Sterke beer en thuisrijder Kristoff klopt Meeus en Van Aert in slotrit Noorwegen, Laurance eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Sterke beer en thuisrijder Kristoff klopt Meeus en Van Aert in slotrit Noorwegen, Laurance eindwinnaar

Sterke beer en thuisrijder Kristoff klopt Meeus en Van Aert in slotrit Noorwegen, Laurance eindwinnaar

Alexander Kristoff heeft de slotrit in de Ronde van Noorwegen gewonnen. Na een vermakelijke finale, waar we vele aanvallen zagen, moest uiteindelijk een massasprint uitkomst bieden. Hij versloeg Jordi Meeus en Wout van Aert, die respectievelijk tweede en derde werden. Het eindklassement is gewonnen door Axel Laurance van Alpecin-Deceuninck.

Thibau Nys, Axel Laurance en Jordi Meeus. Dat waren tot dusverre de drie ritwinnaars in de Noorse etappewedstrijd, waar ook Wout van Aert aan het vertrek stond. Op de slotdag, onderhand traditiegetrouw verreden in Stavanger (de thuisregio van Noorse beer Alexander Kristoff), kregen we een mooi parcours voorgeschoteld. Hierbij zou de punchy Grisabakken-helling centraal staan, met zijn driehonderd meter klimmen aan 11,2 procent. Die puist moesten de renners op het lokale circuit in totaal vier keer bedwingen.

Kopgroep met daarbij ook Johannink van TDT-Unibet

Maar voor het ultieme finalespektakel losbarstte was er eerst - uiteraard - een kopgroep, die ditmaal uit zeven renners bestond. Kim Heiduk (INEOS Grenadiers) en Natnael Tesfatsion waren daar de meest in het oog springende namen, terwijl namens TDT-Unibet Cycling Team ook Jelle Johannink mee was geslopen. Dat deed hij wel op knappe wijze, aangezien hij in zijn eentje het gat tussen het peloton en de reeds ontstane kopgroep nog wist te dichten.

Het zevental wist eigenlijk nooit een echt grote voorsprong te vergaren, daar de tijdsaanduiding nooit meer dan anderhalve minuut aangaf. In het peloton leek men dus nogal bezig met het op poten zetten van een epische slotfase. Op 31 kilometer van de aankomst, daar waar inderdaad verwacht werd dat het écht ging beginnen, werden zij bij de lurven gevat. In het peloton - of wat daar nog van over was - viel het vervolgens geen moment stil, met een trits aan aanvallen en tegenreacties. Velen moesten daardoor de rol lossen, slechts een zeer select groepje zat nog vooraan.

Tussen die vijftien renners zagen we zowaar ook Van Aert, die dus een goede dag kende! Namens Visma | Lease a Bike was ook Per Strand Hagenes aanwezig, terwijl 'klassementskanshebber' Bart Lemmen juist de slag gemist had. Met nog twintig kilometer te gaan was het niet Van Aert, maar Hagenes die ervandoor ging. In een mum van tijd had de jonge Noor een mooi gat te pakken. In het elitegroepje erachter moest men snel een achtervolging op touw zetten, want anders was de vogel gevlogen...

Hagenes en Lemmen proberen het, maar het is een massasprint die volgt: Kristoff wint voor eigen publiek, eindklassement naar Laurance

Hagenes legde er in zijn uppie duchtig de pees op, getuige het feit dat hij op tien kilometer van de meet nog altijd voorop reed. Zijn voorsprong was echter wel flink geslonken en het was niet lang daarna dat hij werd ingerekend. Dat had er ook voor een groot deel mee te maken dat de groep met Van Aert weer 'bezoek' had gekregen van een heel stel eerder geloste renners. Het peloton was dus weer een flink peloton geworden.

Op de laatste keer Grisabakken was het Mathias Vacek (Lidl-Trek) die stevig aan de boom schudde, waarna klassementsleider Laurance moest meegaan. Lemmen was ditmaal wél bij de pinken en daarmee was er weer een groepje van drie weg. Bij het induiken van de laatste drie kilometer was de voorsprong een seconde of tien. Dat bleek niet genoeg, want onder de vod werden ook zij ingerekend. Een massasprint moest derhalve uitkomst bieden. En die spurt was een kolfje naar de hand van Kristoff, die Meeus en Van Aert naar de dichtste ereplaatsen verwees. Wederom een knappe zege van Kristoff, die het dus wéér doet in zijn thuishaven! Laurance mocht zich de knappe eindwinnaar noemen.

Uitslag etappe 4 Ronde van Noorwegen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws