Column: We kunnen niet meer onder een nieuwe Giro-zege van Tom Dumoulin uit Wielrennen
Wielrennen

Column: We kunnen niet meer onder een nieuwe Giro-zege van Tom Dumoulin uit

Column: We kunnen niet meer onder een nieuwe Giro-zege van Tom Dumoulin uit

De overanalyse: het is misschien wel een van de meest fascinerende fenomenen voorafgaand aan een grote ronde. Journalisten, pooltjesinvullers, analisten en andere liefhebbers kunnen er allemaal behoorlijk wat van, zeker omdat de uitspraken van menig wielrenner doorgaans behoorlijk wat ruimte voor interpretatie overlaten.

Disclaimer: In de Leiderstrui is niet verantwoordelijk voor Giropooltjes die naar aanleiding van deze column weer compleet omgegooid moeten worden.

Ik wil mezelf geen kenner noemen op het gebied van de menselijke psyche, maar sinds ik wel eens een paar seizoenen ‘Wie is de Mol?’ gekeken heb, ben ik ontzettend bekend met het begrip tunnelvisie. Je ziet wat je wil zien, je hoort wat je wil horen en denkt wat je gelooft. Eigenlijk ben je constant bezig met het vinden van de bevestiging dat hetgeen wat jij denkt ook daadwerkelijk zo is. Je vindt bewijs dat niet bestaat, maar je omarmt het alsof het je eigen kind is. En niemand die eraan mag komen.

Eerder deze week publiceerden we op deze website onze topfavorieten voor de roze trui in de Giro d’Italia. Tom Dumoulin schopte het tot de top tien, maar dat was kennelijk voordat we alle interviews van hem de afgelopen maand gingen nalezen. Anders hadden we hem wel met stip op één gezet. Je hoort het goed: het staat onomstotelijk vast dat Dumoulin dit jaar zijn tweede Giro-zege weet binnen te hengelen. Twijfels? Na vandaag toch zeker niet meer!

Waarom? Nou wel hierom:

2 april 2022: Lekke band houdt Dumoulin van podium in Volta Limburg Classic

Als we één ding geleerd hebben uit de Volta Limburg Classic, dan is het wel dat Dumoulin ‘zich een stuk beter voelde’ dan in de weken voorafgaand aan die wedstrijd. Hij had naar eigen zeggen ‘niet de benen’ om bij iedereen weg te rijden. Wij vermoeden dat hij hiermee bedoelt de benen voor een sprint te hebben. Helaas gooide de lekke band roet in het eten, anders had hij Arnaud De Lie (de uiteindelijke winnaar) zo stof doen vreten.

5 april 2022: Laatste Giro-voorbereidingen voor Dumoulin

Dumoulin blikt vooruit op zijn laatste Giro-voorbereidingen en laat weten dat het ontzettend ‘afzien’ zal worden. Dit vertelt hij om de concurrentie alvast zand in de ogen te strooien. De tegenstanders moeten namelijk het idee krijgen dat de Nederlander óók een mens is. Op die manier zullen zij tijdens de zware Giro-etappes extra teleurgesteld zijn als Dumoulin amper hijgend bij hen in het groepje zit. En dat is een heerlijke psychologische overwinning.

9 april 2022: Dumoulin praat over Giro-tactiek

Voorafgaand aan de Amstel Gold Race blijkt wel hoe groot de intrinsieke motivatie van Dumoulin is om te presteren in de Giro d’Italia. Hij voelt zich uitgedaagd door de jongere generatie en wil vooral zichzelf bewijzen. Dat is nodig, omdat hij de Giro natuurlijk al een keer gewonnen heeft. Je kunt jezelf alleen maar verbeteren door nieuwe doelen te stellen. Met andere woorden: de Dumoulin van nu is beter dan die van toen. Al is het alleen maar omdat hij óók nog meer ervaring heeft dan in 2017.

10 april 2022: Dumoulin onzichtbaar in de Amstel Gold Race

Dumoulin finishte als dertigste in de Amstel Gold Race, maar we zijn ervan overtuigd dat dat niets betekent. Van de renners die voor hem eindigen, doen alleen Mathieu van der Poel, Jan Tratnik en Lilian Calmejane ook mee aan de Giro. De eerste twee gaan sowieso al niet voor een klassement, terwijl Calmejane een beduidend mindere tijdrit heeft dan Dumoulin. Geen concurrentie dus.

26 april 2022: Zeeman verwacht veel van Dumoulin

Merijn Zeeman is ploegleider bij Jumbo-Visma en weet daarom als geen ander wat hij van Dumoulin kan verwachten. Hij noemt de coureur in kwestie ‘een speciale renner’, wat het volgens hem heel interessant maakt. Wij zouden het ook interessant vinden als je als ploegleider al weet dat er een fantastisch overwinningsfeestje gepland staat bij de finish in Verona.

Kortom: dat wordt puur genieten.

Vooral als we de Giro met flink wat korrels zout tot ons nemen.

Jannick van der Hooft (E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws