Hele dag koers, maar hetzelfde resultaat: Pogacar vlamt opnieuw naar ritzege in Ruta del Sol Wielrennen
Wielrennen

Hele dag koers, maar hetzelfde resultaat: Pogacar vlamt opnieuw naar ritzege in Ruta del Sol

Hele dag koers, maar hetzelfde resultaat: Pogacar vlamt opnieuw naar ritzege in Ruta del Sol

Tadej Pogacar heeft op mooie wijze de vierde rit van de Ruta del Sol naar zijn hand weten te zetten na een spannend duel met Enric Mas. Het was koers van begin tot einde, maar uiteindelijk was het resultaat hetzelfde: een winnende Sloveen.

Na twee keer Pogacar en eenmaal Tim Wellens was het voorlopig eenrichtingsverkeer naar de VAE in deze editie van de Ruta del Sol. De wedstrijdleider uit Slovenië hintte na afloop van rit drie al dat er ook in de zaterdagetappe weer ruimte zou zijn voor een vroege vlucht en dat was absoluut niet aan dovemansoren gericht: nog voor het startschot werd gelost, was het al carnage.

Matej Mohoric liet zoals wel vaker de eerste poging noteren, waarna het een komen en gaan was van aanvallende coureurs. Pierre Latour (TotalEnergies) probeerde het meermaals, terwijl er ook grotere groepen met oudgedienden als Luis León Sánchez (Astana Qazaqstan Team) en Omar Fraile (INEOS Grenadiers) kort de benen namen. Na zo'n vijftig kilometer reed er zelfs een groep met klassementsrenners als Jack Haig (Bahrain Victorious) en ook weer Tim Wellens weg.

Sivakov en INEOS zetten Pogacar onder druk, maar die krijgt hulp uit onverwachte hoek

Halfweg koers, de coureurs hadden dan al zo'n tachtig zwaarbevochten kilometers in de benen, was het dan eindelijk raak: elf koplopers, allemaal van naam. Pavel Sivakov (INEOS, nummer twaalf op nog geen drie minuten), Matteo Sobrero (Jayco AlUla, negentiende op vier minuten) en Ruben Guerreiro (Movistar, op iets meer dan vier minuten) waren dan wel een gevaar voor Pogacar, de leider liet hen en hun metgezellen Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), Dries Van Gestel, Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious), Gonzalo Serrano (Movistar), Jefferson Alveiro Cepeda (Caja Rural), Hugo Houle (Israel-Premier Tech) en Dion Smith (Intermarché-Circus-Wanty) de vrije loop.

Dacht je dat de rust hiermee wedergekeerd was? Niet dus, daar Sivakov zijn zinnen zette op het onder druk zetten van Pogacar. De Fransman dunde de groep vooraan uit en reed zo virtueel in de leiderstrui. Eenkhoorn, Boasson Hagen, Sobrero, Cepeda en Guerreiro volgden, terwijl Bahrain Victorious (onbegrijpelijk?) Pogacar een handje toestak in het peloton en er zo mede voor verantwoordelijk was dat de man van UAE-Team Emirates aan de leiding bleef en de kansen van de mannen vooraan hypothekeerde.

Sivakov was echter vastberaden en liet zijn vluchtgenoten op dertig kilometer van de streep achter, wetende dat het alles of niets was voor hem. Het werd niets, daar de klassementsrenners zich even later ook begonnen te roeren. Pogacar lanceerde zichzelf nog eens en dichtte zo het laatste gat naar de man die het hem even moeilijk maakte in deze rit. Enkel Mas was capabel om de Sloveen te volgen.

Pogacar en Mas doken de laatste afzink in, wetende dat ze een voorsprong van ongeveer vijftien seconden hadden op de achtervolgers. Eén man wist de oversteek te maken, de doldwaze Mohoric. In de groep daar weer achter kwam Carlos Rodríguez ten val, waarmee hij zijn kansen in rook zag opgaan. De twee kemphanen vooraan keken ondertussen weer naar elkaar, waarmee het plannetje-Mohoric geslaagd was: zijn kopman Mikel Landa wist samen met Lorenzo Rota van Intermarché-Circus-Wanty en Andreas Kron van Lotto-Dstny de aansluiting te maken.

Dit vijftal dook de slotkilometer in met Mas aan de leiding, die direct druk trachtte te zetten op zijn Sloveense opponent. Pogacar zette zijn tanden eens goed op elkaar, keek de man uit Mallorca recht in de ogen en plaatste vervolgens zijn acceleratie: daarmee was het direct gedaan.

Uitslag etappe 4 Ruta del Sol 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws