Guillaume Martin is geen Evenepoel of Pogacar: 'Maar kan me af en toe meten met de besten' Wielrennen
Wielrennen

Guillaume Martin is geen Evenepoel of Pogacar: 'Maar kan me af en toe meten met de besten'

Guillaume Martin is geen Evenepoel of Pogacar: 'Maar kan me af en toe meten met de besten'

Hij geldt als een getalenteerd renner, is afgestudeerd filosoof en bovenal een zeer bewust mens: Guillaume Martin. De 30-jarige Fransman van Cofidis, die afgelopen zomer voor de tweede keer anoniem de top tien van de Tour de France in sloop, verblijft deze weken, net als vele andere coureurs, met zijn team in de Spaanse zon. Daar kletste hij met L'Équipe over zijn status in het peloton en zijn doelen voor komend seizoen: 'Op mijn dertigste verbeter ik nog altijd.

Martin staat bekend om zijn weloverwogen, maar scherpe mening in het wielrennen. Zo schetste hij in zijn boek Het Peloton en ik, geschreven tijdens de Tour de France van 2021, hoe hij het peloton als miniatuurversie van de maatschappij beschouwt, hoe we ontzettend slecht met onze planeet omgaan en hoe we als mensen beter zouden kunnen leven. Een verblijf aan de volgebouwde oostkust van Spanje is dan eigenlijk ook niets voor hem. 'Het is goed om hier te zijn, maar eigenlijk te druk voor mij. Overal zijn renners, in de ontbijtzaal van het hotel zitten soms wel honderd renners.'

Martin is de regelmaat zelve: 'Ik weet wat werkt en niet werkt'

Martin wint weinig wedstrijden en zal nooit meedoen om de podiumplekken in een grote ronde, maar presteert al jaren enorm constant. Zo haalde hij sinds 2019 ieder seizoen de top vijftien van een grote ronde. Geen slechte prestatie, zo vlak achter al het toegenomen grote geweld van de klassementsmannen de laatste jaren. Ook werd hij zesde in Luik-Bastenaken-Luik en de Dauphiné. 'Ik weet inmiddels wat werkt en niet werkt voor mij. Ik ga niet meer iedere winter alles evalueren.'

Op de vraag of het niet vermoeiend is om iedere keer weer voor die plaatsen in de marge te rijden, is Martin stellig. 'Als alles op één lijn ligt, kan ik me soms meten met de besten en dat vind ik erg mooi.' Komend seizoen zullen de Tour én de Vuelta op zijn menu staan en Martin is dan bereid wat te experimenteren. 'Ik ben een constante renner. Ik verlies niet in één rit tijd om dan de dag erop zoveel energie gespaard te hebben om de etappe te kunnen winnen. Maar ik vind het wel leuk om dagen uit te kiezen, dus ik zal in een van de twee rondes het klassement kunnen laten varen', aldus de fietsende filosoof.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws