Groenewegen schat geslepen vos Cavendish nog altijd hoog in: 'Zelfs met slechte benen kan hij winnen' Wielrennen
Wielrennen

Groenewegen schat geslepen vos Cavendish nog altijd hoog in: 'Zelfs met slechte benen kan hij winnen'

Groenewegen schat geslepen vos Cavendish nog altijd hoog in: 'Zelfs met slechte benen kan hij winnen'

Dylan Groenewgen begon zijn seizoen recent in de Saudi Tour en greep daar gelijk zijn eerste zege van het jaar mee. Later dit seizoen aast de Amsterdammer uiteraard weer op zeges in de Tour de France, waar hij onder andere tegen Mark Cavendish zal strijden. Groenewegen verwacht nog veel tegenstand van de geroutineerde sprinter.

Cavendish vond op de valreep met Astana Qazaqstan nog een ploeg voor dit seizoen. Eerder zag het er slecht uit voor de carrière van de Brit toen het B&B-project van Jerome Pineau flopte. Cavendish heeft de ambitie om absolute recordhouder te worden van het aantal ritzeges in de Tour, wat hij momenteel deelt (34 overwinningen) met wielerlegende Eddy Merckx.

'Het is belangrijker voor hem dat hij eigen weg kan kiezen dan dat hij een sterk team rond zich heeft.'

Dylan Groenewegen

Hoewel Cavendish inmiddels 37 jaar is en Astana niet een ploeg is met een rijke historie qua sprinters, ziet Groenewegen zijn collega sprinter nog altijd als een niet te onderschatten rivaal. ‘Mark weet wat hij doet. Hij is slimmer dan iedereen in het peloton. Zelfs met slechte benen kan hij winnen’, stipt de Nederlander in gesprek met Velonews een nuttige kwaliteit van Cavendish aan.

De slimmigheid van Cavendish is volgens Groenewegen vooral te zien hoe aan hoe hij zich positioneert in volle finale, waarin Cavendish niet zozeer afhankelijk is van zijn eigen ploeggenoten. ‘Hij weet zich te plaatsen in de sprinttrein van concurrenten. Dat is zijn grote talent. Het is belangrijker voor hem dat hij eigen weg kan kiezen dan dat hij een sterk team rond zich heeft’, legt Groenewegen uit.

Groenewegen: 'Hij is zo boos als hij niet wint'

Groenewegen, die zelf vijf etappes tot op heden heeft gewonnen in de Tour, heeft veel bewondering voor Cavendish. ‘Voor mij is hij de beste sprinter ooit, er is niemand beter dan hij. Het zou moeilijk zijn om hetzelfde te presteren als hij. Ik heb nooit een groot idool gehad, maar als er iemand is voor wie ik groot respect heb, dan is het Mark. Zijn motivatie en houding, hij is zo boos als hij niet wint, en blij als hij wel wint. Voor mij is hij de grote sprinter in het wielrennen.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws