hier niet veilig. En onderscheid maken voor deelnemers van een wielerronde doen ze ook niet.

Giro-start in Hongarije: 'Vervelende trip' voor Mollema, Van der Poel en Dumoulin schitteren
Bauke Mollema is geen fan van de start in Boedapest

Sowieso is het de vraag of de grote ronde hier wel thuishoort, maar dat is een vraag die je jezelf beter kunt stellen in een verstopt alineaatje in een sfeerverslagje. Hongarije staat nou niet bekend als het meest vriendelijke land van Europa en maakte zich uitgerekend woensdag weer eens impopulair door hun veto uit te spreken tegen het sanctiepakket van de EU tegen Rusland. Premier Viktor Orbán is nou ook niet bepaald een lieverdje, maar vragen erover gaat de Giro-organisatie RCS liever uit de weg.

Van der Poel en Dumoulin blinken op Heldenplein

Door naar het 'leuke' deel van de ploegenpresentatie, waar naast lokale held Attila Valter en tweevoudig Giro-winnaar Vincenzo Nibali de handen meer dan op elkaar gingen voor het Nederlandse duo Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin. Van der Poel shinede in zijn olijfgroene Alpecin-Fenix-tenue, een ideetje uit de koker van de Italiaanse sponsor Fenix.

Op Hősök tere, vrij vertaald het Heldenplein, behoorden de twee landgenoten tot dé blikvangers. Bij aankomst van de bus van Alpecin-Fenix was het mooi om te zien hoe jonge kids zich vergaapten aan Van der Poel, die rondom het Heldenplein duidelijk dé aanjager is voor de toekomstige generatie wielerfans.

Giro-start in Hongarije: 'Vervelende trip' voor Mollema, Van der Poel en Dumoulin schitteren
Mathieu van der Poel en zijn ploeggenoten trokken veel bekijks bij de ploegenpresentatie

Ook bij Dumoulin, terug in zijn favoriete wedstrijd, kon er een flinke glimlach vanaf. De Limburger werd luidkeels toegejuicht door de meute en dat moet hem ongetwijfeld tevreden hebben gestemd. Vanuit Nederlands oogpunt is er in ieder geval genoeg om van te genieten en laten we hopen dat de wat haperende Grande Partenza in Boedapest slechts een voorgerecht is voor een mooie corsa van 2,5 week in Italië!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws