Danny van Poppel klopt Milan Menten na millimetersprint in Rund um Köln, Jasper De Buyst derde Wielrennen
Wielrennen

Danny van Poppel klopt Milan Menten na millimetersprint in Rund um Köln, Jasper De Buyst derde

Danny van Poppel klopt Milan Menten na millimetersprint in Rund um Köln, Jasper De Buyst derde

Danny van Poppel heeft de Rund um Köln op zijn naam geschreven. De Nederlander van BORA-hansgrohe was in de straten van Keulen de allersterkste in een sprint van een selecte groep, zij het bijzonder nipt. Hij verwees namens BORA-hansgrohe, de ploeg die de gehele koers de toon zette, Milan Menten en Jasper De Buyst (allebei Lotto-Dstny) naar de tweede en derde plaats.

Rund um Köln is een koers die tot het meubilair van de eendagswedstrijden behoort. In 2023 stond immers alweer de 105e editie van de wedstrijd op het programma. Doorheen de jaren hebben er verscheidene grote namen getriomfeerd in de straten van Keulen, een metropool in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op de erelijst zien namelijk onder meer de namen van Tom Boonen, Sam Bennett en Michael Matthews prijken. In 2022 mondde de race uit in een heus Duits feestje, daar BORA-hansgrohe met Nils Politt, Van Poppel en Sam Bennett als respectievelijk eerste, tweede en vijfde finishte.

Ondanks dat de wedstrijd in 2023 traditiegetrouw Keulen als start- en finishplaats kende, werd het merendeel van het 201 kilometer lange parcours buiten de stad afgelegd. Op voorhand heerste alom de verwachting dat de wedstrijd zou uitmonden in een massasprint. De in de route opgenomen beklimmingen, zoals de Agathaberg en de Ferrenberg, waren namelijk niet dusdanig selectief dat een sprint van een sterk gereduceerde groep aannemelijk leek. Daags na zijn straffe sprintoverwinning in de Veenendaal-Veenendaal Classic was Groenewegen daardoor nog meer dé topfavoriet om victorie te kraaien.

Versnelling van Politt kost Groenewegen de kop, Van Poppel maakt overtalsituatie BORA-hansgrohe perfect af

BORA-hansgrohe liet echter zien dat de coup van vorig jaar geen unicum was. De Duitse formatie zat, toen het peloton op een zeker moment in meerdere stukken en brokken uiteengereten werd, met de voltallige selectie in de voorste groep. Dat overwicht leidde ertoe dat de BORA-boys naar hartenlust konden gaan aanvallen. En zo geschiedde: het was Maximilian Schachmann die als eerste demarreerde en direct een mooi gaatje te pakken had. In de daaropvolgende groep werd een dermate hoog tempo opgelegd dat Groenewegen doorlopend moeite had om de rest te volgen.

Schachmann hield lang stand, maar moest op een zeker moment toch zijn noodlot accepteren. Het was Politt die niet veel later met een scherpe aanval voor een nieuwe schifting zorgde. Dat kostte Groenewegen in ieder geval de kop. Voorin bleef er nog een mannetje of tien over. Deze tien zouden uiteindelijk gaan sprinten om de overwinning. In die sprint ging Van Poppel als eerste aan. De voorsprong die had opgebouwd met zijn machtige pedaalslagen aan het begin van zijn aanzet slonk rap, maar het was nipt voldoende om de aanstormende Menten achter zich te houden. De Buyst werd ruim achter Van Poppel en Menten derde.

Uitslag Rund um Köln 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws