Hoe Colbrelli uitgroeide tot een van de grootste favorieten voor de regenboogtrui Wielrennen
Wielrennen

Hoe Colbrelli uitgroeide tot een van de grootste favorieten voor de regenboogtrui

Hoe Colbrelli uitgroeide tot een van de grootste favorieten voor de regenboogtrui

Wie voorafgaand aan dit seizoen Sonny Colbrelli had opgeschreven als topkandidaat voor het wereldkampioenschap in Vlaanderen, zou niet al te serieus genomen zijn. Toch heeft de Italiaan zich de afgelopen maanden ontpopt tot een meer dan reële kandidaat-winnaar. In de Leiderstrui schetst een portret van het succesjaar van de Italiaan.

De resultaten liegen er niet om. Overwinningen in de Ronde van Romandië, het Critérium du Dauphiné, de Benelux Tour én Europees kampioen wielrennen. Het moge duidelijk zijn dat de snelle Italiaan, die altijd al tekenen van klasse toonde, dit jaar een flinke stap in zijn ontwikkeling heeft gezet. Sterker nog: van zijn zes overwinningen op WorldTour-niveau behaalde hij er vijf in dit wielerseizoen. Cijfers waar menig coureur alleen maar van kan dromen.

Tot nu toe wist Colbrelli het vaak alleen op de wat lagere niveaus echt af te maken. Waar heeft die plotselinge sterke ontwikkeling bij de Italiaan mee te maken? Hij rijdt bij een ploeg die momenteel überhaupt de stenen uit de straat rijdt, maar volgens hemzelf zijn er nog twee andere belangrijke factoren. In gesprek met La Gazzetta dello Sport geeft hij een klein inkijkje.

Colbrelli ontmoette mental coach

Allereerst is daar het mentale vlak. Colbrell kende in het verleden wat moeite om met tegenslagen binnen de koers om te gaan. Hij was druistig en smeet af en toe met zijn krachten, terwijl hij in veel situaties rustig had kunnen afwachten en vertrouwen op zijn sprint. Wanneer hij zich in een goede positie bevond, zag je hem soms naarstig om zich heen kijken wat de concurrentie deed in plaats van vertrouwen op zijn eigen positie.

Het leek Colbrelli om die reden een goed idee om een mental coach op te zoeken: en met succes. Via Filippo Pozzatto kwam hij in aanraking met iemand die hem hielp. 'Hij leerde me dat ik alleen maar moest opgeven ná de finishlijn', geeft hij aan in het interview met de roze sportkrant. 'Hij herinnerde me eraan dat iedereen aan het lijden is als ik dat ook doe. Dat is juist het moment waar het verschil tussen winnen en verliezen gemaakt wordt.'

De mentale veerkracht kon hij tijdens het afgelopen EK goed gebruiken. Terwijl Remco Evenepoel vol doortrok op de laatste beklimming, wist Colbrelli als enige nog aan te haken.'Ik was de minuten en seconden tot de top van de beklimming aan het aftellen', geeft hij aan. Het bleek de sleutel tot de overwinning te zijn, want in de sprint-à-deux was de Belg geen partij voor de snelle man.

Colbrelli viel dit seizoen drie kilo af

Dat het in het hoofd van Colbrelli wat beter klopt, is één ding. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het fysieke deel: zonder de juiste benen kun je namelijk nog steeds niet winnen. Wat flink meespeelt is dat Colbrelli een nieuw dieet volgt. Dat heeft ertoe geleid dat hij dit seizoen drie kilogram is afgevallen. Het zijn er zelfs zes minder dan toen hij zijn carrière begon, toen nog in dienst van Colnago.

Hierdoor komt Colbrelli een stuk beter voor de dag op de heuvels dan dat hij al deed. Een wapen waar hij binnenkort op het WK in Vlaanderen veel aan zal hebben. Hij vermoedt een kans te maken op de zege: 'De vorm is er, dus die moet ik zien te behouden. Ik moet alleen oppassen dat ik niet te obsessief bezig ga zijn met alles. Ik rijd nog wat races in Italië en ga proberen om mezelf niet te vermoorden tijdens de trainingen', geeft hij nog mee...

De concurrentie is gewaarschuwd.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws