Groves biedt BikeExchange met sprintzege doekje voor het bloeden na wandeletappe Vuelta Wielrennen
Wielrennen

Groves biedt BikeExchange met sprintzege doekje voor het bloeden na wandeletappe Vuelta

Groves biedt BikeExchange met sprintzege doekje voor het bloeden na wandeletappe Vuelta

Kaden Groves heeft de elfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Na een klassieke wandeletappe kwam het uiteindelijk aan op een massasprint, in de straten van Cabo de Gata. Op de dag dat kopman Simon Yates bij BikeExchange de Vuelta moest verlaten door corona, bood Groves z'n ploeg een mooi doekje voor het bloeden.

191,2 kilometer zonder gecategoriseerde beklimmingen, dat nodigde niet uit om er vol voor te gaan. Nu werden we als wielerfans alweer verwend deze Vuelta, dus was een wandeletappe de renners wel gegund. Het gemiddelde ging alleen in het eerste kwartier boven de veertig per uur, daarna kakte de boel in en kreeg een kopgroep van drie de ruimte. Jetse Bol was namens Burgos-BH van de partij, samen met Vojtech Repa (Kern Pharma) en Joan Bou (Euskaltel-Euskadi).

Vijf ploegen achtervolgen

De drie kregen rap vier minuten voorsprong, alvorens Alpecin-Deceuninck als eerste de controle nam. De ploeg kreeg rap steun van Trek-Segafredo, Arkéa-Samsic en Team BikeExchange-Jayco en later in de rit zette ook BORA-hansgrohe een mannetje bij. Zo hadden we een front van vijf tegen een pro-continentale kopgroep van drie: kansloos dus.

Het zorgde voor een saaie etappe, waarin het verschil constant tussen de anderhalf en twee minuten bungelde. Na honderd kilometer leek er héél even wat sensatie te komen door een waaiervorming in het peloton, maar dat was van korte duur. Het ging simpelweg niet hard genoeg en geen enkele ploeg had baat bij een zware dag.

Alaphilippe valt uit, Bol gaat solo

We hobbelden rustig richting de laatste zestig kilometer, maar net ervoor ging het mis in de kopgroep en het peloton. In een bochtig en heuvelachtig stukje parcours zagen we eerst Repa onderuit schuiven in een bocht en niet veel later lag Julian Alaphilippe op de grond. Waar Repa snel weer opstond en de aansluiting met de koplopers hervond, bleef Alaphilippe zitten. Hij greep naar zijn schouder, kreeg een mitella om en werd de ambulance in getild...

Daar moesten we even van bijkomen. Remco Evenepoel verloor met de wereldkampioen zijn belangrijkste knecht, maar vooral voor Alaphilippe was het de zoveelste tegenslag in een al dramatisch jaar. De gedachten konden worden verzet toen Bol in de kopgroep aan een solo begon. De Nederlander greep de laatste 51 kilometer aan om alleen te gaan, in de wetenschap dat het peloton slechts op een dikke minuut zat.

Krap 37 per uur, gas erop in de slotfase

Bol reed in z'n eentje een halve minuut verder weg bij het pak, waar nog niet echt aanstalten werd gemaakt om het tempo te verhogen. Bij het ingaan van de laatste 45 kilometer stond het gemiddelde van de dag op krap 37 kilometer per uur. Daarmee reed het peloton achter op het langzaamste schema. Bol reed desondanks vrolijk voort, met Repa en Bou die al snel werden ingerekend en klaar waren voor de dag.

In de laatste anderhalf uur van de race was het uitzitten. Het peloton reed over de breedte van de weg en Bol werd op 26 kilometer van de finish ingerekend. Nadat Pedersen de tussensprint voor z'n rekening had genomen, kon de blik op de eindsprint. Nadat de klassementsploegen met succes de laatste drie kilometer in waren geraasd, was het BikeExchange dat de meute naar de slotkilometer bracht. Daarin kwam Trek-Segafredo even sterk naar voren, probeerde Team DSM nog iets, maar hield BikeExchange de touwtjes in handen en werd Groves perfect gelanceerd. Hij maakte het uiteindelijk knap af.

Uitslag etappe 11 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 11 in de Vuelta a España!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws