Hindley en BORA wachtten hele Giro op laatste klim: 'Energie gespaard, dit was de cruciale etappe' Wielrennen
Wielrennen

Hindley en BORA wachtten hele Giro op laatste klim: 'Energie gespaard, dit was de cruciale etappe'

Hindley en BORA wachtten hele Giro op laatste klim: 'Energie gespaard, dit was de cruciale etappe'

Jai Hindley is - net als in 2020 - de nieuwe leider in de Giro d'Italia na de twintigste etappe. Nam hij toen de leiderstrui over van Sunweb-ploegmaat Wilco Kelderman, dit keer reed hij met Richard Carapaz zijn directe concurrent naar de vaantjes. Hindley was op de allerlaatste klim van deze Giro de beste klassementsman.

'Ik wist dat dit de cruciale etappe zou worden van deze Giro. Als je hier de benen zou hebben, kon je het verschil maken. We zijn om die reden rustig gebleven, we hebben onze energie gespaard voor vandaag en we hebben het perfect gespeeld', zo vertelt Hindley, die daarmee uitlegt waarom BORA-hansgrohe nergens anders echt de koers liet ontploffen, zoals ze op dag veertien deden in Turijn.

In etappe 20 was het scenario ideaal, zo beaamt Hindley. 'Lennard (Kämna, red.) was mee in de kopgroep, hij had het niet beter kunnen timen om terug te zakken en tempo te maken. Toen we hoorden dat Carapaz loste, ben ik all-in gegaan.' Hindley zal het zelf niet gezien hebben, maar Kämna brak Carapaz naast fysiek ook mentaal, door in het wiel te blijven van het roze, er soms naast te gaan rijden en hem in de slotfase zelfs achter te laten.

Hindley wil sterven voor het roze in de tijdrit

Hindley pakte door zijn individuele prestatie en het ploegenspel van BORA een voorsprong van anderhalve minuut op Carapaz. Alleen een tijdrit van 15 kilometer op zondag scheidt hem nog van de eindzege. Of het genoeg is? Hindley heeft na 2020 geleerd om terughoudend te zijn. In dat jaar verloor hij het roze op slotdag - ook in een tijdrit - aan Tao Geoghegan Hart. 'Ik weet het niet, we zullen zien hoe het gaat. Tijdritten zijn lastig te voorspellen in de derde week van een grote ronde, maar ik ga zeker sterven voor de roze trui op zondag.'

De goedlachse klimmer noemt het een 'voorrecht' en 'eer' om zondag weer in het roze te staan, nadat hij die trui in 2020 al één dag droeg. 'Het was een bumpy ride om hier weer te komen. Ik wist niet zeker of ik deze trui ooit weer zou dragen. Het is een geweldig gevoel.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws