IDL Retro | Wondertalent Lenny Martinez vijfde telg namens Franse pocketklimmer-familie Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | Wondertalent Lenny Martinez vijfde telg namens Franse pocketklimmer-familie

IDL Retro | Wondertalent Lenny Martinez vijfde telg namens Franse pocketklimmer-familie

In de dinsdag verreden Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes vielen er twee dingen - naast de winnaars - op: de revival van de 37-jarige Chris Froome en de entree van de 18-jarige Lenny Martinez, die achtste werd in de Franse eendagswedstrijd.

Martinez ranselde op de voorlaatste klim het volledige peloton uiteen en wist op die manier kopman David Gaudu perfect te lanceren. Het is na een veertiende plek in de Tour of the Alps de tweede kennismaking met de kleine klimmer van de continentale Groupama-FDJ-formatie, die zich nu op de Baby Giro zal gaan richten.

Een wonder is het niet dat Martinez boven komt drijven: hij is namelijk al de vijfde (!) telg van de wielerfamilie-Martinez, die op die manier wel één van de koplopers moeten zijn. In de Leiderstrui dook de geschiedenisboeken in voor een overzicht!

IDL Retro | Wondertalent Lenny Martinez vijfde telg namens Franse pocketklimmer-familie
Toptalent Lenny Martinez

'Spaanse lichting' van de familie-Martinez

Het begon voor de fietsfamilie allemaal na de Tweede Wereldoorlog, toen kort na elkaar Martin (1946) en Mariano (1948) Martinez geboren werden in het Spaanse Burgos. Beiden lieten zich in 1963, enkele jaren voor het begin van hun wielerloopbaan, neutraliseren tot Fransman.

De jongste van de twee, Mariano, boekte het eerste grote succes: hij werd in 1972 op 24-jarige leeftijd zesde in de Tour de France, wat meteen zijn beste notering ooit zou zijn. 1974 was het jaar waarin zowel Martin als Mariano succes boekten: die eerste door een rit te winnen in de Vuelta, de tweede door brons te winnen op het WK in Montreal.

De loopbaan van Martin eindigde het jaar erna al, maar Mariano bleef stug doorklimmen (en ook veldrijden). Eind jaren zeventig boekte hij zijn grootste successen: in 1978 won de pocketklimmer een etappe en de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk, om ook in 1980 nog een rit te winnen. In 1981 stopte ook hij met fietsen.

Letterlijk gouden lichting

Mariano gaf zijn fietsgenen door aan zijn twee zoons, Miguel en Yannick. Die eerste was met zijn 1 meter 64 en 50 kilogram een lichtgewicht dat goed overweg kon op de steile beklimmingen. Hierdoor richtte hij zich vooral tot de mountainbike, en met succes. Miguel werd in 2000 eerst wereldkampioen in die discipline in Spanje, om vervolgens ook goud te winnen op de Olympische Spelen van Sydney. Hij was hiermee de opvolger van de Nederlander Bart Brentjens, toen Martinez brons wist te behalen.

De klimmer probeerde het twee jaar na zijn olympische titel ook op de weg, en niet bij de minste ploeg: Mapei-Quick Step. In dienst van deze formatie reed hij zelfs de Tour de France in 2002, waarin hij als 44e wist te eindigen. In 2003 maakte hij de overstap naar Phonak, om vervolgens zijn loopbaan tijdelijk on hold te zetten. In 2008 en zelfs 2020 (op 44-jarige leeftijd) maakte hij nog tweemaal een kortstondige rentree, zonder succes.

IDL Retro | Wondertalent Lenny Martinez vijfde telg namens Franse pocketklimmer-familie
Miguel Martinez met Alejandro Valverde in 2008

De andere zoon van Mariano, nakomertje Yannick (twaalf jaar jonger dan zijn broer), werd in 2014 full time-prof bij het Team Europcar van onder meer Thomas Voeckler. Dit contract versierde hij door het jaar ervoor ritten te winnen in de Vierdaagse van Duinkerke en de Route du Sud. Het zouden meteen de enige overwinningen zijn van de Fransman, die met zijn 69 kilogram beduidend zwaarder is dan de rest van zijn familie. In 2018 hing hij de fiets aan de wilgen.

Via Miguel is het stokje alweer doorgegeven aan Lenny, die op 18-jarige leeftijd al bewijst dat er nog heel wat in het vat zit voor de familie Martinez. Met zijn 52 kilogram is hij alvast volledig in lijn van zijn familie. Opa, papa en oom zullen trots zijn, en wij vooral benieuwd naar zijn prestaties in de toekomst!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws