Hindley doet gooi naar eindzege Giro met fenomenale klimprestatie op Passo Fedaia; Covi wint rit Wielrennen
Wielrennen

Hindley doet gooi naar eindzege Giro met fenomenale klimprestatie op Passo Fedaia; Covi wint rit

Hindley doet gooi naar eindzege Giro met fenomenale klimprestatie op Passo Fedaia; Covi wint rit

De voorlaatste etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Alessandro Covi. De renner van UAE-Team Emirates was vanuit de vlucht de beste op de zware Passo Fedaia. Jai Hindley nam na een geweldige klimprestatie de roze trui over van Richard Carapaz, die kraakte in de laatste drie kilometer.

Hard rijden, dan doen ze in deze Giro d'Italia wel. Zo ook aan het begin van deze twintigste rit, die als koninginnenrit bestempeld mocht worden. Er moest namelijk gefinisht worden op de Passo Pedaia, een zeer steile col.

Daar dachten ze in de eerste vijftig vlakke kilometers nog geen moment aan. Baroudeurs als Dries De Bondt probeerden voor het peloton uit te rijden, maar kregen op een kleine klim de rekening gepresenteerd: daar namen de betere klimmers het over, onder leiding van Giulio Ciccone.

Gelukkig voor de sprinters - die op dat moment al gelost werden - keerde de rust even later terug. Vijftien jongens namen uiteindelijk de benen, met daarbij vier Nederlanders en één Belg. De namen: Davide Formolo. Alessandro Covi (UAE), Edoardo Zardini (Drone Hopper), Domen Novak (Bahrain), Thymen Arensman (DSM), Mathieu van der Poel (Alpecin), Gijs Leemreize, Sam Oomen (Jumbo-Visma), Mauri Vansevenant, Davide Ballerini (Quick Step), Sylvain Moniquet (Lotto), Ciccone (Trek), Antonio Pedrero (Movistar), Lennard Kämna (BORA) en Andrea Vendrame (AG2R).

Hindley doet gooi naar eindzege Giro met fenomenale klimprestatie op Passo Fedaia; Covi wint rit
Mathieu van der Poel zat wederom in de kopgroep

Bahrain maakt tempo in het peloton

De koplopers werkten goed samen om het gat zo groot mogelijk te maken, maar stuitten op weerstand in het peloton: Bahrain Victorious zette de mannen aan het werk, zij lieten het gat niet groter worden dan zes minuten. Met name Jasha Sütterlin deed voortreffelijk werk in de vallei en op de eerste klim van de dag, de San Pellegrino.

Op de tweede beklimming van de dag pakte Wout Poels over, maar de Limburger leek geen beste dag te kennen. Het gat met koplopers. waar Covi slim was weggereden, bleef rond de zes minuten. De Passo Pordoi baarde zo een muis, zoals ze dat zo mooi zeggen in het wielerjargon. Mathieu van der Poel moest er overigens wel af bij de kopgroep, waar Thymen Arensman een goede indruk maakte.

Uiteindelijk begon Covi met een voorgift van meer dan twee minuten op de groep-Arensman en over de zes minuten aan de laatste beklimming van de dag, die toch wel een afsluiter was van een tamme koninginnenrit. De lange valleien tussen de cols door maakte het ook niet gemakkelijk, zo eerlijk moeten we wel zijn.

Passo Fedaia brengt beslissing

Aan de voet van de laatste beklimming van de dag nam Santiago Buitrago over van Poels, maar het was al snel duidelijk dat de koploper(s) bijhalen een utopie zou zijn. Zeg dus maar dag tegen de bonificatiesecondes, Hindley en Landa. Op vijf kilometer van de finish begon INEOS Grenadiers er pas aan in dienst van de roze trui.

De mannen voor het klassement moesten er één voor één af: Pozzovivo als eerste, gevolgd door onder meer Nibali, Bilbao en López. Hirt, Carthy, Hindley en Landa volgden. Op drie kilometer van de meet kwam de aanval van Hindley, die Landa direcht achterliet en enkel Carapaz met zich meekreeg. De roze trui moest er iets later even af, wat Hindley vleugels gaf. De Australiër pakte op de meet een mooi gat op zijn rivaal uit Ecuador.

Vooraan liepen Arensman, Ciccone en Novak richting de steile stroken hard in op Covi, die natuurlijk al lang aan het geven was. Met name de Sloveen van Bahrain Victorious maakte een sterke indruk, hij liet zijn medevluchters achter om op zoek te gaan naar de eenzame Covi. Novak kwam tot op dertig seconden, maar hij kraakte en moest de zege zodoende aan Covi laten.

Uitslag etappe 20 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 20 Giro d'Italia terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Klik dan op F5 of refresh uw browser!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws