Hij zal geen nagels meer over hebben, maar Mads Pedersen pakt met imponerende spurt ritzege in Giro Wielrennen
Wielrennen

Hij zal geen nagels meer over hebben, maar Mads Pedersen pakt met imponerende spurt ritzege in Giro

Hij zal geen nagels meer over hebben, maar Mads Pedersen pakt met imponerende spurt ritzege in Giro

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft in sportheiligdom Napels de zesde etappe van de Giro d'Italia naar zich toegetrokken. De Deen trok na een nagelbijtende finale het laken naar zich toe, nadat een kopduo in de laatste meters werd ingerekend.

Napels - Napels, met passages langs de Vesuvius en de Amalfikust: je zou voor minder doen, in deze Giro d'Italia. Gelukkig voor de RCS, de renners en het Italiaanse toerismebureau was het zonnetje aanwezig, waardoor de helikopterbeelden prachtige vergezichten konden tonen gedurende de etappe.

Godzijdank waren er - op een met corona besmette Clément Russo (Arkéa Samsic) na - geen opgevers na de met valpartijen overlopen vijfde rit. Remco Evenepoel liet voorafgaand aan de rit weten dat alles oké met hem was, terwijl ook de aangeslagen Domenico Pozzovivo (hechtingen in de knie) en Andrea Vendrame (schouderluxatie) van start gingen.

Enfin, aanvankelijk begon de rit wel met het nodige kruid. Types als Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Magnus Cort (EF Education-EasyPost) mengden zich in de debatten voor de vroege vlucht, maar kregen gezien hun statuur niet direct ruimte.

Valpartij zonder al te veel erg van enkele grote namen

Na zo'n tien kilometer was er een valpartij van Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Fernando Gaviria (Movistar) en Jay Vine (UAE-Team Emirates) te betreuren, al konden zij allemaal weer verder doen. Door die crash was er wat vertwijfeling in het peloton, waar vijf jongens van profiteerden.

Oudgedienden Fransesco Gavazzi (EOLO-Kometa), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) waren present voorin, evenals Alexandre Delettre (Cofidis) en Charlie Quarterman (Team Corratec). Alessandro Verre (Arkéa Samsic) probeerde de oversteek nog te maken, maar beet zijn tanden stuk op de goede samenwerking voorin.

Na veertig kilometer doemde de Valico di Chiunzi op, een beklimming van tweede categorie. Deze werd door enkele klassementsploegen aangegrepen om zich te positioneren voor de daaropvolgende technische afdaling, wat enkele sprinters de kop kostte. Onder meer Gaviria, David Dekker (Arkéa Samsic), Mark Cavendish (Soudal Quick-Step) en Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty) moesten passen, waarbij die laatste drie niet meer terug wisten te komen.

Peloton moet alle zeilen bijzetten 

Door de aanwezige ervaring van vooral Clarke en De Marchi voorin hielden ze het in het peloton aardig kort. Bahrain Victorious (Milan), Trek-Segafredo (Pedersen) en Team DSM (Leknessund en Mayrhofer) sloegen de handen ineen, terwijl De Marchi en Clarke voorin hun medevluchters achter zich lieten met nog 66 kilometer te gaan. De twee oudgedienden vonden elkaar in hun missie en dit zorgde er toch wel voor dat ze in het peloton ook alles uit de kast moesten halen.

Richting de laatste dertig kilometer verloren De Marchi en Clarke amper wat van hun pluimen, waardoor de sprintersploegen ook steeds nerveuzer werden. Opvallend was de afwezigheid van Alpecin-Deceuninck in de grote groep, dat met Kaden Groves toch wel één van de topfavorieten in de gelederen had. Dat was ook duidelijk te zien aan de gedragingen van Pedersen, die Gaviria sommeerde om mee te komen werken met zijn mannen.

Dat had effect, want even later zagen we die ploegen op kop van het peloton. Bij Jumbo-Visma schoot de paniek er ondertussen een beetje in, daar achtereenvolgens Primoz Roglic en Rohan Dennis pech kenden. De Sloveen keerde met hulp van ploeggenoten vlot terug in het peloton, waar ze op tien kilometer van de meet nog altijd tegen een achterstand van één minuut aankeken.

Ook Geraint Thomas (INEOS) kreeg af te rekenen met mechanische pech, waarbij hij door enkele geloste renners meer moeite kende om terug te komen. Filippo Ganna zorgde er met zijn PK's in ieder geval voor dat de schade beperkt werd. Op zes kilometer van de meet keerden ze terug, op het moment dat ze voorin het peloton moedeloos werden van de achterstand op de twee hardrijders op kop van de race.

Milan zette zijn lead-out Andrea Pasqualon op dat moment zelfs al in, wat toch wel aangaf dat het alle hens aan dek was. Bij het ingaan van de vijf kilometer bedroeg de achterstand nog altijd 39 seconden, maar de Alpecin-Deceuninck-trein kwam even later wel naar voren stormen. Ook zij kwamen echter te laat, zo leek het.

Clarke en De Marchi pokerden met al hun ervaring niet, wat in het voordeel van beide mannen sprak. Toch kan het peloton in zo'n slotfase altijd nog snel op komen zetten, bleek ook nu weer. Richting de laatste kilometer was het nog altijd niet duidelijk wie er aan het langste eind zou trekken, wat voer was voor een nagelbijtende slotfase.

Onder het vod begon De Marchi te kijken, maar hij liet zich alsnog de kop op drummen. Clarke hield toen echter zijn benen stil, waarna de snelle mannen er plots waren. Op tweehonderd meter kwam Gaviria opzetten met zijn kenmerkende vroege spurt, maar op de meet was het Pedersen die hem pakte. En nu aan de beademing, iedereen die voor de TV zat.

Uitslag etappe 6 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 6 Giro d'Italia 2023 terug!

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws