Cofidis: Alleen met die voor Van Aert zo frustrerende stoot verdient deze ploeg al een dikke voldoende Wielrennen
Wielrennen

Cofidis: Alleen met die voor Van Aert zo frustrerende stoot verdient deze ploeg al een dikke voldoende

Cofidis: Alleen met die voor Van Aert zo frustrerende stoot verdient deze ploeg al een dikke voldoende

Het wielerjaar 2023 zit er weer op en dus nemen we bij In de Leiderstrui het jongste wielerseizoen uitgebreid onder de loep. Volgende ploeg in de rij: Cofidis! Op zich misschien geen ploeg die je meteen in je geheugen gegrift hebt staan, maar dat is niet helemaal terecht. De Franse ploeg kende een uitstekend seizoen.

Eendagswedstrijden 2023: Cofidis

Cofidis is nooit een grote speler geweest in de echt klassiekers, dus kunnen we ze onmogelijk afrekenen op het uitblijven een podiumplaats in een Monument of een andere vooraanstaande eendagskoers in het voorjaar. Toch presteerde de ploeg goed in de de vijf Monumenten. Na Simone Consonni (Milaan-Sanremo, 47e) en Piet Allegaert (Ronde van Vlaanderen, 45e) zorgden Max Walscheid en Guillaume Martin voor lachende gezichten in Parijs-Roubaix (achtste) en Luik-Bastenaken-Luik (zesde). Ion Izagirre was de best geklasseerde op plek veertig in Il Lombardia.

In de iets kleinere eendagskoersen, en dan vooral in Frankrijk, was Cofidis veel beter op dreef. Anthony Perez won de Faun Drôme Classic, Axel Zingle zegevierde met een sterke punch in Classic Loire Atlantique, Victor Lafay schreef de Classic Grand Besançon Doubs op zijn naam en Jesús Herrada was de beste in de Tour du Doubs. In het najaar was het vooral Bryan Coquard die in het eendagswerk nog wat ereplaatsen bij elkaar sprintte.

Cofidis: Alleen met die voor Van Aert zo frustrerende stoot verdient deze ploeg al een dikke voldoende
Guillaume Martin

(Grote) rondes 2023: Cofidis

Cofidis ging overduidelijk niet met de grootste ambities richting de Giro d'Italia, want er ontbrak een grote klassementsman of klimmer en voor de sprints werd Consonni richting Italië gestuurd. De Italiaan sprintte één keer naar top vijf, maar meer zat er niet in het vat voor de formatie. Dat was misschien ook wel ingecalculeerd, want Cofidis ging naar de Tour de France met de best denkbare selectie.

Lafay brak in het openingsweekend in het Baskenland door, door twee dagen op rij met de besten te klimmen. Op dag twee ging hij all-in met een late uitval en hij werd beloond met ritwinst, in de Tour! Wout van Aert sloeg achter 'm op zijn stuur en werd tweede. Op dag twaalf was het nog eens feest, toen Izagirre vanuit de vlucht de sterkste bleek in een lastige bergetappe, waarbij hij Mathieu van der Poel op de laatste klim van de dag frustreerde en solo wegreed. Martin reed na 21 dagen ook nog eens top tien in het eindklassement.

In de Vuelta a España ging Cofidis door met winnen. Dit keer was het Herrada die op dag elf toesloeg vanuit de kopgroep. Sprinter Coquard, die in de Tour enkele knappe ereplaatsen had genoteerd, viel helaas vroeg uit na een val in de Vuelta. Kijken we verder naar de rittenkoersen van Cofidis, dan leverden Martin en Izagirre. Martin werd zesde in de Dauphiné en zevende in de Artctic Race of Norway. Izagirre was zoals altijd op dreef in 'zijn' Ronde van het Baskenland, waar hij derde werd.

Cofidis: Alleen met die voor Van Aert zo frustrerende stoot verdient deze ploeg al een dikke voldoende
Ion Izagirre

Eindcijfer 2023: Cofidis

Een hele, dikke, vette voldoende voor Cofidis. Met deze selectie zo huishouden in de grote rondes, dan verdien je op zich al een 7. Doe daar nog een paar tienden bij voor het verslaan van Wout van Aert in de Tour de France en de redactie van In de Leiderstrui komt uit op een 7,4.

Transfers 2023/2024: Cofidis

Ingaand: Alexis Gougeard (2023VC Rouen 76), Nicolas Debeaumarché (St Michel - Mavic - Auber93), Nolann Mahoudo (CIC U Nantes Atlantique), Ludovic Robeet (Bingoal WB), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Gorka Izagirre (Movistar), Aimé De Gendt (Intermarché - Circus - Wanty), Milan Fretin (Team Flanders - Baloise), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health), Kenny Elissonde (Lidl - Trek) en Ben Hermans (Israel - Premier Tech)

Uitgaand: Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Max Walscheid (Jayco-AlUla), Simone Consonni (Lidl-Trek), Alexandre Delettre (St Michel - Mavic - Auber93), Pierre-Luc Périchon (gestopt), Wesley Kreder (gestopt)

Ones to watch 2024: Cofidis

In de transferlijst van Cofidis vinden we geen grote namen terug, maar toch staan er wel wat interessante renners tussen. Zo keert meester-aanvaller Alexis Gougeard na een jaartje op clubniveau terug in de WorldTour en komen sterke klimmers als Kenny Elissonde en Ben Hermans het front versterken. Stefano Oldani en Ludovic Robeet zijn twee sterke beren voor het eendagswerk en de sprints en Gorka Izagirre gaat weer samen koersen met z'n broer Ion.

Cofidis: Alleen met die voor Van Aert zo frustrerende stoot verdient deze ploeg al een dikke voldoende
Gorka Izagirre komt over van Movistar

Selectie Cofidis 2024

 1. Piet Allegeart
 2. Stanislaw Aniolkowski
 3. Thomas Champion
 4. Bryan Coquard
 5. Aimé De Gendt
 6. Nicolas Debeaumarché
 7. Kenny Elissonde
 8. Rubén Fernández
 9. Eddy Finé
 10. Milan Fretin
 11. Simon Geschke
 12. Alexis Gougeard
 13. Ben Hermans
 14. Jesús Herrada
 15. Gorka Izagirre
 16. Ion Izagirre
 17. Oliver Knight
 18. Jonathan Lastra
 19. Nolann Mahoudo
 20. Axel Mariault
 21. Guillaume Martin
 22. Christophe Noppe
 23. Stefano Oldani
 24. Anthony Perez
 25. Alexis Renard
 26. Ludovic Robeet
 27. Benjamin Thomas
 28. Hugo Toumire
 29. Harrison Wood
 30. Axel Zingle

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws