Groupama-FDJ stapt in Tour van gekende strategie af: 'Samen zijn ze sterker dan alleen' Wielrennen
Wielrennen

Groupama-FDJ stapt in Tour van gekende strategie af: 'Samen zijn ze sterker dan alleen'

Groupama-FDJ stapt in Tour van gekende strategie af: 'Samen zijn ze sterker dan alleen'

Groupama-FDJ heeft in de selectie voor de Tour de France een heel leuke verrassing in petto: Lenny Martinez debuteert! De 20-jarige Fransman was beoogd voor een tweede Vuelta a España op rij, maar start op 29 juni in Florence, aan de zijde van onder meer David Gaudu en Romain Grégoire.

'Onze strategie verschilt dit jaar van onze traditionele model waarbij een gehele ploeg een leider dient. Dit jaar zullen we onze renners meer vrijheid geven. Gaudu is het centrale element van onze ploeg, maar de andere zeven renners zijn klaar om mee te doen voor overwinningen', aldus sportief directeur Benoit Vaugrenard. 'Lenny Martinez zal daarbij ondersteunend zijn voor David in de bergen, samen zijn ze op dit parcours voor klimmers sterker dan alleen.'

Martinez is met recht de best presterende man bij Groupama-FDJ dit seizoen. Nadat hij vorig jaar al groots debuteerde in de Vuelta met het dragen van de rode leiderstrui en ook won in de CIC - Mont Ventoux, daar vulde hij zijn palmares dit seizoen in rap tempo. Martinez was de beste in Classic Var, Trofeo Laigueglia, Classic Grand Besançon Doubs, Tour du Doubs en Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes. Hij werd tevens tweede in O Gran Camiño (achter Jonas Vingegaard), achtste in Strade Bianche, zevende in Catalonië en achtste in Romandië.

In de Ronde van Zwitserland reed Martinez na een hoogtestage wat anoniem, al leek hij wel in de ronde te groeien en sloot hij af met een zesde plaats in de klimtijdrit op de slotdag. In dat opzicht is zijn selectie voor de Tour niet gek, daar kopman Gaudu al het hele jaar stoeit met z'n vorm en gezondheid. Na het Critérium du Dauphiné liep hij nog tegen een coronabesmetting aan.

Madiot wil vooral gretig Groupama-FDJ zien

Gaudu kijkt wel uit naar de Ronde van Frankrijk, zo vertelde hij op zijn persconferentie op donderdag. 'We willen als ploeg graag met de handen in de lucht over de meet komen. De start van deze Tour is explosief, met veel kandidaten voor de eerste gele trui. Daar horen wij ook bij en voorlopig wijst alles op een goede prestatie vanuit onze kant. De moraal is er.'

Grégoire is op zijn beurt ook goed bezig dit jaar. Net als Martinez debuteerde hij vorig jaar in de Vuelta en net als z'n generatiegenoot (Grégoire is 21) debuteert hij nu in de Tour. Dat doet hij met een etappezege in de Ronde van het Baskenland op zak en recent nog enkele knappe ereplaatsen in de Dauphiné in de rugzak. Gaudu, Martinez en Grégoire worden in de Tour ondersteund door sterke namen als Valentin Madouas, Stefan Küng, Kevin Geniets, Quentin Pacher en Clément Russo.

'Dat ik geen ervaring heb, kan ook in mijn voordeel uitspelen. Ik kan onbevangen koersen', zo stelde de puncher. Dat is iets wat ploegbaas Marc Madiot graag zal horen. 'We moeten zonder angst aan deze Tour beginnen, maar juist met verlangen, honger naar succes en jaloezie.'

Selectie Groupama-FDJ - Tour de France 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws