Helemaal klaar voor de Tour: Van der Poel voert onemanshow op in koninginnenetappe Baloise Belgium Tour Wielrennen
Wielrennen

Helemaal klaar voor de Tour: Van der Poel voert onemanshow op in koninginnenetappe Baloise Belgium Tour

Helemaal klaar voor de Tour: Van der Poel voert onemanshow op in koninginnenetappe Baloise Belgium Tour

Mathieu van der Poel heeft op spectaculaire wijze de koninginnenrit in de Balosie Belgium Tour naar zich toegetrokken. De veelzijdige klasbak van Alpecin-Deceuninck begon op ruim dertig kilometer van de meet aan een solo-onderneming en volbracht die missie met succes. Van der Poel was al klassementsleider en breidde zijn voorsprong dus nog verder uit. In de verre achtergrond racete Thibau Nys (Trek-Segafredo) naar een tweede plaats. Casper Pedersen (Soudal Quick-Step) werd derde.

Daags na de door Søren Wærenskjold gewonnen individuele tijdrit in en rondom Beveren stond er een 172 kilometer lange etappe in de provincie Luxemburg op het menu. De stad Durbuy diende als decor van zowel de start als de finish. De parcoursbouwers van de Belgische rittenkoers hadden een lokale omloop van circa veertig kilometer uitgetekend. De vlugge rekenaars komen dan al snel tot de conclusie dat die lus vier keer bedwongen moest worden.

In het rondje waren verscheidene obstakels opgenomen, zoals de Champs des Hêtres (2,1 kilometer aan 2,7 procent), de Petitesomme (2,2 kilometer aan 5,8 procent), de Hermanne (2 kilometer aan 5,7 procent) en de Grand Houmart (1 kilometer aan 4,9 procent). De kers op de spreekwoordelijke taart was echter de steile Mur de Durbuy (900 meter aan 9,7 procent), die ook als finishcol diende.

Vlucht van de dag wordt al snel ingerekend, Van der Poel kan zich niet bedwingen

Met Van der Poel in de paarse leiderstrui begon het Baloise Belgium Tour-peloton om 12.45 uur aan de heuvelrit in de Ardennen. Direct nadat het startschot was gelost, werd er slag om slinger gedemarreerd. Nadat diverse vluchtpogingen snel in de kiem werden gesmoord, wist een vijfkoppige groep na zo'n twintig kilometer koers een vrijgeleide te vergaren. Asbjørn Hellemose (Trek-Segafredo), Aaron Van Poucke (Team Flanders-Baloise), Ceriel Desal (Bingoal WB), Logan Currie (Bolton Equities Black Spoke) en Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex) vormden de vlucht van de dag. De maximale voorsprong van het kwintet bedroeg circa drie minuten.

Het leek op voorhand al zeer aannemelijk dat de koplopers als een vogel voor de kat waren. De officiële hergroepering was echter veel eerder dan verwacht al een feit, daar de vijf dappere dodo's al op zeventig kilometer van de meet werden ingerekend. Vervolgens stond al vrij snel de vraag 'wie gooit er als eerste de knuppel in het hoenderhok?' centraal. Die vraag werd met nog ruim dertig kilometer te gaan beantwoord door - hoe kan het ook anders - Van der Poel. De aanvoerder van het algemeen klassement kon zijn ongebreidelde aanvalslust niet bedwingen en ging er op een oplopende strook vandoor. De 28-jarige alleskunner wist in een mum van tijd een voorsprong van dertig seconden bijeen te fietsen.

Verslag loopt verder onder tweet.

Van der Poel rondt solo van meer dan dertig kilometer succesvol af

Op een zeker moment leek het alsof Van der Poel zijn krachtenarsenaal ietwat overschat had. De voorsprong slonk naar tien seconden en Van der Poel leek zich te hebben vergaloppeerd. Niets bleek echter minder waar, aangezien de Nederlander zijn voorsprong zowaar weer zag oplopen. Een paar kilometer verderop bedroeg zijn voorgift zelfs al 45 seconden!

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer had 'MVDP' veertig seconden over. In de achtervolgende groep verliep de samenwerking echter allesbehalve vlekkeloos, waardoor een bijzonder sterke Van der Poel glansrijk naar de overwinning kon soleren. Het was Nys, die zich na een abominabele openingsdag duidelijk had herpakt, die naar plaats twee fietste, voor Pedersen.

Uitslag etappe 4 Baloise Belgium Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws