Groenewegen doet het weer: Amsterdammer wint Saudi-spurt na lekke band Ewan Wielrennen
Wielrennen

Groenewegen doet het weer: Amsterdammer wint Saudi-spurt na lekke band Ewan

Groenewegen doet het weer: Amsterdammer wint Saudi-spurt na lekke band Ewan

Dylan Groenewegenheeft de laatste rit in de Saudi Tour op zijn naam geschreven na een krachtsspurt om U tegen te zeggen. De leiderspositie van Maxim Van Gils kwam op de slotdag niet in gevaar, waardoor de Belg de eindwinnaar is van deze ronde.

Na de veeleisende koninginnenrit van vrijdag kregen de renners in de slotetappe van zaterdag een stuk minder zware kluif te verwerken. Volledig vlak, bijna geen wind; leider Maxim Van Gils zal scherp, maar met vertrouwen van start zijn gegaan deze morgen.

Charmig en Steimle vallen aan, De Gendt en Maas controleren

Desondanks werd hij meteen op de proef gesteld. De nummer zeven van het klassement, Anthon Charmig van Uno-X, meldde zich namelijk in de kopgroep van de dag. Ook Quick Step-hardrijder Jannik Steimle was present, evenals Charmigs ploeggenoot Martin Urianstad en de Griek Polychronis Tzortzakis. Het peloton zag het potentiële gevaar en gaf de vier niet meer dan twee minuten cadeau.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Jan Maas (Team BikeExchange-Jayco) waren de mannen die het tempo voor hun rekening namen, met wat hulp van de jongens van BORA-hansgrohe. Deze drie ploegen zorgden er voor dat de voorsprong van de vier met nog dertig kilometer voor de boeg terugviel naar één minuut.

Op 23 kilometer van de meet reed Roger Kluge, één van de voornaamste helpers van Caleb Ewan, lek. Dit gaf de mannen vooraan mogelijk wat extra motivatie, met name Steimle zette als tijdrijder nog een tandje bij. Hierdoor bleef de voorsprong rond de 45 seconden steken.

De Duitser liet op twintig kilometer van de finish zijn medevluchters achter, terwijl zijn ploegmaten van Quick Step-Alpha Vinyl in het peloton stoorzender begonnen te spelen. Met het wegvallen van Kluge en ook De Gendt, wiens werk er opzat na een lange dag, kon dit nog wel eens een interessant steekspel worden in de finale.

Sprintersploegen hebben flinke kluif aan Steimle, lekke band Ewan

Steimle, wiens bijnaam 'de Buffel' is, deed zijn koosnaam eer aan met dit nummertje. In de achtergrond sloten de sprintersploegen, met ook Cofidis, het alsnog op een akkoordje om de beresterke Duitser bij te benen. Dit werd gerealiseerd door een tussensprintje voor de bonificatieseconden op tien kilometer van de finish, gewonnen door Danny van Poppel. De Nederlander kon, mits een goede eindspurt, nog het podium bereiken in het eindklassement.

Die move van Van Poppel moet de nummer vier van het klassement, Tim Declercq, aan het denken hebben gezet. De Belg deed een poging om weg te komen, maar slaagde niet in zijn opzet. Hierna kon het vizier dus echt op de sprints, maar jammer genoeg niet met Caleb Ewan. De Australiër reed lek op drie kilometer van de finish, over and out voor hem.

Hierdoor werd de algehele sprintvoorbereiding een soort warboel, met Quick Step in pole position voor de laatste kilometer. Groenewegen zat iets verder, maar de mannen van BORA-hansgrohe namen de Nederlander mee in hun spoor. Uiteindelijk begon de Amsterdammer in het wiel van Van Poppel aan zijn sprint, maar Groenewegen kwam er knap over voor de zege. Dan McLay werd andermaal tweede, Davide Ballerini derde en Van Poppel zelf vijfde.

Uitslag & eindklassement etappe 5 Saudi Tour 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws