Imponerende Plapp wint het Australisch kampioenschap opnieuw, Chapman pakt zege bij de vrouwen Wielrennen
Wielrennen

Imponerende Plapp wint het Australisch kampioenschap opnieuw, Chapman pakt zege bij de vrouwen

Imponerende Plapp wint het Australisch kampioenschap opnieuw, Chapman pakt zege bij de vrouwen

Luke Plapp is voor het tweede jaar op rij Australisch kampioen op de rit-in-lijn. De jonge renner van INEOS Grenadiers versloeg Simon Clarke (Israel - Premier Tech) en Michael Matthews (Team Jayco AlUla) met een straffe aanval. Bij de vrouwen is Brodie Chapman (Trek - Segafredo) de nieuwe kampioene.

Chapman soleert met straffe halen naar de zege

Na een splijtende demarrage van Chapman in de slotronde van het zware Australische kampioenschap, moesten de andere vrouwen vlug in de achtervolging. Chapman reed echter al snel een groot gat bij elkaar. De anderen zagen de Trek - Segafredo-renster pas weer terug na de finish in Ballarat. De voorsprong bedroeg maar liefst 31 seconden op de streep.

'Ik ben heel, heel gelukkig', vertelde Chapman aan SBS Sport na de wedstrijd. 'Ik ruik naar champagne en ik draag de nationale kampioenentrui! Het is best een goede dag. Ik bleef tegen mezelf zeggen: "Doorgaan, doorgaan, doorgaan, het is pas over op de streep". Ik kon immers niet controleren wat er achter me gebeurde, maar mijn eigen tempo kon ik wel controleren. Mijn kracht is een lange aanval en ik wist dat wanneer ik werd teruggepakt, Amanda (Spratt, ploeggenote van Chapman, red) in een geweldige positie zat voor de overwinning. Zij wordt nog derde, dus dat is mooi!'

Tekst gaat verder onder de tweet.

Plapp lost Matthews na Mount Buninyong

In en om Ballarat heen was een loodzwaar parcours uitgetekend, met Mount Buninyong als scherprechter. In de slotronde bij de mannenwedstrijd was het peloton al flink uitgedund. Matthews schudde nog één keer aan de boom op de heuvel. Plapp ging mee, net als Clarke. Vanuit de vroege vlucht haakten James Whelan (Hawthorn CC) en Drew Morey (Kinan) hun wagonnetje aan.

De beslissing viel echter pas na de zware heuvel. Als sterkste sprinter lag de meeste verantwoordelijkheid voor het tempo bij Matthews, waar Plapp slim gebruik van maakte. Met een grote versnelling muisde hij er in de afdaling vandoor. Hij hield zijn voorsprong vast en won de wedstrijd. 'Ik kan het niet geloven', vertelde een blije Plapp, die flink naar zijn woorden zocht, aan SBS Sport na afloop van de wedstrijd.

Uitslagen Australisch kampioenschap 2023

Vrouwen:

Results powered by FirstCycling.com

Mannen:

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws