IJzersterke Van Uden lanceert zichzelf met machtige pedaalslagen en verwijst Girmay naar zilver in Rund um Köln Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Van Uden lanceert zichzelf met machtige pedaalslagen en verwijst Girmay naar zilver in Rund um Köln

IJzersterke Van Uden lanceert zichzelf met machtige pedaalslagen en verwijst Girmay naar zilver in Rund um Köln

Casper van Uden heeft Rund um Köln weten te winnen. Na een enerverend slotuur, waarin er meermaals tevergeefs werd aangevallen, moest een massasprint uitkomst bieden en toonde de jonge Nederlander van dsm-firmenich PostNL zich de allersnelste. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) werd tweede, Louise Blouwe (Bingoal WB) derde.

Rund um Köln, de Duitse eendagswedstrijd die traditiegetrouw startte en finishte - hoe kon het ook anders in - Keulen. De oude stad, de Dom van Keulen, de wijk Ehrenfeld, het Römisch-Germanisches Museum en het Museum Ludwig zijn veelvuldig bezochte bezienswaardigheden in de mooie stad te Noordrijn-Westfalen. Op 26 mei 2024 kwam daar tijdelijk een nieuwe bezienswaardigheid bij, daar de doorgaans interessante 1.1-wedstrijd er weer ging passeren.

Kopgroep komt met de schrik vrij nadat oudere vrouw met haar rollator oversteekt

Net als vorig jaar, toen Danny van Poppel aan het langste eind trok, stonden er weer interessante namen aan het vertrek. Onder anderen Sam Welsford, Pascal Ackermann - niet namens Israel-Premier Tech, maar namens de Duitse selectie - en comeback-kid Biniam Girmay waren de meest in het oog springende namen, al was het bij Visma | Lease a Bike bijvoorbeeld uitkijken naar wat Matthew Brennan, afgelopen week nog vervroegd overgeheveld naar de WorldTour-ploeg, en Milan Vader konden tentoonspreiden.

Al vroeg in de 200 kilometer lange wedstrijd was er een achtkoppige kopgroep vertrokken. Daar zaten geen bekende namen tussen. Wat er in het kader van die kopgroep vooral opviel, was dat deze op zo'n 115 kilometer van de meet in aanraking kwam met een over het zebrapad overstekende vrouw. Iedereen, zowel het octet koplopers als de vrouw zelf, kwam ternauwernood met de schrik vrij, al leek wel de rollator een flinke klap gehad te hebben...

Lees verder onder de tweet!

Vele aanvallen, maar massasprint moet tóch uitkomst bieden: Van Uden verslaat Girmay

Na dat noemenswaardige incident konden alle ogen 'gewoon' weer op de koers zelf gericht worden. In het peloton waren er vele tegenaanvallen en tempoversnellingen waarneembaar, maar dat kostte de kopgroep nog niet direct de kop. Wel waren zij op 58 kilometer van de finish als een vogel voor de kat, waarna het 'spel der allergrootsten' echt kon losbarsten. Onder meer Mike Teunissen en Biniam Girmay (beiden Intermarché-Wanty) lieten zich veelvuldig (met speldenprikjes) van voren zien.

Het waren echter eerst Visma | LaB-talent Brennan, Roger Adria (BORA-hansgrohe) en Anders Halland Johannessen die een gaatje wisten te slaan. Daarachter volgde een groep van circa twintig man, met bijvoorbeeld Girmay en Vader. De kopgroep leek over goede papieren te beschikken, aangezien de voorsprong snel opliep tot meer dan één minuut. Toch was het ook hun missie niet gegeven: op dertien kilometer werden ze bij de lurven gevat, waarna er tóch gesprint moest worden om de zege. Die sprint was spek naar de bek van Van Uden, die Girmay en Blouwe naar de plaatsen twee en drie verwees (met vele fietslengten voorsprong).

Uitslag Rund um Köln 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news